hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 買砌機新手幾問
開啟左側

買砌機新手幾問

peterkwan 發表於 2009-12-21 17:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

來緊想買新機, 已o係腦場攞左 D 資料睇, 但又唔想跟住舖頭個 list 買 (因為要加野/換野), 所以有 D 野想問:

1. Intel P43 Chipset 配邊隻底板 (ASUS / Gigabyte / MagicPro) 好? (最好有埋 model) - CPU 諗住 Q9400.
2. 如果屋企已經有部 PC, 想部新機同現有果部 PC 連埋 share 到 folders/printers, 又可以兩部機都上到網, 想問下係唔係部新機加多張 LAN card 就可以 (自己已經有條 cross-cable)?  係唔係張條 cross-cable
駁住兩部機, 再張條上網既 cable 駁住部新機就可以? 有無野要 set?
3. GeoForce 220 同 240 邊隻好 D?
4. 以下係我心目中既 list, 想揾舖頭幫我砌:

底板: ASUS / Gigabyte /MagicPro 底板配 Intel P43 Chipset
CPU: Intel Core2Quad Q9400
RAM: 4GB DDR3-1333 RAM
Video Card: GeoForce GT220/240
Sound Card: 8 channel High definition Audio surround card
Harddisk: 500GB 7200rpm harddisk
DVD-RW: 24x DVD+/-RW
LAN Card: 1000M x 2 (駁住兩部機果張用不用 1000M? 如不用, 有否其他選擇?)
火牛: 2themax 火牛 (幾多W先夠?)
機箱: ATX

唔知有無問題? 同埋大約幾錢 (唔計人工)?

多謝解答.
OTIS401 發表於 2009-12-21 18:57 | 顯示全部樓層
1.三隻底板都係大牌子,當中我覺得最好的係ASUS
2.唔係好識...不過應該可以用Router同Windows黎建立Home Network
3.冇研究過顯示卡。不過最近都想買張,但又唔知咩好...
   各位有冇咩介紹?我希望係400元以下,只要有高清硬解同HDMI輸出就可以了...
4.如果資金足夠的話,不紡考慮把HDD升至1TB
   另外以這個規格,樓主又想玩64bit的話都冇問題
   Watt數...睇個樣500W以上應該綽綽有餘
kay 發表於 2009-12-21 20:58 | 顯示全部樓層
其實樓主有無心中用途同筆直先,
就咁拋個規格出黎講真幫唔到d乜。

*回山哥,你部機咩config?
世界很簡單 人類很複雜
OTIS401 發表於 2009-12-21 21:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2009-12-21 20:58 發表
其實樓主有無心中用途同筆直先,
就咁拋個規格出黎講真幫唔到d乜。

*回山哥,你部機咩config?

塊底板有PCI-E
本身內置G31,用高清根本係垃圾...
CPU行P4 3.06GHz
RAM有2GB
 樓主| peterkwan 發表於 2009-12-21 22:09 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

主要係打機, 上網看高清, 有時會寫下 program 囉.
budget 開頭都無乜 idea (因為依家部機用左八年,係時候換部快 D 既)...
依家 around ~4500 - ~5000 左右 (唔連 OS)
EvilKo 發表於 2009-12-22 09:14 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkwan 於 2009-12-21 22:09 發表
主要係打機, 上網看高清, 有時會寫下 program 囉.
budget 開頭都無乜 idea (因為依家部機用左八年,係時候換部快 D 既)...
依家 around ~4500 - ~5000 左右 (唔連 OS)

唔考慮 Core i5 / i7 ?
呢個時候 Intel 換機真係好尷尬, LGA775 又未死晒, LGA1066 同 1366 又分家...

冇考慮過 AMD ?
 樓主| peterkwan 發表於 2009-12-22 09:44 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

AMD 邊隻 U 好? 我用開 Intel, 唔熟 AMD, 不過可以考慮.
同埋應配邊隻板? 有無好介紹? Thanks.

我要求好簡單, 要睇戲打機,開機關機要快, 同埋最主要
耐用(起碼用5-6年唔洗換機)同埋無咁易壞底板 (所以今次
唔買 Intel 板), 價錢方面當然都要考慮, 但只係其次. 重有
既係部機我全家都會用.

DW8306 發表於 2009-12-22 15:17 | 顯示全部樓層
樓主部printer有冇lan port?
有既話就駁去router,PC就裝printer driver 果陣map返ip
咁做唔洗特登裝多張lan card同減輕部機既bandwith traffic

至於hardware方面,我建議火牛用返delta或者CORSAIR.
前者中高價牛火數足又穩定,CORSAIR cable管理較方便.
避免一大堆用唔著既cable係機箱入面阻住晒

sound card通常底板內置,但你要高質素音色先考慮另買
lan card:通常底板內置giga lan

板同U而家係新舊交替期,而家你想揀乜就乜啦.
我自己用開同幫人砌都係揀華碩,貪佢有express gate同EPU

嵌機方面,我而家都係上深之都"甲"shop度砌.舖頭砌一來嫌d人求其
二來怕私底下冇俾d小配件你(例如DVI>VGA轉插之類)

p.s開關機快?平時就咁齋上網入express gate...禁著部機30秒唔洗開到broswer...

kay 發表於 2009-12-22 17:11 | 顯示全部樓層
amd 4核依家都唔駛一千大洋都有喇,(athlon x4)
如果打機既,之前同個fd傾過,又係類似既打機,
張卡指定要ATI5850,個fd話6K係"唔多夠",
單係高階display 卡同隻好牛牛都佔了起碼1/3錢以上。
同埋打得機既,張display卡真係唔好咁"姑寒",有新野就用新野啦。(就黎都DX11...)
頂多粒U同底板可以減,ram價早個輪又高返(DDR2),DDR3無留意。

*ATI5850~2k3....(5950再貴d,5k...不過無呢個必要喇...)
athlon x4 620~765

不過睇高清,依家youtube硬解好似仲未得(如有錯請指正),
買ATI卡佢個driver又怕煩(我本身係AMD用家,底板有硬解,但係比個CCC玩謝,依家用軟解勉強睇無謂煩)
不過ATI卡性價比係好過NV既。。。。。

回山哥,買返前朝既NV/ATI卡應該都岩無死架喇。
ATI岩岩睇4650有HDMI都係3舊幾到。
一係你再睇下先喇。

世界很簡單 人類很複雜
wave 發表於 2009-12-24 19:29 | 顯示全部樓層

原帖由 peterkwan 於 2009-12-21 17:07 發表
來緊想買新機, 已o係腦場攞左 D 資料睇, 但又唔想跟住舖頭個 list 買 (因為要加野/換野), 所以有 D 野想問:

1. Intel P43 Chipset 配邊隻底板 (ASUS / Gigabyte / MagicPro) 好? (最好有埋 model) - CPU 諗住 Q9400 ...

建議你Chipset選Intel的P45或P55用ASUS板,CPU可用Q9400或Core-i5,Display就ATI的HD4670