hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 本月 27日五區總辭
開啟左側

本月 27日五區總辭

238X 發表於 2010-1-15 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 15/1/2010 23:16 發表

而且, 閣下似乎未能解答到我的問題wor, 我是問,
"如何肯定有關投票, 選民是"投議題", 而非"投候選人"?"
而唔係講緊公社聯點樣宣傳wor...

但我覺得你呢條問題同樣無意義。
根本搞嗰個都唔按牌理出牌,
大家鍾意點解讀就點解讀囉,
何必非要統一口徑不可呢?

范太講得好:講到尾,宣傳啫。有人話係公投,無問題。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 3ASV196 發表於 2010-1-15 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-1-15 23:41 發表

但我覺得你呢條問題同樣無意義。
根本搞嗰個都唔按牌理出牌,
大家鍾意點解讀就點解讀囉,
何必非要統一口徑不可呢?

問題係, bustop 版友先前講:
"意義咪係將民主發展的話事權交返俾全港市民(選民)決定囉."

無錯, 問題正正就係人人有唔同意見/解讀, 而是如果有人將有關
結果解讀成"全港市民", 咪有問題lor, that is my point ar

我只是想表達有關方法問題, 而唔係話唔俾人唔同解讀, 而我都明白
是宣傳...

3ASV196.KE7270
238X 發表於 2010-1-15 23:51 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

我只係覺得,嗰句係佢認為最正確嘅解讀啫。

單就嗰句而言,「全港市民」只係嗰句說話嘅一部份,
佢並無話呢個係「全港市民」嘅共同解讀...

唔好意思,我咁樣執字虱,我都覺得唔係好好...
bustop 發表於 2010-1-16 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-1-15 23:16 發表
或者換轉另一角度, 點解我要聽佢地講, 要是投議題而唔係投候選人?
如果唔係, 這就是"非理性"? 我想閣下要詳細解釋下, 點非理性法..
唔聽社民連話, 就係非理性?

而且, 閣下似乎未能解答到我的問題wor, 我是問, " ...

我唔係咩辯論高手,
我只係將我自己近幾個月來對五區公投的基本認識話俾大家知.
例如社民連搞五區公投的動機, 方法等等
至於點樣反駁你如何判斷選民係投議題定投候選人,
我承認我唔夠你講, 但你想搞清楚呢點的話,
我建議你細讀下社民連就「五區總辭全民公決」編寫的政治說帖,
或者去佢地的街頭論壇/籌款攤位(多數在西洋菜街行人專區),
當面向有關人士查詢.

最後希望你唔好認為我逃避問題.
 樓主| 3ASV196 發表於 2010-1-16 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2010-1-16 00:02 發表

我唔係咩辯論高手,
我只係將我自己近幾個月來對五區公投的基本認識話俾大家知.
例如社民連搞五區公投的動機, 方法等等
至於點樣反駁你如何判斷選民係投議題定投候選人,
我承認我唔夠你講, 但你想搞清楚呢點的話,
...

其實好多謝你的解答, 其實有關問題, 我相信係根本答唔到既,
因為是根本上一d 制度/邏輯問題...

不過記得, 先前有版友指出, 長毛話, "總辭是著重過程, 而非著重結果"

我會覺得, 這是最好的意義/答案 (我好少同意長毛, 不過我真心同意呢句說話)

雖然, 本身我唔同意有關行動, 但如果將總辭, 睇成一個行動, 去話俾市民聽
呢個議題, 及去留意呢樣野, 我是無可反對的....而現在, 部分人士反而執著於
個結果, 如去講什麼50% 投票, 點先叫羸, 似乎都是偏離了長毛的原意

或者咁講, 我是對總辭並非強烈反對(因為制度上可行, 議員亦自己承受風險,
只是我覺得有d 不智), 但我就絕不能同意可以"變相公投"

3ASV196.KE7270
ArnoldC 發表於 2010-1-18 06:07 | 顯示全部樓層
話時話,而家總辭問題吵到熱哄哄,如果政府申請補選撥款被否決咁點算?咪會有憲制危機?
DIH 發表於 2010-1-18 14:02 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2010-1-18 06:07 發表
話時話,而家總辭問題吵到熱哄哄,如果政府申請補選撥款被否決咁點算?咪會有憲制危機?

泛民應該要求通過啦,建制派相信都等睇好戲(對建制派而言只會和或贏而不會輸),應該唔會唔批既。
除非公社黨話自行負責補選開支囉,記住民主黨係冇參與架。

君不須防人不肖,建制派或中聯辦啊,唔出聲冇人話你啞既。
對建制派而言,最直接的做法是不要再讓中央指指點點,
只需解讀成普通的「有人辭職然後補選」,積極派人參選,搶佔輿論。佢地唔會唔識架喎。

我就盡量保持中立(說的是評論中立而不是個人意向中立),等睇戲~

kay 發表於 2010-1-18 14:11 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-1-18 14:02 發表

泛民應該要求通過啦,建制派相信都等睇好戲(對建制派而言只會和或贏而不會輸),應該唔會唔批既。
除非公社黨話自行負責補選開支囉,記住民主黨係冇參與架。

君不須防人不肖,建制派或中聯辦啊,唔出聲冇人話你啞既。
對建制派 ...

建制派應該係度計緊數
話晒贏多幾個位,政改就可能過到關,唔駛再搵反骨泛民
之前睇過報道,據聞在危急關頭,曾鈺成先生可能會放棄做主席去投票支持政改

民主黨,算啦,某程度上過左對佢地可能有好處
個5個新增區議員既位,真係未必建制派玩晒

以依家個勢,如果keep到2011,建制派或多或少會損手
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2010-1-18 16:02 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
238X 發表於 2010-1-19 11:30 | 顯示全部樓層

回復 48# 的帖子

講真,呢個方案,只要民怨再多少少,
泛民大量入選區議會 (有如 2003 年),
可能搞到五席由泛民搶哂都唔定 (因為委任議員無份)