hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (轉貼)減巴士線環保區會多反對
開啟左側

[服務調整] (轉貼)減巴士線環保區會多反對

053h4 發表於 2010-1-19 22:23 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
on11358 發表於 2010-1-19 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-19 22:23 發表

講真, 早就有建議用食環署\水務署停車場個位起巴士站hkitalk.net8 @7 O$ U$ d* k2 Z, ]' Q4 `
踢晒旺角道(部份亞皆老街)停站堆車入去,
除時旺角東火車站d巴士" m  e5 t3 d' C5 ~% n
可以直接經呢個站出番亞皆老街, 咁就減少洗衣街車流量

咁就可以解決好多問題: A5 v! @8 @- A! C$ K( L
成條路的交通流量可以大幅上升hkitalk.net$ y2 @4 R$ ^# _1 A! P/ D

但係有無咁做先? 我講重組, 早就講左前題4 i5 _+ ^" _5 P& R8 |
你睇唔到我都無計
hkitalk.net7 \9 j$ E8 T! y+ \3 F& b
講真, 巴士公司同政府, 同區議會大家都要做野
o咁唔係為左保鐵, 而係大家都好巴士,鐵路,生活3 O) n8 \: Q+ U' Q4 t2 l5 M- S% w
唔通真係咩都唔做就係好事?

早一屆區議會已經有提過將洗衣街水務署/食環署用作多層公共交通交匯處,
但入面多個政府部門要搵地方搬,其中最麻煩係食環署既垃圾車隊,
主要負責九龍區垃圾收集,原本計劃啟德用地作新選址,
奈何啟德發展一直遙遙無期,所以就一直放低左個議程到而家,
直到發生左旺角道單交通意外,又將呢個議案再拎出黎講,不過到而家都未解決到搬遷問題。
HG6729 發表於 2010-1-19 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2010-1-19 22:44 發表

早一屆區議會已經有提過將洗衣街水務署/食環署用作多層公共交通交匯處,
但入面多個政府部門要搵地方搬,其中最麻煩係食環署既垃圾車隊,
主要負責九龍區垃圾收集,原本計劃啟德用地作新選址,
奈何啟德發展一直遙遙無期,所以 ...

d 車可唔可以放在藍田東隧口隔離果個車場?? 我見到都有垃圾車泊在果度
在旺角擺垃圾車 就真係浪費左d 的 , 始終旺區又寸金尺土~!

另外仲有一個位係可以睇到私家車成日塞住條路的 , 就係觀塘道啟業村入九龍灣的位
呢個位每早都塞, 不少貨車成日在龍翔道塞死晒, 巴士,小巴又係
其實咁樣對好多人都係一個困擾來的

Mandy+263M=HG6729
Quanta 發表於 2010-1-19 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2010-1-19 23:10 發表

d 車可唔可以放在藍田東隧口隔離果個車場?? 我見到都有垃圾車泊在果度
在旺角擺垃圾車 就真係浪費左d 的 , 始終旺區又寸金尺土,

要搵個位暫時放果批車唔會話真係搵唔到卦...
如果食環處唔想失去左塊地,
反正佢起多層總站,咁可以起多一兩層做埋食環處停車場,
工程完左之後就可以俾佢泊番響果度
chan6723 發表於 2010-1-19 23:18 | 顯示全部樓層
為環保而保鐵根本就係藉口。
政府貴為港鐵的大股東,你地班蟻民迫港鐵越迫得犀利,
班高官就越開心,因為佢地唔駛蝕咁多錢落條鐵路度,
甚至會倒返轉頭就有錢賺。

俾著你係做決策果班高官的話,我諗你會好想唔再起
新馬路,叫哂全部人都幫襯你自己營辦果條鐵路。
呢D根本就係正宗的「官官勾結」。
(其實仲有個領匯都係,不過離題喇,唔係度講)
superbus 發表於 2010-1-19 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-19 22:23 發表

係就係唔係罪, 但呢個係塞車原因LOR
我早就講左, 應該睇下點重組, 如果真係要加巴士總站, 道路改道先做到
咁都係一個方向, 係唔係呢

根本而家巳經好少私家車係路面
呢個世界, 無可能極端到一架私家車都無
唔通 ...

你講起旺角道個巴士站
繁時經常有27、72X既巴士就經常俾堆cut入通菜街私家車阻住哂
好彩既用2分鐘就cut到出去,唔好彩既隨時嘥個幾兩個字
前車走唔到,後面既巴士又點樣入站?
d巴士係咁塞響度,空氣點會唔差?
053h4 發表於 2010-1-19 23:41 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
eric278 發表於 2010-1-20 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2010-1-19 23:18 發表
為環保而保鐵根本就係藉口。
政府貴為港鐵的大股東,你地班蟻民迫港鐵越迫得犀利,
班高官就越開心,因為佢地唔駛蝕咁多錢落條鐵路度,
甚至會倒返轉頭就有錢賺。

但請不要忘記,鐵路有其最高負載安全水平(記得當年荃灣線是75000人次每小時),一旦太多削巴士線,導致港鐵乘客大量增加到列車超出負荷,有可能重新引入1988年至1997年實施的繁忙時間附加費。

當年的保鐵政策--公共交通協調政策,導致鐵路過份擠迫,地鐵實施繁忙時間附加費,結果是,運輸署要求巴士公司開線減輕鐵路壓力。

若果政府一味迫人搭鐵路,最終令到鐵路超負荷,最終要巴士開線解決,這豈不是適得其反?
還看香港公交
053h4 發表於 2010-1-20 10:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
eric278 發表於 2010-1-20 10:37 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2010-1-19 21:12 發表
其實所謂不必要車輛 而家路上只有越見越多「一人乘私家車」
連高官出入,不論路程遠近都唔考慮公共交通工具0既時候
仲點誘使巿民使用公共交通工具代替駕乘私家車呢...

早在十多年前已有學者警告,若果削減太多巴士路線,
最終的後果是導致市民改用私家車出入,反而加重路面負荷
還看香港公交