hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉載] 反「高鐵」宣傳單張
開啟左側

[轉載] 反「高鐵」宣傳單張

053h4 發表於 2010-1-14 16:19 | 顯示全部樓層

樓主| 小早川優 發表於 2010-1-14 16:31 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-14 00:19 發表
講真, 睇下你坐去邊LOR
正如機場一樣, 新界西居民過深圳機場上機, 除時快過去香港機場TIM...

我住港島東,上大陸都會揀深圳機場啦,因為機票平好多...

但係國際航班唔揀香港唔通走返上深圳搭,然後去第度轉機咩?有時深圳同澳門人
都特登過香港搭飛機啦!
053h4 發表於 2010-1-14 16:33 | 顯示全部樓層
GX7685 發表於 2010-1-14 17:27 | 顯示全部樓層

原帖由 hkth 於 2010-1-13 19:46 發表
這宣傳單張又誤導大眾了!

下面是本人對此單張的觀點回應:
1) 政府早已研究錦上路方案的缺點,也證明了所謂"專業聯盟"錦上路的方案的有多粗枝大葉.西九還是最好的.
答:家陣幫緊我地慳一半錢!專業聯盟提供大方向,都不覺得政府所提之缺點是甚麼證明!!

2) 把高鐵撥款和其他公共事務混為一談. 毫無建設性.

吓~家陣o的錢明明可以使用於其他公共事務~點可以唔混為一談

4) 興建時及建好後的高鐵的得益將會是全港市民, 而且政府高鐵工程是公開競投的. 官商勾結很難成立.

唔好玩啦~全港市民~你試下行出街問下有幾多人現時係搭直通車返廣州等地全港市民得益,我好想你舉例下
官商勾結?小朋友,你未見識o個呢個社會架啦!!
5) 九廣直通車在港段最高只能行駛80km/h而已, 160km/h是在內地段.故此高鐵的170km/h絕對值得興建.

170km/h就起~私家車行國內都120km/h 啦~算慢了

6) 現時直通車也是兩地兩檢的, 又有什麼問題呢?

=="咁已經冇左果效,莫非國內站o個個都要起出入境設施?

9) 完全是以偏概全的數字, 此工程能創造多少永久職位隻字不提.

永久?咁我就怪自己唔讀好o的書無資格做到呢o的永久職位,咁都好難全港市民得益
Kaix 發表於 2010-1-14 17:42 | 顯示全部樓層
平均速度比最高速度??

香港大學生係咪弱智
238X 發表於 2010-1-14 17:45 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

呢樣唔怪得人,因為距離一短,
最高速度確實係宣傳性質高於一切。

只不過因為咁樣而要否定最高速度亦屬極端。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Kaix 發表於 2010-1-14 17:49 | 顯示全部樓層

原帖由 ate_58x 於 2010-1-14 15:11 發表
好笑啦....睇黎只係得九市民就有..
你話新界(屯門,元朗,上水等)嘅人會唔會有先..我相信冇咩人會特意由呢d地方搭車出九龍搭(高鐵)上大陸咁 kai囉..車費仲要貴人咁多,d時間又唔係快!!!
時間同埋呢d地方都有唔少人住架..我相信最少有30萬人唔會有得益囉

高鐵係俾遠既人用,唔係比近既人用

所以新界北既人應該用番東鐵/北環線上深圳或深圳高鐵站
Kaix 發表於 2010-1-14 17:53 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-1-14 17:45 發表
呢樣唔怪得人,因為距離一短,
最高速度確實係宣傳性質高於一切。

只不過因為咁樣而要否定最高速度亦屬極端。

佢地話高鐵香港段平均速度130km/h係同普通鐵路速度一樣,
我想問香港有邊條普通鐵路平均速度有130km/h??

香港最高速普通鐵路係機場快線,平均速度只係65-70km/h
238X 發表於 2010-1-14 17:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 14/1/2010 17:53 發表

香港最高速普通鐵路係機場快線,平均速度只係65-70km/h ...

題外話:青衣過機場平均車速會唔會高啲?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Kaix 發表於 2010-1-14 17:59 | 顯示全部樓層

動車組在西鐵有冇可能行到80km/h??

東鐵直通車在港都係60km/h都未必有,
因為有本地車阻路,西鐵都一樣