hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新B9TL
開啟左側

新B9TL

Orz 發表於 2010-1-8 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 sutrak 於 2010-1-6 03:32 發表

其實都應該係跟番富豪, 之前車頭用合金軨係有箇中o既原因, 你會見EURO 3 時代o既B9TL不單只係香港用合金軨, 其他地方都係咁, 而到o左EURO 4 年代, 統統都用番普通軨, 而我估計係由EURO 4 開始頭擔轉番做傳統頭擔為 ...

合金鈴除了輕身靚仔外, 它比鐵鈴更受重的
coach-digi.com
Orz 發表於 2010-1-8 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-1-6 09:17 發表
硬係覺得近期d新車越出越樣衰咁.
先來一pair ASB/C
跟住來堆B7老土到爆
再來架facelift左的B9.個咀完全唔知乜事.
得架E400 可以.

*不喜請插

其實有冇人諗過唔係車的樣唔得而係九巴的livery唔得
姐係,九記的老土 livery 根本 carry 唔到 d 車.
個人覺得英國的 wright 型仔過 e400 好多.
Orz 發表於 2010-1-8 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2010-1-6 16:37 發表

威的力量真大
改個車嘴當2型...又無啦啦吸到咁多單

Wright 的變化不止甘少係九記唔用/唔要求新design姐我諗~
你第二句ALX 先係表表者~

wrightap 發表於 2010-1-8 13:17 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-1-6 09:17 發表
硬係覺得近期d新車越出越樣衰咁.
先來一pair ASB/C
跟住來堆B7老土到爆
再來架facelift左的B9.個咀完全唔知乜事.
得架E400 可以.

*不喜請插

又唔好咁講野...
小弟其實覺得香港d巴士真係比較貼心d,而且車種少但唔知點解都有種感覺....

批asb/c係就真係比較咩左少少...
反而架b7小弟覺得ok喎,高分過asb/c....
架b9就一般,可能係隻色比唔到人''新鮮''的感覺...唔太關wright身的事...
當然同而家london d 新wright車身無得比啦,
wright 雙層車身好似要配非空調設計先發揮到美感...
stagecoach。megabus。citylink
wrightap 發表於 2010-1-8 13:24 | 顯示全部樓層
原帖由 Orz 於 2010-1-8 01:14 發表

Wright 的變化不止甘少係九記唔用/唔要求新design姐我諗~
呢句絕對認同
可能九記想統一組件...

其實真係唔只外面改左,內籠都改左唔少...
最簡單的係九記樓梯位裝撈show果塊旁板,倫敦呢道的變成真係得返一塊薄支支的硬板,
但''電視機'',輪椅用的頭枕等全部依舊有安裝,九記做唔做到?
stagecoach。megabus。citylink
hkaiw 發表於 2010-1-8 13:34 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-1-7 17:29 發表
其實Wright 真係Gemini系統比佢威風起來
睇下佢90年代幫Dart裝的殼

(photo from derbybusdepot.co.uk)
真係比同期的車身比,得四個字形容,老土,樣衰

用一幅過擋風玻璃的就好一點,如果是另一款用 Leyland Lyux 那款設計的擋風玻璃就真是...
喵...
S3N92 發表於 2010-1-8 17:28 | 顯示全部樓層

原帖由 Orz 於 2010-1-8 01:14 發表

淨係講ALX500...係就係design無變..但睇車身造工歐三ATR同ATR1就好大分別
論Enviro...淨係300就換三次款...我唔知你點解咁講囉
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
Orz 發表於 2010-1-9 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2010-1-8 17:28 發表

淨係講ALX500...係就係design無變..但睇車身造工歐三ATR同ATR1就好大分別
論Enviro...淨係300就換三次款...我唔知你點解咁講囉

先講款, 其實英國車身的款都是不怎樣.....從不會有驚天動地的設計, 但又不能說是糟糕, 總之很悶就是了.
ALX/Transbus 如是, 所以 E300,E500 點變個人感覺都係好悶, 預左係甘樣. (Gemini 2情況差不多)
而且, 變成點先係關鍵吧.
Wright Eclipse Gemini 的樣子俾到我有驚豔的感覺... 這是 E500 俾唔到的. (個人立場而已)
現在 Facelift 雖然沒有大驚喜, 但我覺得仍是不俗,
老實說, 第一代太成功, 要 Gemini 2 完全突破令人眼前一亮是好難.

說車身做工, 我覺得 Wright 比 ALX/Transbus 為佳
especially 內籠..... Transbus 的內籠真的好單調...... Wright 的籠靚仔好多......
其實 Dm5000 的籠已經比 alx500 正(得多), 不明白alx 把 dm 吃掉後, 內籠仍甘單調......
再說, 有說法指車身的扎實程度可從車身重量反映出來, Wright 的重量級相信好多人都知道
再看看 E500/ALX500 的交通意外的相片, 很多時其損毀程度比意外程度嚴重 不難令人懷疑

再論車身裝工, 無論 ALX 定 Transbus 都肯定不可以同 Wright 比.....
或許因為 Wright 在原產地裝, ALX 就本地/大陸裝的關係......而車身裝工也是車身扎實與否其中一因素.....

p.s. 我不是wright 的 fans, 我眼中西班牙的車身才是皇道...... 只是當wright 跟ALX的質素相比時
  我覺得Wright是勝過 ALX(Transbus)......
BHSE 發表於 2010-1-9 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Orz 於 2010-1-9 00:48 發表

先講款, 其實英國車身的款都是不怎樣.....從不會有驚天動地的設計, 但又不能說是糟糕, 總之很悶就是了.
ALX/Transbus 如是, 所以 E300,E500 點變個人感覺都係好悶, 預左係甘樣. (Gemini 2情況差不多)
而且, 變成點 ...

就算是蘇格蘭裝嵌的 ALX500 TRIDENT / E500 裝工和 Wrightbus 比, 都還是有一段距離

行車時, 起碼 Wrightbus 車身沒有 ADL  般多雜音, 比 ADL 的紮實得多
KC6831 發表於 2010-1-9 03:07 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N92 於 2010-1-8 17:28 發表

其實你講的車身做工係指那一方面 ? 是車身質素、手工、抑或係內籠用料 ?
我都覺得 歐三 ATR 同 ATR1 個車身 _ _ 好大分別 , 不過我會覺得 ATR1 果個車身比新的好 ,
最少我個人感覺 , ATR1 個車身比 歐三 ATR 個殼少雜音 , 感覺安全 D , 實淨 D ...
不過同 KMB AL / CTB Leyland 的 R-Type 比 , ALX 系列 差勁得多 ! 新不如舊 ~

PS: 完全同意 Orz 兄和 BHSE 兄的意見 , 我還覺得 Wright 和 Neoplan 的車身真是一流 ! 雖然外國的確還有很多好車身 ...

謝謝您。