hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]立法會工務小組通過高鐵撥款
開啟左側

[新聞]立法會工務小組通過高鐵撥款

AVW56 發表於 2009-12-4 17:51 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-12-4 17:09 發表

其實要轉車, 都唔係大問題...歐洲鐵路好多都要轉,
但最緊要轉車班次要夾到時間..唔駛等太耐, 又要預
返delay 等因素....當然, 直通車會比較理想...

而其實硬件係度, 包括月台數目等基本硬件, 將來實際
班次其實可以因應乘搭人數, 內地車務情況等, 再調整,
而呢個調整空間仲可以好大, 反而唔駛咁早擔心...

講得岩.

不過, 好坦白講, 內地鐵道部究竟有無打算,
又或者有冇能力為廣港線列車夾時間呢? 小弟就偏向唔睇好的一面.
畢竟, 香港的搭客數目, 同國內本身的客源, 根本就蚊比同牛比, 我相信應該會以國內客的利益為優先考慮.
而且, 係廣州/龍華可以接駁去咁多個不同城市, 夾得邊班車呢?

至於硬件, 大家都好清楚, 就當然無問題啦,
未來要加班簡直就毫無難度, 不過, 實在唔知呢個未來係幾時.
實在唔知西九龍咁多個月台去到二零幾多年先可以真正全用.
AVW56 發表於 2009-12-4 17:55 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-12-4 17:25 發表
褔田站只係發廣深港城際直通車, 設施上根本唔可能應付大始發長途車
褔田站的長途車數目, 根本多唔過香港

而龍華+新廣州有幾多長途車, 多唔多得過香港, 主要係需求
(包括現時香港經深圳坐飛機的替代效應, 而現時要提 ...

sorrY, 我搞錯左,
我意思係龍華, 原文己改, 謝提醒.

龍華始終係未來國內大站, 而且龍華同香港又咁近,
如果你係鐵道部官員, 你會點做?
相信會係將大部分車次放係龍華.

大陸做野, 有時唔一定係講效益講實際,
表面象徵有時可能會蓋過以上兩者都未定.
kychung 發表於 2009-12-4 18:01 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

呢個又係用香港思維去唸大陸事物ge例子
第一就係國鐵一直都係有為數唔少ge"政治車"
京九同滬九車係一個典型例子
基本上唔開辦ge可能性係可以排除
無論賺定蝕都好
好似頭先所講
開進港直通車對好多大陸城市黎講簡直求之不得

另一樣野就係8到10小時呢D咁長途ge車
都係夕發朝至時段開出ge
即使需求再大
每日都唔可能開到好多對
睇下京滬動臥ge情況就知
即係呢D車第時如無意外就係朝早到西九清客
然後去石崗整備同休息
到黃昏至會落西九上客走

仲有直通車賺定蝕都好
基本上都係派車ge路局自己負責返盤數
MTR唔自己派車ge話
無論賺蝕都係照樣收票務分紅同埋停泊費
即係話對MTR黎講
用盡可能ge班次密度先至賺得最多
南粵急行 rail.kychung.com
053h4 發表於 2009-12-4 18:05 | 顯示全部樓層

kychung 發表於 2009-12-4 18:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-12-4 17:55 發表

sorrY, 我搞錯左,
我意思係龍華, 原文己改, 謝提醒.

龍華始終係未來國內大站, 而且龍華同香港又咁近,
如果你係鐵道部官員, 你會點做?
相信會係將大部分車次放係龍華.

大陸做野, 有時唔一定係講效益講實際,
表 ...

個別每條客運車次ge決策基本上都係由各大路局去做
唔係鐵道部
以大陸ge做法
對於大城市黎講同時開晒去龍華同西九ge車又有何難
南粵急行 rail.kychung.com
AVW56 發表於 2009-12-4 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2009-12-4 18:06 發表

個別每條客運車次ge決策基本上都係由各大路局去做
唔係鐵道部
以大陸ge做法
對於大城市黎講同時開晒去龍華同西九ge車又有何難

照你咁講, 香港完全處於被動狀態....

將來有咩車似乎唔到香港決定咁wo....
AVW56 發表於 2009-12-4 18:55 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-12-4 18:05 發表

廣州又咁近, 廣州東又咁近, 以你的觀點, 你係鐵道部官員, 你會點做
唔通只係廣州站始發長途車, 廣州東就只會始發城際車?

深圳的"表面象徵", 係未來五年, 點樣強得過香港, 我都想知
(2020年後我就唔敢講) ...

你誤解左我意思, 唔係話完全無, 只係一個會多d, 另一會少d.

好似廣深線咁, 大部分班車都係以廣州東為終站,
只有好少數會停廣州東之餘再去廣州站做終站.

同樣地, 到時有可能大部分長途班車以龍華為終站,
只有少數會繼續南下到香港.

當然, 將來的事無人知,
但龍華會成為南方鐵路大站就是鐵一般的事實.

HU6455 發表於 2009-12-4 19:27 | 顯示全部樓層
龍華點大, 都一定唔會比廣州南大
講客量, 你話去廣州既人多, 定係深圳人多?
好多野好多人都想方便到自己就得, 但係好多野要平衡需求/利益, 等等問題.
按技術, 西九可以每日都有車去大陸任何一個城市, 但有冇足夠客量支持?
按技術, 任何車都可以入香港, 但保安法律上又做唔做到呢?
我咁肯定, 香港一定處於被動狀態.
國內咁多城市, 香港用咩理由要一定要其他地方去配合? 唔通香港人真係高人一等?

大家唔好只係識諗 "有車站, 有路軌, 就一定有車到" 呢個理論

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
AVW56 + 3 道出重點, 點醒很多板友, 香港高鐵的營運, ...

查看全部評分

053h4 發表於 2009-12-4 19:30 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-12-4 19:35 | 顯示全部樓層