hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 本月 27日五區總辭
開啟左側

本月 27日五區總辭

238X 發表於 2010-1-12 18:47 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 12/1/2010 18:35 發表

做起黎可唔可以嚴緊d?

你自己都打錯字啦 (應該係「嚴謹」)

個人覺得,多言多敗,無必要嘅說話唔講咁多,
咪唔會咁多錯別字囉。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
a_drew 發表於 2010-1-12 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-1-12 18:47 發表

你自己都打錯字啦 (應該係「嚴謹」)

個人覺得,多言多敗,無必要嘅說話唔講咁多,
咪唔會咁多錯別字囉。

我係打錯我會認, 宜家佢埋學埋共產黨. 講野唔岩聽都唔畀呀?
不過佢地要錯就繼續錯吧 我都預左佢地唔會認

kychung 發表於 2010-1-12 20:17 | 顯示全部樓層
1. 飯民響普選議題上一直採取 all or nothing ge態度
而我本身係認為 all or nothing 邏輯係好naive
同細路仔扭計差唔多

2. 經過高鐵一役
我覺得現有可以俾我揀ge就只有"改革開放前ge中共"同"改革開放後ge中共"
如果兩樣真係要揀一樣
我寧願揀後者

3. 有人識得話起高鐵要平均一人夾一萬
而家要搞一次補選
用返呢個邏輯
講緊平均每人要夾廿幾蚊
而且呢廿幾蚊唔係一個投資
而係連雞碎都收唔返ge開支
又用無唸過如果唔浪費呢筆錢黎搞補選又可以用黎做乜?
南粵急行 rail.kychung.com
238X 發表於 2010-1-12 21:25 | 顯示全部樓層

頭先睇新聞訪聞陶君行,
佢話「投白票即係支持專制獨裁」,
聽唔清楚佢句說話包唔包括「唔投票」,
有無人可以幫手查證?
12A 發表於 2010-1-12 21:47 | 顯示全部樓層

半題外話 - 政改諮詢期限

本人發現政改諮詢期限定為2月19日
即農曆新年那個星期
那個星期, 有部份報紙休刊, 商業運作較慢, 市民是以過節為主
討論政改的輿論相對較少
難道政府想政改諮詢在冷淡氣氛下完結
然後無聲無想地通過這個所謂改革了的政制

至於總辭, 假使如期辭職, 補選是有機會訂於4月4日, 即清明復活長假期期間
這星期有不少人外遊, 間接拉低投票率
這樣做的話, 保皇黨很容易從中得利不少
九巴十六 與你在 GA5505 相見
238X 發表於 2010-1-12 22:22 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

表決嗰個要 2/3 議員通過,
只要泛民玩綑綁,佢過唔到骨的。

至於補選 / 公投,今次我有醜惡目的,不予置評。
Cantona 發表於 2010-1-13 00:51 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2010-1-12 21:25 發表
頭先睇新聞訪聞陶君行,
佢話「投白票即係支持專制獨裁」,
聽唔清楚佢句說話包唔包括「唔投票」,
有無人可以幫手查證?

陶君行說︰「投白票即係支持專制獨裁,做法幼稚。」

這番說話,令我極有衝動投白票!
brian 發表於 2010-1-13 00:56 | 顯示全部樓層
如果唔同意任何一個候選人,又唔想放棄表態的機會,
投廢表、空白票會唔會係一個好方法?

HV7025 發表於 2010-1-13 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2010-1-13 00:56 發表
如果唔同意任何一個候選人,又唔想放棄表態的機會,
投廢表、空白票會唔會係一個好方法?

小弟當年讀中學時, 七年都有學生會選舉
負責統籌選舉既阿sir, 每年都會呼籲學生投票
並且強調就算唔認同任何一個候選內閣, 都可以選擇投白票, 將對所有候選內閣既不認同反映出來
但就唔應該投廢票, 因為廢票屬「玩野」性質, 無法將不滿表達出來
而我亦有兩三年係覺得所有候選內閣都不認同, 所以投白票
該兩三年既白票比例特別多, 當選內閣既實際得票率下降, 好大程度上反映佢地未能令一部份同學滿意

我覺得立法會選舉既道理亦一樣
雖然傳媒唔會報導每區有幾多白票廢票
但我覺得, 除左有1號2號...候選人揀之外, 「一個都唔揀」亦係一個選擇黎
所以, 雖然表面上白票好似無用, 但亦係將意願反映出來既方法之一
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
 樓主| 3ASV196 發表於 2010-1-13 09:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Cantona 於 2010-1-13 00:51 發表

陶君行說︰「投白票即係支持專制獨裁,做法幼稚。」

這番說話,令我極有衝動投白票!

其實我想問返, 陶生實際上意思係, 投白票 = 幼稚?

同埋, 有無解釋點解白票 = 支持專制獨裁?

但似乎咁講野, 仲幼稚, 亦更專制bor..
3ASV196.KE7270