hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B會會訊之前未有人報過的新訂單.
開啟左側

[經歷分享/報告] B會會訊之前未有人報過的新訂單.

LAK2 發表於 2009-12-11 16:04 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 11-12-2009 01:28 PM 發表
K230UB 本身唔係垃圾,一來九記揀左Salvador Caetano個車身,設計上唔太User-friendly,二來個tunning 好搞唔搞搞到咁je..

新加坡o個堆車除左話唔係"來佬"殼之外,tunning 都唔係咁....

而MCV...其實MCV講真又唔係大規 ...

算啦...每次講親新訂單都會有人表露一D「唔買果款天上有地下無既E200就係罪無可恕」既立場...
為左要突顯心目中想要既車款既優點, 其他車全部踩到一文不值...
365。FS2231 發表於 2009-12-11 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 11-12-2009 14:30 發表

早前我講過嶼巴登報紙招標
會賣走幾部舊車再買入同數量既二手車

嶼巴批二手車米去左老冠度lo....

老冠又將泰豐批車賣去嶼巴度
petcity 發表於 2009-12-11 20:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ctb8107 發表於 2009-12-11 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2009-12-11 20:13 發表

據知曾經擺過屏夏路一車場,不過早兩星期去已經唔見左

佢比兩部E400搶晒風頭
KC6831 發表於 2009-12-11 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2009-12-11 23:07 發表

佢比兩部E400搶晒風頭

咁批 Scania 咪要從大埔消失 ? E400 搶哂風頭啦
謝謝您。
LE3503 發表於 2009-12-12 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2009-12-10 02:25 發表

所以呢,有時d"消息人士",都要睇下佢往績先得...

ps:兩軸雙層專利巴士再臨香港的故事,我都有少少野想講下 - 早在約十年前,Neoplan曾經將一分建議的圖紙俾過城巴, 是一台10米左右的兩軸版Centroliner,該圖紙我都睇 ...

Neoplan..有咁設計..好奇
但Centroliner搞到九巴新巴一鑊粥..底盤問題..好難九巴新巴再買
Scania 好差..絕不認同...只係九巴城巴搞唔點..其實Scania 科技又新又先進

巴士不是客車..唔可以要求太高
九巴買車..要平要試真D>>>ASB ASC跟本係平價車..所以唔會甘高要求
Centroliner...好車..只係唔識合香港用...問題太多
ADL...VOLVO..合理價格..合理服務...合九新城要求才會買咁多
365。FS2231 發表於 2009-12-12 00:40 | 顯示全部樓層

原帖由 LE3503 於 12-12-2009 00:23 發表

但Centroliner搞到九巴新巴一鑊粥..底盤問題..好難九巴新巴再買巴士,鐵路,生活6 u- y% i9 O( k) ?
Scania 好差..絕不認同...只係九巴城巴搞唔點..其實Scania 科技又新又先進巴士,鐵路,生活( g, q3 _- J2 Z7 _

Centroliner 搞成咁 其實應該係Engine既問題,導致底盤出現問題 同埋應該係套鎖車系統令到巴士公司覺得麻煩

Scania好差.. 我唸最起碼都好過Dennis 掛
AVD1 發表於 2009-12-12 08:57 | 顯示全部樓層
原帖由 LE3503 於 2009-12-12 00:23 發表

Neoplan..有咁設計..好奇
但Centroliner搞到九巴新巴一鑊粥..底盤問題..好難九巴新巴再買
Scania 好差..絕不認同...只係九巴城巴搞唔點..其實Scania 科技又新又先進

巴士不是客車..唔可以要求太高
九巴買車..要 ...

佢係講緊十年前
即大約 1998 ~ 1999 年左右,
正直 Neoplan 大舉入侵香港市場之際 ~

當年連 15m 車都黎香港試過,
所以完全唔覺得獨特設計兩軸比城巴有幾出奇 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FBI2 發表於 2009-12-12 10:41 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2009-12-11 14:30 發表

早前我講過嶼巴登報紙招標
會賣走幾部舊車再買入同數量既二手車

嶼巴唔係講過會入雙層咩? 冇左下文既?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
leslie 發表於 2009-12-12 11:59 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2009-12-12 10:41 發表

嶼巴唔係講過會入雙層咩? 冇左下文既?

之前我都提過啦, 件事不了了之定有下聞(好似...國產車乎?)...
L. Chan - 我們堅持才有希望!