hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵化之源因?
返回列表 發新帖
開啟左側

港鐵化之源因?

LAK2 發表於 2010-1-5 10:38 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 5-1-2010 06:20 AM 發表
咁中國人心態一向都想貪小便宜,只要比人捉左之後,唔似某D刁民大條道理話自己冇錯,已經算係咁

標準投訴:

「無指示」、「無人同我講」
SSBT 發表於 2010-1-5 13:03 | 顯示全部樓層
俾正價既又唔抵得有人偷雞坐頭等又冇人捉,
又唔可能長期有查票員駐守車箱
再加上頭等車箱令普通等車箱不連接,
而令普通等車箱分配唔平均
既然咁麻煩,
點解唔取消左頭等車箱呢 ..

btw. 個 topic "港鐵化之因?", 同單新聞有咩關係?
=0=
請勿下車 發表於 2010-1-5 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 5/1/2010 10:38 發表

標準投訴:

「無指示」、「無人同我講」

仲有可以話車站扶手電梯口太近頭等車,會誤導

我都覺得少左查...見唔少比人話完個頭又鼠返入去
呃到你一毫都係好既心態...
rickycheng 發表於 2010-1-5 13:45 | 顯示全部樓層

原帖由 cat666 於 2010-1-4 22:10 發表
別一原因、你在紅磡轉車、吾會發覺有部頭等机 同原來坐緊個車廂同其它十一個吾同咩

紅磡頭等位月台頂版近排加左頭等車廂字樣
cn2661_2d32 發表於 2010-1-5 20:48 | 顯示全部樓層
我記得以前未翻新時,頭等卡係有駕駛室
如果當年將頭等卡掉去頭或尾卡,咁就冇咁亂.英國都係咁.
(自己坐開Second Class就鬧死佢.次次入站要行到死死下先到second class,
但香港的電梯都係月台中間問題唔大.係咪怕頭等掉左去頭尾會少客)
不過e+講乜都冇用.

*頭等係繁時應幾好賺.唔少人專登係上水/大埔坐特別車出市區番工.
要取消佢難d.
LU3721@AVBE1~6C 發表於 2010-1-5 21:05 | 顯示全部樓層
乘客唔會因為取消左頭等而增加乘搭次數/人數
但取消頭等就會少左呢班頭等客既收入.

港鐵要"保障股東利益". 可能到東鐵線過海都仲保留頭等.
mckhgc 發表於 2010-1-5 21:51 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-1-5 20:48 發表
(自己坐開Second Class就鬧死佢.次次入站要行到死死下先到second class,
但香港的電梯都係月台中間問題唔大.係咪怕頭等 ...

我都認為紅字既做法較好,但我認為九鐵係故意唔咁樣做

你留意下,紅磡至上水各站(羅湖、落馬洲、馬場呢三個站我少去,唔肯定),個個站既月台,都係有扶手梯/出入閘機對正頭等,我估計九鐵可能就係刻意要頭等對正呢D「就腳」位置,所以至唔將頭等卡放頭或尾

原因?又係我估計:好的話,係頭等服務之一,等D貴客行少幾步吧!壞的話,就係博佔大部份既普通等客,趕車時誤入頭等,然後徵收「附加費」

OTIS401 發表於 2010-1-5 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-1-5 20:48 發表
但香港的電梯都係月台中間問題唔大.係咪怕頭等 ...

記得當年有人也希望西鐵也有頭等...
mckhgc 發表於 2010-1-5 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2010-1-5 13:03 發表
俾正價既又唔抵得有人偷雞坐頭等又冇人捉,
又唔可能長期有查票員駐守車箱
再加上頭等車箱令普通等車箱不連接,
而令普通等車箱分配唔平均

既然咁麻煩,
點解唔取消左頭等車箱呢 ..

btw. 個 topic "港鐵化之原因?", 同 ...

呢個情況,南行的話都唔算嚴重,事關南行D乘客分佈一向飄忽,有時同一班車,車頭有位坐,車尾接近頂閘,下一班車,就車頭未頂閘都大把人企,車尾有位座 ,可能同列車開出首站不一(有時羅湖有時落馬洲有時其它)有關

但北行既情況就好明顯,未到九龍塘之前冇乜野,一過九龍塘,幾乎一定係:1,2,3卡情況一般(唔明點解咁多人話呢三卡最爆?),第4卡鬆動(頭等),第5卡一定最爆第6卡好少少,但都爆之後一卡比一卡鬆動,直到第12卡尾卡,非繁時幾乎一定有位座

呢樣野,好明顯係因為北行開車首站一致係紅磡(除極少數例子),乘客亦集中在九龍塘站上車,而九龍塘站最繁忙處,就係對正第4,5卡既電梯位,由於第4卡係頭等,第3卡又遠左少少,所以逼晒去第5卡

多年前,曾見有人提過,當九龍塘站南大堂(近北行車尾位置)同尖東站啟用後,能把北行乘客引導至車尾位置,北行乘客會分佈得較平均,但就我所見,似乎不是。