hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 各位兄弟,你地有冇試過困lift呀
返回列表 發新帖
開啟左側

各位兄弟,你地有冇試過困lift呀

OTIS401 發表於 2010-1-9 09:58 | 顯示全部樓層

原帖由 3asv6 於 2010-1-8 23:26 發表

P.S.superay版友講第1個point好似我有個夢境0甘,不過上到
頂唔係停係飛左出lift漕之後飛上半空就會醒.時不時都會發,
發左無數次...

有點像衛斯理某小說「大廈」的劇情...
GA5505.六小孩 發表於 2010-1-9 14:07 | 顯示全部樓層
試過兩次,兩次都係同一個月兩個禮拜內發生既事
兩次都係追 lift 成功,點知被困...

第一次,係花園街市政大廈
部 lift 入埋我就滿晒人,關完門震兩震就一路停係地下
按開門又唔開,按 G 又唔開,唯有狂按警鐘
等左 15 分鐘,裏面差唔多廿個人,好焗,仲有人暈
之後部 lift 上左一樓開門,自動落返地下
個個即刻出返晒去轉 lift,部 lift 停左

第二次,係旺角港鐵站 A 出口部 lift
又係同幾個 fd 追 lift 入左去,點知落都唔落
call 左港鐵 staff 上黎,等左 3 分鐘佢用鎖匙開門比我地
助養兒童 每日 $7
yyy5138 發表於 2010-1-11 22:56 | 顯示全部樓層
住錦英苑差吾多15年...好彩都未試過....
FD_8592 發表於 2010-1-12 08:44 | 顯示全部樓層

試過係屯門市中心2 座落完B1/2(唔記得邊層) 上番16 樓果陣係未到地下果層之間停左,要人救...果陣部LIFT 得上半係見到地下大堂
又試過係豐安街2 號1 座,雙數Lift,上到要去的棲層不停站開門.之後送左上28樓再落番地下...
nwfb1601 發表於 2010-1-12 11:50 | 顯示全部樓層
咁我又數0下先......

1. 大慨係九年前,我仲係住石塘咀0個陣,搭屋
企部痕拍 Otis,係上到六樓0個陣突然停機,幾
秒鍾之後就行返。

2. 八年前,又0係舊屋部痕拍 Otis,臨上到十八
樓就壞 lift,0個陣我老豆0係咁襟警鍾,幾分鍾
之後部 lift 就正常返,自己開門放我地走。

3. 七年前,都係舊屋部痕拍 Otis,0個日 sereve
我住0個層0個部 lift 做緊檢查,唯有落一層,搭
另一部出名虧到爆0既lift。點知一落到七樓就壞
lift,仲要係無燈無風扇。 0個陣驚0左半個鍾
,痕拍0既師傅就用鎖匙開門救0左我出0黎。

4. 都係七年前,我搭中央圖書館0既Fujitec 上八
樓。係上到三樓0既時候突然壞 lift,0個陣即刻
有人襟警鍾;但0係管理員應機0個陣部 lift 就自
己行得返。

5. 前年年尾,我係 Citywalk 1 去如心廣場0既行
人天橋搭無機房 Fujitec,諗住落返街搭西鐵。
但就0係落到兩層中間0既時候就停0左係度。但
係我襟0左警鍾之後部 lift 就行得返,不過係向
上行。

0個陣管理員亦都用對講機問我有無事,我就答
「部lift 無0野架喇......我亦都無事。」不過我真
0係驚0左部0野,上返去之後即刻行樓梯落街算
數。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Garfield 發表於 2010-1-12 22:35 | 顯示全部樓層
12A 發表於 2010-1-14 09:30 | 顯示全部樓層

第一次係一個人困lift, 原因係度門閂唔哂, 又開唔到
結果升降機在地下, 開行不到
那次是星期日, 自己又無手機, 結果等了半小時才有電梯公司人員來開門

第二次係返工日子, 我落街返工, 四個人困lift
係度門開左少少之後就開唔到
同 lift 有人因為趕時間, 直接打999叫消防員來
(管理處係由消防局那面知道有人困 lift)
結果唔駛三個字就由消防員開 lift 而出到來
九巴十六 與你在 GA5505 相見