hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉載] 反「高鐵」宣傳單張
開啟左側

[轉載] 反「高鐵」宣傳單張

a_drew 發表於 2010-1-14 21:23 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2010-1-14 20:46 發表

原來荃灣線平均速度得34km/h

咁點解要起地鐵?
點解唔搭返最高速度70km/h(如果係城記可以更快)的巴士?

市區地鐵平均車速向來都係3x kph架啦
DIH 發表於 2010-1-14 21:33 | 顯示全部樓層
以他們的邏輯,我作為九龍東居民,應該
反對興建輕鐵
反對興建西鐵
反對興建深港西部通道
機場應該留在啟德
第三條過海隧道應該連接紅磡和北角
etc.
hkth 發表於 2010-1-14 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 GX7685 於 2010-1-14 17:27 發表
原帖由 hkth 於 2010-1-13 19:46 發表
這宣傳單張又誤導大眾了!

下面是本人對此單張的觀點回應:
1) 政府早已研究錦上路方案的缺點,也證明了所謂"專業聯盟"錦上路的方案的有多粗枝大葉.西九還是最好的.

答:家陣幫緊我地慳一半錢!專業聯盟提供大方向,都不覺得政府所提之缺點是甚麼證明!!

本人奉勸閣下先到錦上路一帶, 看看其地形是怎麼樣才談吧. 政府要花錢在其他建設上去連接車站, 隨時比西九方案多花金錢呢! 如果在錦上路興建的話,長遠會令香港損失多少呢 (不只是金錢!)? 在錦上路興建就真的是大白象了.

2) 把高鐵撥款和其他公共事務混為一談. 毫無建設性.

吓~家陣o的錢明明可以使用於其他公共事務~點可以唔混為一談

這點本人不評論.

4) 興建時及建好後的高鐵的得益將會是全港市民, 而且政府高鐵工程是公開競投的. 官商勾結很難成立.

唔好玩啦~全港市民~你試下行出街問下有幾多人現時係搭直通車返廣州等地全港市民得益,我好想你舉例下
官商勾結?小朋友,你未見識o個呢個社會架啦!!

閣下又知不知道互惠互利啊? 閣下又有沒有看過有多少人要在非常擠迫的東鐵線列車北上? 羅湖口岸又有多擠迫又知不知道? 有了高鐵就能方便市區居民減少使用羅湖口岸(因連接褔田),新界居民就可以比較鬆動地使用羅湖口岸北上, 是否對全港都有益啊? 還有高鐵港段不只是香港人可以使用的,遊客(不管是國內還是其他國家)也能使用此鐵路,對香港又有沒有得益呀? 如果說本人是小朋友,閣下就真的是幼兒了!

5) 九廣直通車在港段最高只能行駛80km/h而已, 160km/h是在內地段.故此高鐵的170km/h絕對值得興建.

170km/h就起~私家車行國內都120km/h 啦~算慢了

閣下不要混淆不清, 這裡要比較的是在港段. 如果在內地段的話,早已經大幅拋離了! 還有港段大部分都在隧道內,170km/h已經非常快了.

6) 現時直通車也是兩地兩檢的, 又有什麼問題呢?

=="咁已經冇左果效,莫非國內站o個個都要起出入境設施?

香港高鐵要實行一地兩檢的話,難度會比現時的深圳灣口岸複雜得多. 若使用現時的兩地兩檢的話, 只要在過關細節上有效率就可以了, 內地興建廣深港沿線車站時早已預算到了. 高鐵車程時間加上出入境的總時間一定會比現在快.

9) 完全是以偏概全的數字, 此工程能創造多少永久職位隻字不提.

永久?咁我就怪自己唔讀好o的書無資格做到呢o的永久職位,咁都好難全港市民得益

本人就不太相信所有需要在高鐵服務的職位都需要很高學歷了.當然較專門的職位會有不少.閣下還是進修吧.

-- 粗字為本人回應. 閣下還是應該看得長遠一點吧.

dippy 發表於 2010-1-15 00:19 | 顯示全部樓層

ate_58x 發表於 2010-1-16 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2010-1-15 00:19 發表

唔係
因為好多大西北人都唔用西鐵
e.g.天北, 屯碼

所以
高鐵都係留番比D會用高鐵既居民比錢
先算係[公平]

i AGREE with U!!!!!
Kaix 發表於 2010-1-16 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 GX7685 於 2010-1-14 17:27 發表
170km/h就起~私家車行國內都120km/h 啦~算慢了

又一個連平均速度同最高速度都唔識分既人
stmcctbnlb 發表於 2010-1-17 00:19 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2010-1-15 00:19 發表

唔係
因為好多大西北人都唔用西鐵
e.g.天北, 屯碼

所以
高鐵都係留番比D會用高鐵既居民比錢
先算係[公平]

咁咩野叫公平??
對全香港發展有利的建設,但如果對自己無用咁就唔洗出錢,咁樣叫做公平??
我平時唔會用赤鱲角機場,咁我當年係唔係應該反對撥款同埋反對由政府出錢起新機場(即係用我d錢)呢???
我住私人樓,係唔係應該反對政府出錢起公屋?
我係男仔,係唔係應該反對政府在公園度起女廁??
回憶的呼喚 發表於 2010-1-17 09:07 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

你ge觀點 我有所保留
你咁講 我都可以話 電車唔好起
因為只有港島區居民受惠
最少都500萬人冇用 咁電車係咪要收檔?
§MeMoRY′ 911@A73