hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解296A 同296C 重疊,296A 仲未被殺?
開啟左側

[問題] 點解296A 同296C 重疊,296A 仲未被殺?

流星☆雨 發表於 2009-12-13 22:26 | 顯示全部樓層

我之前問過類似問題 不過係299同99
似乎我開始左一d唔係咁好既風氣
對唔住呀
印象中93k98a重疊,咪一樣係共存= =

除非短d個條線唔夠客+九記肯出雙向分段
不過佢地話「技術上有困難」,整唔到8仔雙向分段(但係印象中城記好像有8仔雙向分段囉)
而且九記好少會整雙向分段
KE7782 發表於 2009-12-13 22:46 | 顯示全部樓層
原帖由 alvin841015 於 2009-12-13 11:00 發表

我就唔同意你講會延長行車時間, 296c一開線時都唔停觀塘, 又點解會停返...

1. 地鐵通車後唔夠客.
2. 同296A清客. 放工時段的296A係超級嚴重疏, 有車都清唔曬客, 經常都會見到有過鐘A車去觀市清客..
但係有轉乘/雙 ...

再者296C往觀塘往西九龍有獨市位(富昌邨)
KE7782@27
gn3509 發表於 2009-12-13 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2009-12-13 22:26 發表
我之前問過類似問題 不過係299同99
似乎我開始左一d唔係咁好既風氣
對唔住呀
印象中93k98a重疊,咪一樣係共存= =

除非短d個條線唔夠客+九記肯出雙向分段
不過佢地話「技術上有困難」,整唔到8仔雙向分段(但係印象中城記好像 ...

93K去到坑口?
今期流行:690是原罪
KZ1103 發表於 2009-12-13 23:36 | 顯示全部樓層

根據樓主理論,不如cancel晒98A、296A、296M同796S
由E22A同E22B做晒算啦

有時唔係話重疊就一定要殺...都要睇下其他因素.....
ctb8107 發表於 2009-12-14 00:20 | 顯示全部樓層
第一, 其實296A同296C既重疊位好少, 實際上, 296C既路線根本就先天性cover唔到296A既牛地及觀市客源, 雖然好多人用296A去轉乘, 不過搭296A去牛地及觀市既乘客冇50%都起碼有30~40%, 296C既路線根本serve唔到佢地, 咁即係送客比MTR。

第二, 在班次上, 兩者需求十分不同, 296A既客量需要10分鐘以下班次, 但296C既客量需要10分鐘以上, 假設兩線合併, 一係就原296A客載唔晒, 一係就296C[觀塘<>西九龍]一段每班車既使用率極低。而且在觀市等車返將軍澳既乘客會面對更飄忽既班次, 所以在運作上合併是不可能。「長線食短線」正常要響短線客量低於長線先適用。

第三, 我肯定雙向分段會令296C既埋站時間大大增長, 296A平時落客已經唔係快, 仲要逐個'o都', 不過都唔係咁緊要, 最重要係九巴一推雙向分段, 咁296C[尚德<>九龍灣]又要雙向分段, 仲有連帶千千萬萬既路線要增加雙向分段, 咁九巴又點會咁做。

流星☆雨 發表於 2009-12-14 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-12-13 23:03 發表

93K去到坑口?
個例子唔係咁好
sorry

或者可以用796s同796b
(推測:796s清水灣半島應該係吉車入寶邑路既)
238X 發表於 2009-12-14 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 13/12/2009 20:06 發表

278K呢條線...基本上都比52/4/6A打殘...

52/4/6A 比 278K 早出現。
我十幾年前喺粉嶺,只有小巴,無巴士。
九巴自己硬要攝隻腳埋嚟打人打唔成,
相信係一直都無好客過,何打殘之有?

(不過一條開到 4 分鐘一班嘅路線都叫打殘,北區巴士服務要求真係高咗些少)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
FD_8592 發表於 2009-12-14 08:45 | 顯示全部樓層
樓主的論點有點問題,如果冇記錯,之前296C 係冇"觀塘市中心" 呢個站,牛頭角之後就係觀塘遊樂場.之後好似係因應需要先加停"觀塘市中心"
因此,唔存在重疊問題,亦都唔可以講係296A 係296C 的區間線.
始終296A 係有佢既優勢
JT4686 發表於 2009-12-14 09:58 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

沒記錯296C開線初於觀塘區是不設站
尚德第一條巴士線是296A
CN9AMT100UP 發表於 2009-12-14 10:06 | 顯示全部樓層

其實,296c有幾個功用
1. 幫296A(只限尚德方向)
2. 幫16,朝早由觀塘、九龍灣至旺角(唔係貴好多,又有位坐)
3. 仲有由西九龍(荔枝角道)->觀塘的獨市位

296C雖然有小小二奶命,但真係好駛好用架