hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 大家點睇呢位老師?
開啟左側

大家點睇呢位老師?

樓主| dennislokawai 發表於 2005-11-5 22:55 | 顯示全部樓層

[ref=413349]~誰@359~[/ref]  在 5/11/2005 10:27 PM 發表:

如果佢o係我學校教,我實同佢鬥爆粗姐
睇下邊個粗口勁d :

俾佢教中你無心理準備真係唔好同佢鬥,
否則你預左俾佢針對成幾年,
視乎你要對住佢幾耐。
youtube.com/c/dennislokawai
 樓主| dennislokawai 發表於 2005-11-5 22:59 | 顯示全部樓層
[ref=412907]simon12[/ref]  在 5/11/2005 10:56 AM 發表:

以前讀書時,即2000年初,大家都知「鄭記」有個教中史阿sir因為工作壓力大,留下遺書,在學校跳樓身亡,呢單新聞轟動我讀的學校,因為有位是以前該校的Repeater,曾教過她的會考中史,令是令我學校話「鄭植芝好邪呀」 ...

聲明一點,
校方從無向任何人公開自殺原因,
報章所寫的一切都係作的。

另請不要過份迷信,
好多地方都死過人,
包括意外、自然死同自殺,
所以如果照你咁講,
好多地方都好邪。

最後,
請尊重死者,
請不要使用""的表情。
ATR50 發表於 2005-11-5 23:34 | 顯示全部樓層
個人認為佢好小器(學生向第d人如第d老師、校長等訴苦佢都會針對學生)
ATR50 發表於 2005-11-5 23:38 | 顯示全部樓層

[ref=413381]dennislokawai[/ref]  在 2005-11-5 22:54 發表:
我同我朋友講,
如果校長唔正視同處理有關問題,
我叫佢聯同其他同學聯名告上教署,
仲叫我搵埋我呢個以前俾佢做過班主任既人幫手。
(最新消息,件事已鬧上校董會)

我建議你朋友不如叫同學夾$將果個老師o既衰野向報館報料
響東方日報,有個學生因為俾人揭發佢有暴力傾向而被「隔離」(唔俾佢上堂,只准佢坐響一間房發牛豆)都上過頭條!!
 樓主| dennislokawai 發表於 2005-11-5 23:59 | 顯示全部樓層
[ref=413443]ATR50[/ref]  在 5/11/2005 11:38 PM 發表:

我建議你朋友不如叫同學夾$將果個老師o既衰野向報館報料
響東方日報,有個學生因為俾人揭發佢有暴力傾向而被「隔離」(唔俾佢上堂,只准佢坐響一間房發牛豆)都上過頭條!!

咁我又覺得未至於去到向報館報料,
話晒自己都係果間學校既舊生,
可以的話都唔想將件事鬧得太大,
此終呢間學校又唔係真係咁差,
有9成以上既老師對學生都好好同好識教書,
我唔希望因為佢一個而影響校譽。
我都唔想我地學校上親中文報紙都係d唔好野。
S3BL103 發表於 2005-11-6 01:00 | 顯示全部樓層
S3BL103 發表於 2005-11-6 01:04 | 顯示全部樓層

superay 發表於 2005-11-6 10:22 | 顯示全部樓層
[ref=413482]dennislokawai[/ref]  在 2005/11/5 11:59 PM 發表:

咁我又覺得未至於去到向報館報料,
話晒自己都係果間學校既舊生,
可以的話都唔想將件事鬧得太大,
此終呢間學校又唔係真係咁差,
有9成以上既老師對學生都好好同好識教書,
我唔希望因為佢一個而影響校 ...

上一次報紙影響校譽,只是一時三刻的事,很快便會被人淡忘。
相反若果因為那名老師走了,令學生的校園生活更愉快,對成績都會有所幫助,而家長的主要著眼點是成績和校風。
學校因壞事上報,偶然都會有幾間,但很多時對校譽的影響不大。

OT:若果有學生因為和老師的爭執等要報警處理,應打該區警局的直線電話,不要打999。這樣可避免傳媒湧來學校。
聽過有學生被人屈,一係認一係報警,最後迫住認。

[ Last edited by superay on 2005-11-6 at 10:25 ]
~誰@359~ 發表於 2005-11-6 10:53 | 顯示全部樓層
[ref=413383]dennislokawai[/ref]  在 2005-11-5 22:55 發表:

俾佢教中你無心理準備真係唔好同佢鬥,
否則你預左俾佢針對成幾年,
視乎你要對住佢幾耐。

淆佢咩…針飽佢囉
佢係我Miss姐,你估佢係我老媽呀#:-*
字大只顯得人自大
petcity 發表於 2005-11-6 10:54 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