hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) MTR有什麼令你覺得是最難受的?
開啟左側

MTR有什麼令你覺得是最難受的?

93A_S3_6:30am 發表於 2009-12-24 12:34 | 顯示全部樓層

好多人評擊''睇風景''e個point,

我承認係有d幼稚,
但我細過真係因為咁而唔坐地鐵,

事實上,自己好響住東京都的通勤鐵路,
JR山手,中央,中央総武,京浜東北,湘南新宿liner等最多通勤客利用的線路
都全線地面有景睇,
環觀全球的城市通勤鐵路,屬難得一見
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
s3n370 發表於 2009-12-24 13:27 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2009-12-24 11:03 發表
最唔掂我覺得係個班次
尋日過一過海 , 搭西鐵轉荃灣線
西鐵落到去送車尾 , 點知下一班原來係月台尾等入站
荃灣線落到去見迫唔想上 , 下一班唔洗 1 分鐘入站 , 金鐘仲要停車等前車開 ..
如果送哂呢 2 班車尾又要 ...

鐵路頂多只係繁時拖卡,而且下班車至多5-6分內一定黎到。

以大部份巴士線的班次計,繁時一拖卡要等2-4個字係等閒事。
就算唔計巴士拖卡,有幾多條線做到送車尾後5-6分內有車到?

話鐵路車費貴,無風景睇等等都算丫
鐵路繁時拖卡,難以預時間都可以係壞處,真係...
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
KMB-ATE1 發表於 2009-12-24 13:57 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

旺角東站月台也是......
又暗、又侷、通風又不足,好心龜鐵係翻新大堂同時翻新埋個月台去啦
KXEnviro | @KX675
bananasims 發表於 2009-12-24 13:59 | 顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

識揀為可以好涼爽
往羅湖/落馬洲 2 號月台第二、三、五、六、九、十二卡有冷氣出風位,好涼爽
~~~
mckhgc 發表於 2009-12-24 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2009-12-24 11:03 發表
最唔掂我覺得係個班次
尋日過一過海 , 搭西鐵轉荃灣線
西鐵落到去送車尾 , 點知下一班原來係月台尾等入站
荃灣線落到去見迫唔想上 , 下一班唔洗 1 分鐘入站 , 金鐘仲要停車等前車開 ..
如果送哂呢 2 班車尾又要 ...

講班次,我唸鐵路一定好過巴士多多聲

論密度,鐵路最密可以1,2分鐘一班,巴士又有幾多條線做得到?
鐵路最疏既時候,都係約10分鐘一班,呢個亦相信已經密過唔少巴士線大部份時段既班次,或者咁講,巴士10分鐘一班,已經算係密車

唔少人批評西鐵線、東涌線疏,但如此班次出現在巴士的話,相信已好多巴士迷話密

論穩定性,無疑鐵路都係有唔穩定既時候,尤其東鐵線。但同巴士相比,唔知邊個穩定性好?巴士會受大量外在因素,如天氣、路面情況(是否有塞車、封路、修路、燈位、其他道路使用者.....)、司機駕駛習慣、車型、乘客上落流量影嚮,miss一班車後,等十幾二十分鐘(甚至更長時間),跟著一黎兩三拖卡唔係出奇事,鐵路的話,除非訊號故障,否則最唔穩定極,都不過係等5,6分鐘先有車,然後再下一班車就1,2分鐘就到,而且幾乎只有一條東鐵線會有此情況

巴士如果遇上車或人(司機)是旦一樣壞左(車入廠了,司機病了),巴士公司有時更會無聲無息地收車,如果本身已不是頻密的路線,隨時呆等半個鐘以上,我試過有次o係美林總站等82K,原定17:10開車,站長話架車壞左,17:10既班次冇左,著我地唔使等!真係唔知中途站等車既人點算!同埋唔知o個部壞車一日走幾多轉,當日到底有幾多班次受影嚮!

如果鐵路有同樣情況:等超過半個鐘,第日仲唔上晒全港報紙A1?

(補充:以上是針判重鐵而言,輕鐵我不清楚)

最後,連太快到目的地都可以批評為缺點 ,我唔知係有人講緊反話,定係巴士迷既水準真係如此

mckhgc 發表於 2009-12-24 14:26 | 顯示全部樓層
原帖由 KMB-ATE1 於 2009-12-24 13:57 發表
旺角東站月台也是......
又暗、又侷、通風又不足,好心龜鐵係翻新大堂同時翻新埋個月台去啦

唔好意思,如果講o係旺角一帶等車的話,我唸旺角東港鐵站個月台,環境差極都好過o係街邊等巴士囉,尤其彌敦道一帶
mckhgc 發表於 2009-12-24 14:28 | 顯示全部樓層

成日話逼,講真巴士又一定唔逼?
真係逼o係上黎,唔知逼巴士定逼鐵路較為冇咁辛苦?自己唸下邊樣行車較穩定啦
想唔逼,只有小巴、村巴可以做到,不過可能又會有人唔抵得佢地搶左九巴生意
teddybus 發表於 2009-12-24 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-12-24 12:34 發表
好多人評擊''睇風景''e個point,

我承認係有d幼稚,
但我細過真係因為咁而唔坐地鐵,

小朋友唔鐘意搭地鐵因為無景睇呢個係好正常
但以呢個原因定為地鐵既缺點就真係有點兒那個...
你諗下,大個左之後,你仲會唔會因為地鐵無景而唔揀地鐵?
怕且到時你都未必再去睇風景...
mckhgc 發表於 2009-12-24 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-12-24 08:36 發表
鬆動又話大白象,擠迫又嘈喧巴閉

仲有:
鐵路擠逼就叫辛苦、唔好搭;巴士擠逼就叫線王、成功、受歡迎

鐵路唔近自己屋企就叫鐵路唔方便;巴士唔近自己屋企就係自己問題,批評巴士公司?「你剩係識落自己樓下搭車架?下下要點到點,唔使理巴士公司夠唔夠車行、巴總夠唔夠坑位架?」.........

鐵路要轉車,就叫轉黎轉去麻鬼煩(雖然我亦同意多年來,鐵路發展對某地區係極不公平,令某地區要轉車既機會大大提高);巴士要轉車就叫應份,如果有轉乘優惠唔收足兩次錢,就更加講到要轉車係理所當然咁

1081 發表於 2009-12-24 18:42 | 顯示全部樓層

我分為三類

列車 : 唔知慳電定慳乜野,車廂的通風 / 空調都係麻麻地,唔係載得多人都好焗,熱天搭車甚至係無冷氣的感覺

車站 : 車站商舖愈開愈多,奈何一般地下車站空間有限,成個大堂都愈來愈迫,非付款區的通道收窄,多少少人行過都水洩不通。公司收入係會多左,不過有無為乘客的舒適著想 ? 又有無考慮過車站的人流容量 ?

廣告 : 「心繫生活每一程」,諗起個電視廣告都作嘔,車站職員有基本禮貌,搵人幫手既時候唔係闊佬懶理就夠啦 ! 又要乜野「關心開心」既服務,根本無意思,一眾乘客日日路過都唔得閒 feel 到咁多野,況且車站繁忙起上黎都顧唔到咁多顧客服務