hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 信我吧, 高鐵撥款本星期會通過的
開啟左側

信我吧, 高鐵撥款本星期會通過的

waichiu 發表於 2010-1-13 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2010-1-13 00:03 發表
泛民最後下場係點, 選民自有定奪!!

所以我支持五區總辭.
238X 發表於 2010-1-13 00:24 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

唔好咁老定。
而家香港唔少人仍然唔信中共,
衰 D 講句,俾佢亂來一樣係乜都可以發生...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
orange 發表於 2010-1-13 00:28 | 顯示全部樓層
講真我唔討厭泛民,投票會投俾佢,但近期做幾件事真係有
少少覺得為反而反,包括反高鐵同總辭(支持普選,但唔係用
總辭去做)

呢d基建野如果係經濟好年代出現,莫講話通唔通過,根本
人人都叫人盡快起,當經濟唔好,政府民望低,年青一代失
業率高,大家好似要做件大事,有使命感,於是反對起高鐵,
同當年保衛皇后碼頭情形相似

正如2007年,當時經濟唔差,民望仲未跌到谷底,政府話起
高鐵人人讚成,而家就俾位人入
益童學校,全民教育
Jeffrey 發表於 2010-1-13 10:00 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-12 23:23 發表

其實, 點解會係80後主力反對, 而某程度上, 其他年份的人唔係咁搞得起, 的確係有野反映左
但係, 而家80後現象, 我覺得真係似某D人曲解左, 包括一D社運發言人

所以, 真係要分析, 可能要過一段時間先會睇得清 ...

這件事上,我認為「80後」這個名詞是被社運者和公眾輿論所挪用,
以向當權者宣示社會中正蘊釀一群年輕的新力量。

至於整個反高鐵運動所反映的,本質並非世代之爭,其根源亦並非世代之間的利益矛盾,
而是價值和意識形態之爭,
說穿了反高鐵運動的種種現象,根本在過去數十年的香港歷史已經出現過,
而相較六、七十年代那些有年輕人參與的社會運動,
當年的運動較少年長的市民和社會領袖介入,都是由年輕人所發起和領導的,
再加上當年關於集會的限制較今天嚴謹,其實當年這些年輕人更前衛、更大膽,
今天所見的年輕社運參與者,與他們的前輩比較,其實不算甚麼。
Kaix 發表於 2010-1-13 10:31 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-1-12 23:32 發表
你呢個講法有漏洞的。
自由黨(或其他非民建聯 / 工聯會議員)都可以有獨立思考,
比其他人想像中早縮沙並非不可能。

泛民希望殺出血路,凝聚較proactive既新生代去為泛民將來鋪路,
所以先不惜背離主流民意,孤注一擲

鄭汝樺民望較一個月前上升5%,都算係顯示左公眾主流意見係點

泛民行到去要借激進小眾作發展動力,其實已經開始偏離民主意念,亦會更加分化香港社會
Kaix 發表於 2010-1-13 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Jeffrey 於 2010-1-13 10:00 發表
今天所見的年輕社運參與者,與他們的前輩比較,其實不算甚麼。

始終呢代人較嬌生慣養

另外如果佢地做得太激進,為大眾所唾棄,對佢地都冇好處
kay 發表於 2010-1-13 10:45 | 顯示全部樓層

如果唔能夠通過,又駛乜玩拉布
快快手ban左去算啦

不過想借反高鐵帶起個總辭/補選
我覺得呢鋪博得太大,個結果都唔係100%合公社黨之意。
世界很簡單 人類很複雜
a_drew 發表於 2010-1-13 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2010-1-13 10:36 發表

始終呢代人較嬌生慣養

另外如果佢地做得太激進,為大眾所唾棄,對佢地都冇好處

http://paper.wenweipo.com/2010/01/13/HK1001130011.htm
不過又有人口出狂言呢
053h4 發表於 2010-1-13 10:55 | 顯示全部樓層
a_drew 發表於 2010-1-13 11:02 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-13 10:55 發表

激, 我記的的例子如, 70年代的保釣, 80年代初聖誕, 好似發生過"青年活動"(我係80後, 都係啊媽講過下先知)
但與現今情況卻存明顯差

我同意本質非世代之爭, 但為什麼特別多80後企出, 以城市規劃, 本土特色, 反內地 ...

http://hk.news.yahoo.com/article/100112/4/g33y.html
80後大學生講左有流血準備