hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 對新一代巴士迷感覺
開啟左側

[經歷分享/報告] 對新一代巴士迷感覺

ken0420hk 發表於 2010-1-11 23:04 | 顯示全部樓層

薯頭 發表於 2010-1-11 23:07 | 顯示全部樓層
對新一代巴士迷感覺?

我三年前開始真正鐘意呢味野,
當然,迷戀的程度當然冇咁深 (家陣都係)

樓上都有人講,家陣要影相實在太易
單單一部有相機功能的電話就可以影相

我覺得自己鐘意巴士係一樣平常既野
好多男仔都鐘意車,只係我鐘意果類車比較大部,
同學或者朋友知道我鐘意巴士,佢地唔識搭咩車,
第一時間就會問我,當然我會比個中肯的答案佢啦!

鐘意巴士都係興趣一種者,比人知道都唔算係壞事
但係鐘意還鐘意,係咪需要咁沉迷?

家陣有某部份人,影唔到特見或者其他特別的野
就問候人地屋企人,影唔到咪算囉…有d野唔係你既就唔會係你
你點樣鬧都冇用……

有d人為左追某部車而唔理其他野就走出馬路,
係一件好危險的事,撞你唔死已經算係好彩
慢一發生任何意外,你屋企人一定會為你痛心。

至於巴敗呢樣野,我覺得同傳媒一樣
冇人講就冇人知,有第一個人講呢兩個字,
就一定要全世界都要用呢個詞語,
有d人仲覺得唔夠效用,仲要加多幾把火落去,
覺得好威?覺得自己好醒?當自己做左偉人?
呢d咪就係有人令到呢個巴迷界變成咁
外界對巴士迷的評價咪就係咁囉…

人地直覺你係咁,咁你成世就係咁

多言了…

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
da89 + 1 "佢地唔識搭咩車 第一時間就會問我" 絕對 ...

查看全部評分

回憶的呼喚 發表於 2010-1-11 23:11 | 顯示全部樓層
本人都係90後ge新巴迷
係09年初初加入影車ge大家庭
老實 我影車次數唔多 但係上次坐N68頭班車 已經比我見到個巴敗
果位人兄前一排已經比我地版友影到係屯市巴總行出馬路影車
今次仲勁 係左渡 SET埋腳架係馬路到影  好離譜
§MeMoRY′ 911@A73
DM17 發表於 2010-1-11 23:16 | 顯示全部樓層

行得正企得正駛驚比人話

成日聽某d人講,佢地以呢班人為恥,
因為呢班人開始心淡唔做巴迷
心諗值唔值得咁做呀

評分

5962 + 1 agree

查看全部評分

史上空前最強大戰!
薯頭 發表於 2010-1-11 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 DM17 於 2010-1-11 23:16 發表
行得正企得正駛驚比人話

成日聽某d人講,佢地以呢班人為恥,
因為呢班人開始心淡唔做巴迷
心諗值唔值得咁做呀

行得正企得正真係唔駛驚

你有勇氣企響街影車
就會預左其他人有奇怪的目光望你
你要諗返,佢地係唔明你點解咁樣者
自己知道做緊咩就可以啦

做好自己就得啦!
比人影響自己,咁咪好冇主見?

評分

CPY + 1 同意觀點。

查看全部評分

victorkaho 發表於 2010-1-11 23:31 | 顯示全部樓層
DM17 發表於 2010-1-12 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 薯頭 於 2010-1-11 23:29 發表

行得正企得正真係唔駛驚

你有勇氣企響街影車
自己知道做緊咩就可以啦

做好自己就得啦!
比人影響自己,咁咪好冇主見? ...

依家越O黎多人玩DSLR
晌街隨時都見到人陀住支米加粒子砲(誤)影相
正正常常咁企晌街影車都唔會有太多人望

確實晌呢幾年聽過唔少人咁講
而且仲係一d年資較長既行家口中講出o黎
因為巴敗橫行搞到心淡,唔想玩巴士之類
心諗你鍾意既野會咁易比人影響到既咩?
唔玩巴士咪唔玩巴士囉,用呢d理由係咪會覺得自己會清高d呢?

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
CPY + 2 完全同意,尤其是最尾兩句。

查看全部評分

史上空前最強大戰!
FZ8084 發表於 2010-1-12 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 薯頭 於 2010-1-11 23:29 發表

行得正企得正真係唔駛驚

你有勇氣企響街影車
自己知道做緊咩就可以啦

做好自己就得啦!
比人影響自己,咁咪好冇主見? ...

100% agree. it's what you like and no harm to other people, why afraid to do it just because it may attract some stares?
Imagine how people may stare at you when you photograph the old Hong Kong with a film camera or even a film video recorder in 1950. People may not appreciate or wonder why you are doing. You just trust yourself and be your own.

Some decades later, your work may end up in a gallery or museum, worshiped by people alike.
JC3341@31M 發表於 2010-1-12 02:16 | 顯示全部樓層
講真, 自己的確因為巴敗益仔多左,
搞到自己唔多想出去影車,
又或者遊車河.......
(即使去遊車河, 都唔會影車了......)

不過, 作為一個巴士迷,
我係唔會因為佢地呢班少數害群之馬,
而放棄我由細到大都鍾意既野,
最多咪上多d黎呢度同你地傾計,
又或者「靜靜雞」去遊河,
唔係「大時大節」去咁囉......

如果呢班人識得理下人地既感受,
你地話幾好呢.......
港鐵:地鐵>火車
CPY 發表於 2010-1-12 11:18 | 顯示全部樓層