hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [回應"貼紙會損壞八達通"]增值機改裝(?)建議 ...
開啟左側

[回應"貼紙會損壞八達通"]增值機改裝(?)建議

682愛好者 發表於 2010-1-16 17:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早前看過這個帖原來八達通上的貼紙會干擾插入式增值機的運作
#3的版友說:
原帖由 hr1918 於 2010-1-15 23:50 發表
其實自動增值機可以設計到比使用者自己咁放上去感應 ,就唔會有上面講既d問題啦

回應他的#5版友則說:

原帖由 h2o 於 2010-1-16 00:07 發表
即刻諗起, 可能有人刻意趁其他人入錢後未及拍卡之際, 拍自己張卡增落自己張卡度

當然咁同搶劫無分別啦.

小弟就想到, 只要把增值的程序改變一下

問題就容易解決了

首先用戶拍一下八達通卡

此時系統記錄該卡的辦認資料

記錄後提示用戶付鈔

增值機吃了錢後提示再拍八達通卡

系統會辦認第二次拍卡的跟第一次的是否相符

是的話, 增值程序完畢

不是的話(如#5提到), 系統則會顯示"交易失敗"

當然不會立刻吐出錢, 不然會比人搶掉的

系統會容許用戶再試兩次拍卡

兩次都不同的話就會召喚客務中心職員

(假設增值者同時持有多張八達通卡

他發現系統兩次辦認了不同的卡

應該懂得要拿本來增值的卡出來吧)

簡單一點來說, 就是拍卡->入錢->再拍卡

就可以避免h2o兄提到的問題了

kei_hk 發表於 2010-1-16 18:05 | 顯示全部樓層
原帖由 682愛好者 於 2010-1-16 05:54 PM 發表
早前看過這個帖原來八達通上的貼紙會干擾插入式增值機的運作
#3的版友說:

回應他的#5版友則說:

小弟就想到, 只要把增值的程序改變一下
問題就容易解決了
首先用戶拍一下八達通卡
此時系統記錄該卡的辦認資料
記 ...

可惜係香港人太心急﹐有晒說明都唔會理﹐不少人係唔會拍第2次卡的

唔COPY 啦﹐自己看番原帖的#7

ccicoltd 發表於 2010-1-16 18:09 | 顯示全部樓層
我認為港鐵那通告,指的是外物會阻礙增值完成後「彈卡」那一下。

如果使用自助影印機的模式,插卡後要上扳鎖,交易完成後按掣,扳鎖才能鬆開,又可不可行?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| 682愛好者 發表於 2010-1-16 18:11 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2010-1-16 18:09 發表
我認為港鐵那通告,指的是外物會阻礙增值完成後「彈卡」那一下。

如果使用自助影印機的模式,插卡後要上扳鎖,交易完成後按掣,扳鎖才能鬆開,又可不可行? ...

小弟倒是覺得

增值機改為拍卡的模式

還可以解決使用者從錢包拿出八達通卡的麻煩

(除非是"磨袋一族", 他們用這個肯定更煩! )

原帖由 kei_hk 於 2010-1-16 18:05 發表
可惜係香港人太心急﹐有晒說明都唔會理﹐不少人係唔會拍第2次卡的

唔COPY 啦﹐自己看番原帖的#7
已經看了回覆了
就香港人急性子的問題
大不了增值機使用語音系統提示
再者, 他們真的會覺得
只是拍了一次卡和入錢, 就能夠增值嗎?
大概不會吧......

kei_hk 發表於 2010-1-16 18:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2010-1-16 06:09 PM 發表

如果使用自助影印機的模式,插卡後要上扳鎖,交易完成後按掣,扳鎖才能鬆開,又可不可行? ...

事實係張卡上的的貼紙有少少甩口﹐令到退卡時甩口的地方反轉貼實了卡槽﹐令到張卡「唔上唔落」﹐要找人用工具拆機才可取回張卡(或在後面的暗處頂番張卡出來)。

kei_hk 發表於 2010-1-16 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 682愛好者 於 2010-1-16 06:11 PM 發表

小弟倒是覺得
增值機改為拍卡的模式
還可以解決使用者從錢包拿出八達通卡的麻煩
(除非是"磨袋一族", 他們用這個肯定更煩! )

已經看了回覆了
就香港人急性子的問題
大不了增值機使用語音系統提示
再者, 他們真的會 ...

可惜事實係真係極多人係以為拍完卡1次便完成整個增值過程如果唔係﹐點會當年要取消EPS 增值。

加語音提示?  唔係唔得﹐只不過又會有人話聽唔到等等﹐都是無用的。

香港人的特性便是「看不到」﹐「聽不到」

都係去7仔K仔入錢好過

不過﹐只要再想簡單一點﹐改用拍卡式(非插卡)根本不用拍卡2次的。

以前要插張卡入去﹐只不過是EPS 增值﹐要完成整個程序才放番張卡出來。
而家﹐都無EPS 增值﹐根本沒有此問題了。

只需要入CASH 去部機﹐部機驗證完張銀紙堅定流﹐再出指示叫人拍卡增值便完成整個程序。如果張銀紙有問題﹐部機咪嘔番張銀紙出來囉。

至於入CASH後中途比人攝張八仔卡去增值?  雖然理論上會發生﹐但你去7仔K仔﹐情況差不多﹐會唔會有人突然攝張卡出來去呃錢用番增值機去看﹐你企在部機面前﹐第2個人都唔易攝隻手入來﹐攝到隻手入來﹐他都走唔切比你捉到﹐斷估唔會有人為這些少錢去冒險掛。

OTIS401 發表於 2010-1-16 18:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2010-1-16 18:09 發表

咁同插卡有咩分別?
人地唔用增值機的原因,就係要拔張八仔出黎...
ccicoltd 發表於 2010-1-16 18:32 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

影印機的卡槽很鬆,不會把卡「攝」住,也沒有彈出裝置,鬆開扳手後,用者可自行取回卡。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
kei_hk 發表於 2010-1-16 18:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2010-1-16 06:32 PM 發表
影印機的卡槽很鬆,不會把卡「攝」住,也沒有彈出裝置,鬆開扳手後,用者可自行取回卡。

反正要改裝部機﹐倒不如改用非接觸式好過。

看看#6後半部﹐在現時來說﹐根本沒有任何因素而令到技術不可行。

最大阻礙﹐只是要花錢去改裝部機

SSBT 發表於 2010-1-16 21:38 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-1-16 18:37 發表

反正要改裝部機﹐倒不如改用非接觸式好過。

看看#6後半部﹐在現時來說﹐根本沒有任何因素而令到技術不可行。

最大阻礙﹐只是要花錢去改裝部機 ...

其實只要將部機改到好似七仔咁樣增值,
入錢 > do 卡 > 完成
已經可以好方便

我就唔認同會俾人"搶do" 既問題喇
我相信香港既治安未至於差成咁掛 ..
如果哩個程序都危險,
咁去七仔、ok 增值都會好危險 ..
=0=