hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) MTR有什麼令你覺得是最難受的?
開啟左側

MTR有什麼令你覺得是最難受的?

93A_S3_6:30am 發表於 2009-12-23 21:39 | 顯示全部樓層

Plz R1版~

MTR最頂唔順一定係M-stock的噪音,
如果MTR可把TKL全線更換入K-stock/CRC-stock,
我搭乘的次數一定會增加

另外,無風景睇亦係main pont,
竟然冇人講
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
teddybus 發表於 2009-12-23 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-12-23 21:39 發表

另外,無風景睇亦係main pont,
竟然冇人講 ...

搭得鐵路都係貪快,一分鐘就去一個站
你expect有咩風景睇...

GU9338 發表於 2009-12-23 22:31 | 顯示全部樓層
有時太逼

另外記得有次由青衣去太子 , 荃灣線個段個個站都彈門 , 深水埗站直情彈左 4 次門 , 搞到仲慢過 41A
請用文明來說服我。
3357。KS8450 發表於 2009-12-23 22:34 | 顯示全部樓層

果然噪音問題非常突出

有時講電話既人大聲並唔係因為佢大聲, 而係因為係隧道入面佢根本好難聽到對方講咩
KZ9314@YCC 發表於 2009-12-23 22:40 | 顯示全部樓層
最難受都係其去九鐵化行動,浪費左好多人力物力……

p.s. 下次應該post去R1版討論啦
superbus 發表於 2009-12-23 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2009-12-23 22:31 發表
有時太逼

另外記得有次由青衣去太子 , 荃灣線個段個個站都彈門 , 深水埗站直情彈左 4 次門 , 搞到仲慢過 41A

逼都唔係問題,最大問題係車廂又熱又焗
每次坐親地鐵,總係會成身出哂大汗
真係要有人焗暈入醫院先會逼到地鐵改善
HE7921 發表於 2009-12-23 22:41 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-12-23 21:39 發表
Plz R1版~

MTR最頂唔順一定係M-stock的噪音,
如果MTR可把TKL全線更換入K-stock/CRC-stock,
我搭乘的次數一定會增加

成事既話我想690,692唔摺都要大減班.....
期待香港出現載161人的E500 MMC
682愛好者 發表於 2009-12-23 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV63 於 2009-12-23 21:06 發表
擠迫、距離我屋企遠、貴、有99.99999999999999999999999999...%的機會冇得坐、焗熱、對巴士'無禮'(經常搶巴士客)、莽顧乘客安全、愛出風頭(e.g. 搭昂坪360,自然科考試100分)......
總之多到成世都未講得哂! ...
還有在中環站找回棒球帽後
在灣仔站順利進球隊呢XD

對MTR印象大打折扣的其中一點是太和站的設計
全密封的月台設計竟然只靠十數個"牛角扇"維持通風
並不是要甚麼空調設施
但是太和站的通風問題實在十分值得關注
小弟早上乘東鐵綫上學
從第六卡(從天橋走樓梯或乘升降機)走至第十一卡
天氣涼快時還可以
遇着潮濕或>28度的日子
上車前已經汗流浹背
上車後過強的空調則引發鼻敏感
不停地流鼻涕, 打噴嚏......

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
9042_Lover + 2 Good point ! XD

查看全部評分

93A_S3_6:30am 發表於 2009-12-23 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2009-12-23 22:41 發表

成事既話我想690,692唔摺都要大減班.....

唔誇張?
好彩而家傅聞都係唔成事,

其實我倒想知一般市民識唔識分M-stock同K-stock ?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
3ASV467 發表於 2009-12-23 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-12-23 22:55 發表

唔誇張?
好彩而家傅聞都係唔成事,

其實我倒想知一般市民識唔識分M-stock同K-stock ?

巴士點衰都可以返到樓下先落車
我相信690唔會差成咁既…

*行係上黎咪識分…
早排搭K車都聽到唔小人話架車好靜

不過想換車都係要靠發夢喇…
因為聽聞TKL日後都係得M車