hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 再轉載一則反高鐵言論... (放心,我無轉軚) ...
開啟左側

再轉載一則反高鐵言論... (放心,我無轉軚)

a_drew 發表於 2010-1-14 21:21 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2010-1-14 20:52 發表
真係笑左

放石仔落路軌都講得出

新起果d 高鐵都係全封閉式管理, 普通人除左係月台跳落去之外
有咩方法有上到路軌?  

宜家港鐵站入面咁多MTR shops ,未行過呢堆商店俾「過路費」之前, 休想可以上車...   ...

講得出呢d野既人有冇上過大陸心中有數啦!
ES464470X 發表於 2010-1-14 21:47 | 顯示全部樓層
好明顯樓主引述果篇文ge作者對國情的認識真係少到......
高鐵要過關又點, 坐飛機要一早未訓醒去機場,
之後過完關又要等一輪先上機, 上機後又要排隊等起飛,
起飛果下仲要忍受上升果下的氣壓, 唔見得坐飛機就一定快同舒服

仲有佢講行商店要俾過路費果度....睇完真係笑左下,
我去過幾次國內旅行, 最多咪俾人(乙水)你/求你買野,
夠定力的話, 唔通真係會拉住你唔俾你走咩
(雖然呢種黒店一定有, 但又未至於四周都係掛)

火車出軌果度...
不如佢揾下有咩新聞係講
有人係中國/外國有人掟石仔落路軌而導致列車出軌?
我淨係聽得最多係人為/電腦錯誤而信號出錯, 導致撞車~

最尾果度....
好明顯佢唔知而家香港已不斷有職業要北上公幹/長駐
DIH 發表於 2010-1-14 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2010-1-14 21:47 發表
火車出軌果度...
不如佢揾下有咩新聞係講
有人係中國/外國有人掟石仔落路軌而導致列車出軌?

真係有人咁做,中國美國都有,不過人地係放大石頭而唔係石仔,
而多數都在荒山野嶺無阻隔的地方,舊線車速低、班次疏,通常都能預早發現。

大陸能防一份文件,防不了幾粒石仔?
FBI2 發表於 2010-1-14 22:21 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2010-1-14 16:44 發表
以下係一位友人條 link 入面搵到嘅反高鐵留言:

講得好有力,答佢唔到...
請各路英雄出招...

1) 我試過為左一個客,走上廣州天河城同佢食個30分鐘既下午茶,但來回加埋用左7個鐘.有好多香港人需要前往廣州,深圳和東莞經商和消費...現時他們往往花了
大半天才完成行程,影響中港商業上的交流.巴士的確便宜,但只適合不趕時間的需求者,我去廣州,都唔會搭巴士(因為時間太耐而且廣深高速經常塞車),也唔會去
紅磡搭直通車(因為貴但係快得5分鐘),由中環去廣州,多數都係968>279X>東鐵>CRH1,這樣最快都要2個半鐘先到廣州東站,仲未計搭2個站地鐵去天河城.如果有高鐵,中環去天河城個半鐘搞掂,加埋一地兩檢,更加方便,300蚊位都值.
2) 北京上海等線,相信係開晚間時段,第二天早上到達那種,適合工作型的乘客.試想想,現時如果要去北京談生意,動不動要在早上去機場搭3個鐘飛機先到北京,仲
未計CHECK-IN等,計埋只少6個鐘,根本冇可能做到早上到北京晚上回香港的PERFECT BUSINESS MODE.如果有高鐵擺西九,我係老闆既,放工食埋個DINNER,
走去高鐵站(如果好似機場咁有LOUNGE就好),有LOUNGE既可以係入面沖埋涼,夜晚上火車,第二朝到北京同班大帝傾生意,傾完係北京影相購物到夜晚搭番
高鐵第二朝返到香港再開工...咁樣可以慳到好多既時間架...不過,既然TARGET CUSTOMER係商業客,唔該大陸當局整多D DELUXE SLEEPER係北京上海去
西九既線上面,就算收到2000蚊單程,一樣有大把客,因為慳到既係2晚酒店錢.
3) 有了高鐵,直通車可以摺埋,提高東鐵營運效益,唔駛下下因為要就那些直通車而搞到脫班.
4) 加強中港融合(不過先要確定西九可以行一地兩檢),第時唔會連火車都要玩中港客分隔,好似而家北京上海直通車咁,停站都唔俾落車影相,真係有點可笑.香港
是中國的一部分,不是獨立國家,為何要被當成異等人呢? 班80後看不起祖國同胞,很多自以為自己高人一等,實際上內地人現在恥笑我們是港燦....香港的LV,
GUCCI專門店,有幾多生意係來自大陸人? 睇見班80後(我都係80後,但我係支持西九起高鐵既),真係擔心因後真正養起香港經濟既人走晒的時候,佢地仲可以食
乜過活.

