hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]立法會工務小組通過高鐵撥款
開啟左側

[新聞]立法會工務小組通過高鐵撥款

syp 發表於 2009-12-4 01:55 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009/12/4 01:16 發表

點會唔係直通......

最多都係要換向.....

看過車站布局, 應該可以的

http://www.szplan.gov.cn/main/ghdt/tzgg/2005121408034.shtml
下一站係西營盤
DIH 發表於 2009-12-4 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 2009-12-4 01:54 發表

一地兩檢唔係想像中咁易
最簡單係一地兩檢後, 香港至深圳既路軌設施係屬那方管制呢?
照西部通道一地兩檢情況, 路係香港管理. 咁西九一地兩檢, 路軌係咪大陸管呢?
香港一地兩檢, 係咪國內既市民都可以坐車到西九唔 ...

對哦,還有石崗停車處由誰管理?
列車在途中出事,要逃生到香港的土地,這些人算是在哪方境內?
若有人故意使列車故障,借逃生的混亂,避過入境審查進入香港,又點計?

Eurostar往英國方向,乘客在歐洲大陸車站出境,英國官員在過海峽隧道時/前才蓋印。
這是我睇書睇到的,都十年前,而家係咪咁我就唔知。
往歐洲方向,應該係在英國車站出境,到達歐洲車站後落車入境。
即係話,Eurostar列車本身大部分時間都係「出境與入境之間」,
但以法國路段為例,其所行軌道有TGV行,肯定屬於法國。

換返做廣深港,如果搞唔掂一地兩檢,可能係內地大站都加建口岸,
同埋香港直達車將會不多,大部分都係短途深廣車。
實行起上來都唔係太難既,我諗大部分香港高鐵客都係去京廣/杭福深沿線,
去杭福深如果無論如何都係要轉車,咁就順便在深圳入境。

waichiu 發表於 2009-12-4 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-12-4 10:59 發表

若有人故意使列車故障,借逃生的混亂,避過入境審查進入香港,又點計?

Eurostar往英國方向,乘客在歐洲大陸車站出境,英國官員在過海峽隧 ...

如果一地兩檢, 我估計車上的管轄權在大陸, 車軌及隧道管轄權在香港,
好似深西, 橋面管轄權在香港, 但橋底是大陸等.

or 大陸管轄權只在西九龍站的出入境柜位.只辦理出入境手續. 月台及車廂及香港路段就香港管轄,
車廂同時有公安及香港警員, 過了香港段警員是當普通乘客, 返過來公安在香港段也是.
不過內地接受這方案不容易

kychung 發表於 2009-12-4 11:35 | 顯示全部樓層

對大陸ge城市黎講
開直通香港ge列車響意義上比開齊"三進車"有過之而無不及
響車站加個口岸又有何難
不過當然有一地兩檢就最有效率
其實由技術黎講
大陸人唔太可能坐高鐵落西九龍遊車河
第一係因為高鐵無得上車先補飛
如果要坐回頭車就要過關同出閘先
而且西九龍係終點站
一定會清客
南粵急行 rail.kychung.com
kychung 發表於 2009-12-4 11:42 | 顯示全部樓層
原帖由 waichiu 於 2009-12-4 11:17 發表
大陸管轄權只在西九龍站的出入境柜位.只辦理出入境手續. 月台及車廂及香港路段就香港管轄,
車廂同時有公安及香港警員, 過了香港段警員是當普通乘客, 返過來公安在香港段也是.
不過內地接受這方案不容易

其實都可以俾雙方警察響福田或者龍華交更
不過如果咁ge話香港段確實用300以下等級黎起就OK
南粵急行 rail.kychung.com
Alex_Tsang 發表於 2009-12-4 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-12-4 10:59 發表

要逃生, 當然係會去指定地點集合, 即係好像落馬州支線總站一樣,
所以不需要擔心會有人借混亂.
AVW56 發表於 2009-12-4 16:58 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-12-4 00:12 發表

短期來講, 除o左北京和上海沿線車站, 其他都要o係廣州或深圳轉車o架啦?

我諗唔只短期......好可能去到中期添

無錯, 香港段係可以駁通全國高鐵網,
但香港政府從來無向香港市民承諾過,
將來香港會有幾多班直達車(唔駛轉車)前往內地邊一個城市.
而且, 政府都講左, 西九龍站的發車, 大部分都係以新廣州站為終站.

北京/上海呢D大城市, 我相香港始終會有直達車, 畢竟有一定需求,
但班次呢? 香港政府無承諾過將來會有幾多班次......
可能, 每日只有2班車由香港去北京都唔出奇, 但龍華/廣州每日就會20班車之類,
當然, 數字上係點無人知, 但可以肯定的是,
就算去同一個城市, 龍華/廣州站的發車班次一定比香港多幾十倍.

至於華中等城市, 坦白講, 需求唔係話十分大,
香港可能幾日先有一班直達車, 什至完全沒有都有可能.

小弟到而家都唔係咁認同起高鐵, 但現時大局已定....
但我有一樣野想提提大家, 就係大家要有心理準備,
將來搭高鐵係好大機會要轉車, 一黎, 你去的地方未必有直達車,
二黎, 就算有, 班次都未必多, 未必符合到你的時間表, 到頭來好可能要係大陸轉車.

其實, 呢個都係政府班AO推銷的技巧.
佢地只係提及去北京10個鐘, 上海8個鐘,
大眾市民當然assume會有直達車啦, 但政府從來無講過話一定會有直達車.
如果將來大吉利是真係只係得往廣州的高鐵, 市民都無得罵政府.

3ASV196 發表於 2009-12-4 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-12-4 16:58 發表

而且, 政府都講左, 西九龍站的發車, 大部 ...

其實要轉車, 都唔係大問題...歐洲鐵路好多都要轉,
但最緊要轉車班次要夾到時間..唔駛等太耐, 又要預
返delay 等因素....當然, 直通車會比較理想...

而其實硬件係度, 包括月台數目等基本硬件, 將來實際
班次其實可以因應乘搭人數, 內地車務情況等, 再調整,
而呢個調整空間仲可以好大, 反而唔駛咁早擔心...
3ASV196.KE7270
DIH 發表於 2009-12-4 17:22 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-12-4 16:58 發表

而且, 政府都講左, 西九龍站的發車, 大部 ...

講真,而家京九、滬九直通車都只係隔日一班,
即使變成高鐵,客量有所增長,都可能只係每日一班,
因為同飛機比都鬥唔贏。

高鐵會搶到客的地區,我諗北至武漢、東至福州已經係極限。

只要珠三角及潮汕閩吸引到多人搭,就合乎我心目中的使用量。
再者,相信單是廣州、東莞等的客量,已足以支持香港高鐵。
而廣州南站設於番禺,相信有一班目的地係珠江三角洲西部的人會選搭高鐵再轉車。

053h4 發表於 2009-12-4 17:25 | 顯示全部樓層