hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 大家點睇呢位老師?
開啟左側

大家點睇呢位老師?

S3BL103 發表於 2005-11-6 12:08 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2005-11-6 13:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| dennislokawai 發表於 2005-11-6 22:52 | 顯示全部樓層
[ref=413729]superay[/ref]  在 6/11/2005 10:22 AM 發表:

上一次報紙影響校譽,只是一時三刻的事,很快便會被人淡忘。
相反若果因為那名老師走了,令學生的校園生活更愉快,對成績都會有所幫助,而家長的主要著眼點是成績和校風。
學校因壞事上報,偶然都會有幾間, ...

又咁係,
不過係果句,
件事已鬧上校董會,
如果校方甚至教署都做不了甚麼,
最後先到報館都未遲。
youtube.com/c/dennislokawai
jorg 發表於 2005-11-7 15:05 | 顯示全部樓層

樓主講那位老師小弟有俾佢教過
那位老師俾人感覺唔識教書的原因係因為佢教法比較偏門
所以冇俾佢教過的學生正常會覺得較難適應
這位老師俾我感覺係eq低同埋唔容許學生功課上有出錯(壞處)
佢d性格就係咁樣,俾佢教唔適應都要扮適應
小弟o個時好多晚就係為了做佢的功課而做到深夜(最遲試過做到第二朝五點半,之後仲要返學)
但樓主話成半班病左呢個就好似誇左少少
小弟對付佢的方法一係唔理佢,一係同佢鬥惡(要有道理先得)
小弟亦試過同同學爭吵時因雙方火氣大嚇走左佢r
結論就係呢位老師惡只係為嚇下學生,只要唔理佢就得了
至於恐嚇,小弟亦試過n次
最經典果次係佢話以後唔改我d文,但最後佢冇做到(實際也唔容許佢咁做)
再講下佢講粗口單野,小弟都聽過佢講粗口(經常tim),但用粗口鬧人真係未聽過
佢其他做得唔好的地方可以話多不勝數,這裡不一一詳述了

雖然佢係做左咁多唔好ge野,但佢都有佢好ge一面,只係佢太少表現佢好ge一面出o黎(即係孟子所講ge:不為也,非不能也)
例子一:小弟作文因為俾佢「恐嚇」得多而有所進步
例子二:佢時常會分析社會形勢,令學生能夠居安思危,更用功讀書
例子三:有好表現時佢係會加以表揚
例子四:佢玩時都幾玩得
  所以小弟覺得睇人要兩方面睇,唔可以只著重果個人好or唔好的一方面。就好似上述果位老師咁樣,佢鬧學生有時係無理取鬧,但多數時間真係個學生做錯左而鬧,而身為學生亦應在學業上盡力,唔好俾佢有鬧人的機會
  而唔慣佢教法的同學,小弟見大部份同學都去左補習(包括小弟,而該位老師亦贊成學生補習),果位老師上堂講ge野小弟採用ge方法係有用就聽冇用就唔聽,唔知樓主的朋友有冇去補習呢?
警HKP察
sunnymiu83 發表於 2005-11-7 22:19 | 顯示全部樓層
真係唔好意思爆句OT灌水冷笑話出黎…
個冷笑話再冷我都要講架喇:
佢哈爾濱佛教大學畢業架…

會番正題,呢個老師咁既行為點解校長一啲都唔知?
只要你所講既一件小事都可以驚動全校,
所以點解你地冇諗過向校長向發?
jorg 發表於 2005-11-7 23:06 | 顯示全部樓層
[ref=415091]sunnymiu83[/ref]  在 2005-11-7 10:19 PM 發表:

校長應該知ge
聽聞佢同校長不和
不過校長點解唔炒佢就真係百思不得其解la
而該位老師亦講過校長唔係佢boss
香港政府先係佢boss
警HKP察
 樓主| dennislokawai 發表於 2005-11-7 23:10 | 顯示全部樓層

[ref=415091]sunnymiu83[/ref]  在 7/11/2005 10:19 PM 發表:

真係唔好意思爆句OT灌水冷笑話出黎…
個冷笑話再冷我都要講架喇:
佢哈爾濱佛教大學畢業架…

只要你所講既一件小事都可以驚動全校,
所以點解你地冇 ...

校長知,
連校董會都驚動嘛,
校長又點會唔知呢?~
youtube.com/c/dennislokawai
jorg 發表於 2005-11-7 23:14 | 顯示全部樓層
[ref=415141]dennislokawai[/ref]  在 2005-11-7 11:10 PM 發表:

校長知,
連校董會都驚動嘛,
校長又點會唔知呢?~

據說校長一直都知佢為人係咁
不過到家陣忍無可忍先攪到好似樓主講個case咁嚴重
警HKP察
sunnymiu83 發表於 2005-11-8 16:33 | 顯示全部樓層
[ref=415141]dennislokawai[/ref]  在 2005-11-7 11:10 PM 發表:

校長知,
連校董會都驚動嘛,
校長又點會唔知呢?~

…但係校長點解會將呢件事事而不見既?
如果真係好既話係完全可以寫集體信去投訴成間學校
jorg 發表於 2005-11-8 17:34 | 顯示全部樓層

[ref=415457]sunnymiu83[/ref]  在 2005-11-8 04:33 PM 發表:

…但係校長點解會將呢件事事而不見既?
如果真係好既話係完全可以寫集體信去投訴成間學校

可能校長係想「多一事不如少一事」
因為該位老師確實係任職於某政府機構(part time)
得罪左政府d人校長分分鐘「烏紗不保」#:-*
警HKP察