hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵計劃翻新M-train
開啟左側

港鐵計劃翻新M-train

DIH 發表於 2009-12-13 21:59 | 顯示全部樓層

我個人都認為MLR翻新的手段不太高明,內籠好快又污糟晒,燈光又暗。
不過我鍾意「木木局局」聲,好有「鐵道feel」~

我亦唔鍾意M-train加電視而部電視只用作賣廣告。
Walker 發表於 2009-12-13 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2009-12-13 21:58 發表

真令人不明白,同一製造商的產品表現竟然差咁遠
雖然有原廠翻新東鐵車,但質素一樣係好差。
1979年投入服務的M-train到今年30年,表現仍佳
1983年投入服務的MLR,真難相象去到2013時會變到點 ...

會否因為跟大部分路段露天有關呢??
cn2661_2d32 發表於 2009-12-13 23:04 | 顯示全部樓層
係wor.爭d唔記得左MLR係Alstom做翻新,但M Train係Goninan做
當年我仲諗.嘩地鐵唔用原廠有事起來咪好麻煩?學下人地用番原廠啦
(比買電器要買行貨比廠整的觀念教左)
點知.MLR都小問題多多.車底裂我唔提喇.因為可以話係路軌問題.
同埋有個好大問題,
MLR的凳太過矮. 坐左落去隻"大比"谷起左高過屁股同凳的高度.
可能隻窗本身矮.椅背要就番隻窗.以前黃頭的凳向車頭/尾.唔洗就隻窗.
縱觀睇咁多樣野.真係最失禮係隻吊吊fing的門同個鬼叫的轉卡位.
kei_hk 發表於 2009-12-13 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2009-12-13 09:59 PM 發表
我個人都認為MLR翻新的手段不太高明,內籠好快又污糟晒,燈光又暗。
不過我鍾意「木木局局」聲,好有「鐵道feel」~

我亦唔鍾意M-train加電視而部電視只用作賣廣告。 ...

「木木局局」聲給我的感覺好似部車快散開

bombmanhk 發表於 2009-12-13 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-12-13 23:12 發表

「木木局局」聲給我的感覺好似部車快散開

係倫敦地鐵D聲仲勁, 佢開窗後聽得仲清楚
Walker 發表於 2009-12-14 00:16 | 顯示全部樓層
M-train要加電視首要做嘅係做好隔音先
因為M-train車廂真係好嘈
JX9097 發表於 2009-12-14 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 KMB-ATE1 於 2009-12-13 20:31 發表
博覽館站的終點站報站廣播,卻用上了Airport Express Line。

港鐵內部叫機鐵都係AEL
ahbong 發表於 2009-12-14 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2009-12-13 11:50 發表
我唔贊同安裝 LCD 電視,只係比港鐵多一個途徑用廣告轟炸 (前九鐵都係)
就算有 LCD 電視都唔好裝喇叭

回復 17# 的帖子
http://www.youtube.com/watch?v=9zbZOg1HKlo
Airport Express ...

報站會講... This is the end of the Airport Express Line, Thank you for travelling on the Airport Express.
dennis28a 發表於 2009-12-14 01:37 | 顯示全部樓層
未知大家對此新聞稿有否任何記憶?
http://www.mtr.com.hk/eng/corporate/file_rep/PR-08-017-C.pdf

未來的液晶體顯示屏就是以此為藍本。
惡意回復是不道德的行為。
bananasims 發表於 2009-12-14 08:42 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

博覽館站個廣播都用
下一站:博覽館站
Next Station: AsiaWorld Expo
佢咁加個 Line 字我覺得都唔出奇

-----

就算裝新聞直線,都唔好搞到好似九鐵啲車廂咁
裝都好似機場快綫咁,唔好喺度放成堆跑馬燈
睇新聞又唔係,睇報站又唔係
~~~