hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 電腦散熱問題
開啟左側

電腦散熱問題

GD1570 發表於 2005-11-6 19:40 | 顯示全部樓層

[ref=414068]tonytsang_hk[/ref]  在 6/11/2005 19:36 發表:

我贊成 buy a amd u 同板取代佢

佢應該就係在公司用既..
反而我就唔建議
(除非佢唔係用緊win xp)

因為一換版同u佢就一定要做back up同重裝windows xp
有可能令佢冇曬d客既資料
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| 238X 發表於 2005-11-6 19:48 | 顯示全部樓層
而家問題已經暫時解決。

其實一開始我已經做錯。
本來係因為部機易 hang  (唔係自動熄) 所以諗住
當佢熱熱地就打開機箱散熱。頭先我上網搵過料
先知原來咁做反而會令部機更熱,會搞到佢自動
熄。

而家用返密封機箱,又拎走左一部唔用既硬碟,
CPU 暫時係 48 度。但如果一陣 hang 機仍然需
要測試先知有無事。

好彩呢幾日都算熱,幾大都要開風扇。
可能遲下冬天到,凍番 D,部機表現會好 D。

但係我諗都要盡快 backup 全部資料,再搵人幫
手睇機,決定點樣換風扇方為上策。

第一樣諗到既龐大備份用儲存器,當然就係我部
舊 HD。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 238X 發表於 2005-11-6 19:53 | 顯示全部樓層
[ref=414069]barking[/ref]  在 2005-11-6 07:36 PM 發表:

拎唔到把風扇出嚟,而唔係要拎個heat sink出嚟?
未知你個CPU係咪同 Northwood 一樣, 風扇和 heat sink 是獨立分開的,
如果係, 即使把風扇扣係實D,不過一定可以撓一撓個扣就好易出.

至於個 ...

其實應該係三樣連埋,不過我只講一樣而已。

當時扣就當然拆左,問題只係拎唔出。
tomchen 兄已經答左呢個問題...
真係估唔到而家 D CPU 搞到咁紮實。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
tonytsang_hk 發表於 2005-11-6 19:54 | 顯示全部樓層

有無想過換散熱器??
superay 發表於 2005-11-6 19:57 | 顯示全部樓層
[ref=413964]tomchen[/ref]  在 2005/11/6 05:31 PM 發表:

唔駛擔心,因為散熱膏已經將 cpu 同 heatsink 情深地連在一起永不分離。
抽出時請不要過份暴力,盡量垂直向上抽,因為 cpu 多數連 heatsink 一同抽出,
太大力會令 cpu 彎甚致斷針。
非必要當然唔好拆佢出 ...

這個問題的確好煩,CPU連HS拿出來後,還要花上不少功夫,才能把它們分開例如我試過要用刀切開它們。

所以裝Intel那款CPU,最好不要用原裝那張散熱貼,要換成其它散熱膏會安全少少。
tomchen 發表於 2005-11-6 20:14 | 顯示全部樓層
[ref=414103]superay[/ref]  在 2005-11-6 07:57 PM 發表:

這個問題的確好煩,CPU連HS拿出來後,還要花上不少功夫,才能把它們分開例如我試過要用刀切開它們。

所以裝Intel那款CPU,最好不要用原裝那張散熱貼,要換成其它散熱膏會安全少少。

可以用一字批攝入 cpu 同 heatsink 中間,將一字批細細力轉一轉 (唔撬),甩o左。
tonytsang_hk 發表於 2005-11-6 20:15 | 顯示全部樓層

其實amd果d都係咁的.
tomchen 發表於 2005-11-6 20:19 | 顯示全部樓層
[ref=414069]barking[/ref]  在 2005-11-6 07:36 PM 發表:

至於個 heat sink 同粒 U,應該唔會黏得太實咋~?
會唔會係唔記得拉起條手柄咋...
太實的話咪 U + heat sink 一齊拎出嚟囉.

手柄俾個 heatsink 責住o左 #

粒 cpu o既針腳捱唔到多次強制抽出,少做為妙 (除非死板) #
cruisesnet 發表於 2005-11-6 20:57 | 顯示全部樓層
[ref=414019]tonytsang_hk[/ref]  在 2005-11-6 06:31 PM 發表:

Pentium 4 E系....出晒名熱 煎得蛋

我覺得真係要搵把風扇吹住佢先得

我部腦物係lor.
已經冇裝側邊d版,夏天都要加個風扇吹住佢先得

p.s.今日比較奇怪,秋天都仲要風扇
GD1570 發表於 2005-11-6 21:08 | 顯示全部樓層

[ref=414177]cruisesnet[/ref]  在 6/11/2005 20:57 發表:

我部腦物係lor.
已經冇裝側邊d版,夏天都要加個風扇吹住佢先得

p.s.今日比較奇怪,秋天都仲要風扇

其實今日都幾熱...
唔好話咩,我部amd現在都有41度,MB就38度....
你有你可愛,我有我好笑。