hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 高鐵冇可能搶走搭飛機嘅乘客
開啟左側

高鐵冇可能搶走搭飛機嘅乘客

AVW56 發表於 2009-12-9 17:22 | 顯示全部樓層

原帖由 117 於 2009-12-8 18:38 發表
國內飛機嘛..
都係您搭埋我個份好了, 寧願俾貴D, 安全D

貴d一定安全d? 平d一定唔安全? nonsense!

雖然國內飛機的機倉服務水平可能及不上其他頂級航空公司,
但安全性卻非常高, 近年的飛行安全紀錄亦相當好.

好多國內機師更加曾經為解放軍空軍效力,
講實力講安全, 國內機師唔會差得去邊.

我搭埋你份? 好呀!
volvo_chan 發表於 2009-12-9 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 117 於 2009-12-8 18:38 發表
國內飛機嘛..
都係您搭埋我個份好了, 寧願俾貴D, 安全D

國內飛機在全球來說是非常安全,死亡事故極少,相比美國的飛機更加安全,
中國全國整體平均客機機齡也是全球數一數二新(大約七年),所以國內坐飛機
絕對是安全可靠,當然服務水準對比國泰港龍會差少少,同埋經常延誤。

我會咁睇,如果坐高鐵可以四小時內到達,的確會搶到不少飛機客源(eg:廣州-武漢),
始終高鐵準點率較高,近市中心和手續辦理簡單,坐飛機分分鐘仲慢過坐高鐵,同埋而家不少
國內人都不會像以前咁,邊架平就搭邊樣,反而比較著重時間,始終而家國內生活環境好左,
無以前咁計較價錢(經常聽到身邊的國內朋友說:價錢貴一點(指貴幾百)也沒所謂,快就可以了,時間就是金錢!)。
看看羅湖-廣州的大巴, 50人仔羅湖都無咩客上,即使是國內人都寧願比多廿幾蚊坐和階號往返廣深就知咩事。

不過如果坐高鐵都要五小時或以上(廣州-北京),我認為對飛機不會有太大的影響,始終快兩個鐘就係兩個鐘,好現實。

至于你信不信,我反正信了
ahbong 發表於 2009-12-10 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2009-12-9 22:04 發表

國內人都不會像以前咁,邊架平就搭邊樣,反而比較著重時間,始終而家國內生活環境好左,
無以前咁計較價錢(經常聽到身邊的國內朋友說:價錢貴一點(指貴幾百)也沒所謂,快就可以了,時間就是金錢!)。
看看羅湖-廣州的大巴, 50人仔羅湖都無咩客上,即使是國內人都寧願比多廿幾蚊坐和階號往返廣深就知咩事。

如果目標乘客係商人,根本唔會計較價錢,反正都係出公數。

對本地旅客黎講,搭高鐵亦比坐飛機方便得多,唔洗長途拔涉去機場,由check-in到登機的距離亦遠,落機到離開機場又遠,再轉駁出市區又遠。再講,坐鐵路亦較飛機舒適,又可以自由走動,亦係新體驗,所以我覺得高鐵的確幾吸引。
syp 發表於 2009-12-10 00:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2009/12/10 00:03 發表
如果目標乘客係商人,根本唔會計較價錢,反正都係出公數。

又唔完全可以咁講, 因為 "人" 唔計較但 "公司" 會計較。不過通常都係正價同正價比較 (尤其國內線), 亦會顧及誰快誰慢 (太慢o既 option 就算幾平都唔考慮)。

對本地旅客黎講,搭高鐵亦比坐飛機方便得多,唔洗長途拔涉去機場,由check-in到登機的距離亦遠,落機到離開機場又遠,再轉駁出市區又遠。再講,坐鐵路亦較飛機舒適,又可以 ...

你話如果高鐵都好似飛機咁有 AVOD (或者無 "OD" 都好) 就更加正, 長途一o的都唔會覺悶了。

下一站係西營盤
epsilon 發表於 2009-12-10 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2009-12-8 23:12 發表
什麼立場一致我在#14完全睇唔出,

要批評就隨便,D無謂O既修飾可以免..

你捉錯用神了,人家的的確確跟你立場一致,只是予以少少更正,不要多心
qualcomm 發表於 2009-12-11 11:41 | 顯示全部樓層
I depends on the location of the railway station vs airport

For me, I would not waste my time to take a plane if the airport is far far away from the town centre
AV115 發表於 2009-12-11 17:15 | 顯示全部樓層

中國國內航班誤點率高,令乘客大失預算常有所聞。有時候是因為讓路給 vip 飛機,有時是突發軍事演習,有時是機場大霧 (而令其他機場的航線也出現連鎖誤點)……安全反而真的不是大問題。
上次小弟從成都返港,因為 delay 而令兩個小時的航程變成五個多小時,再加上要預早到機場辦理手續,以及抵港後從63號閘慢慢行去坐無人駕駛列車再排 e 道等行李...總共用了八小時。成都雙流機場、香港國際機場都是算較近市中心的 (我坐機鐵),都要這樣,你說作為一個希望時間在掌握之中的商務旅客,會不會喜歡有高鐵這 option 呢?
再者,坐火車應該不用關手機、blackberry 吧。坐椅也舒服點。其實高鐵的吸引力真的好大,邊坐邊做,抵達時剛好弄完要 present 的 powerpoint 和 paper...
時間,不只是用長短來計。Quality 也很重要。坐飛機的時間除了拿來休息外,根本沒什麼 quality 可言。
DIH 發表於 2009-12-11 19:05 | 顯示全部樓層
#25:
非常感謝您幫我澄清。

#27:
講真,國內中短途機,連休息都唔會太好。
這亦是Eurostar及新幹線大受歡迎的原因。

另外,早幾日睇報紙,有人研究過話,上越新幹線早期的確虧損,
但重整過時間表後,使用得宜,只需有三成上座率便可收支平衡。
中國高鐵,我諗,想有三成上座率都幾難。
cn2661_2d32 發表於 2009-12-11 21:44 | 顯示全部樓層
諗起係英國的例子....
Manchester市中心去Manchester Airport都已煩.
早到check in當你個半鐘
taxi冇左15min
飛去london各機場用左1個鐘
出閘,拿行李到離開機場冇左40分鐘
由各大小機場去london市中心由20分鐘到個幾鐘不等

加埋用左幾耐自己計
但如果由Man的市中心Picadilly坐火車落London Euston都係用左3個鐘
去埋Padington都係3個半鐘
咁.我仲坐飛機仲乜.
epsilon 發表於 2009-12-11 22:12 | 顯示全部樓層

相信不少年青人,都試過自遊行歐洲,來往多個國家之間都會選用高鐵,
有想節省旅費嘅(車費可能低過機票錢,長途夜車可以慳旅館錢),
有想欣賞沿途風光嘅,有怕暈機浪嘅,有嫌來往機場麻煩嘅,有鍾意高鐵班次多嘅,
有想嘗試另類體驗嘅,咁多種理由捨飛機選高鐵,仲係咪冇可能搶走飛機嘅乘客?