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
68A + 5 分析詳盡,親身感受

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
JF1261 發表於 2010-1-14 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-1-14 22:21 發表

1) 我試過為左一個客,走上廣州天河城同佢食個30分鐘既下午茶,但來回加埋用左7個鐘.有好多香港人需要前往廣州,深圳和東莞經商和消費...現時他們往往花了
大半天才完成行程,影響中港商業上的交流.巴士的確便宜,但只 ...

佢地思想只停留香港
一聽到話返大陸做野
就會話: 下? 好危險架喎
又或者: 人工係未多好多先? 唔係的話唔返

你上述d 情況未來只會越來越多 , 而且唔再局限係北京, 廣州 ,上海
更增加同武漢, 廈門 等等的城市的連繫

真的是一條"大陸人才會用的鐵路" ?

053h4 發表於 2010-1-14 22:39 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2010-1-14 22:43 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2010-1-14 22:36 發表

佢地思想只停留香港
一聽到話返大陸做野
就會話: 下? 好危險架喎
又或者: 人工係未多好多先? 唔係的話唔返

你上述d 情況未來只會越來越多 , 而且唔再局限係北京, 廣州 ,上海
更增加同武漢, 廈門 等等的城市的連 ...

或者佢地會以為,叫佢地返大陸打工,即係去工廠做民工。
而完全冇諗過自己可能成為指點江山的那個,也許他們不屑那種生活啦~

回樓上:
他們身體力行推動創意產業,為西九文化區做準備,真係值得嘉許。

epsilon 發表於 2010-1-17 04:09 | 顯示全部樓層
同一位溫和反對任何高鐵嘅同事傾計,講起會唔會返大陸讀書,
佢第一個反應係,我唔想畀人割咗個腎。

好明顯,反對者對中國、對高鐵,都有太多誤解/唔想了解/認為唔需要了解。
victor888 發表於 2010-1-17 04:37 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-14 22:39 發表
80後無意了解真相, 深信他們的創作才是真理
那還有什麼辦法?

唔洗講咁多, 拎d傳單直巴站派(特別係大時大節)
睇下話直巴兩小時上廣州, 有無人信, 定比人笑番轉頭
(廣州直巴做緊60\80, 好多時都唔滿, 原因唔係客少,  ...

只可以話旺角 $60 廣州直巴,係永東(省港通快線)、國旅、中信、粵港(包港通)大家鬥爭客下的結果
而家中旅都仲係做緊$80-$100 單程,仲要隨時係關口換大陸車(港中旅快線)行走
直巴兩小時上廣州?我諗得以往的深華粵海做得最接近。
無計架,你個牌頭管理費咁貴,quota 對某D公司黎講又係非常稀有,如果我唔用盡 quota,咁盞聽執笠收場。
同埋例如機場往廣東省的班車線本身已經無乜客,如果我唔將部車調去行市區短途關口線,豈不是搵自己笨?

番大陸開工的顧慮,我只可以講防人之心不可無,自己執生,講到呢度就要收下口。
再講落去盞只會俾人話我道聽途說、井底之蛙、不思進取、以偏蓋全、等乞米等負面評價。
barking 發表於 2010-1-17 08:52 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2010-1-14 22:21 發表

睇見班80後(我都係80後,但我係支持西九起高鐵既),真係擔心因後真正養起香港經濟既人走晒的時候,佢地仲可以食
乜過活.

閣下這句推論就真有問題啦

就當係畀你辯到
那麼, 真正養起香港經濟既人 又指何者?