hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵信號故障,全線暫停(19:20分事發,20:20分恢復正常) ...
開啟左側

東鐵信號故障,全線暫停(19:20分事發,20:20分恢復正常)

kei_hk 發表於 2010-1-21 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2010-1-21 10:20 PM 發表

唔一定, 好耐之前有日旺角東站故障,
北行班次大受影響, 但PIDS一樣照常運作

話就話第一班車8分鐘, 但最後都要十幾分鐘先有下班車入站 ...

今次是全線停駛﹐即係同台的DISPLAY 一定係「明呃」﹐因為根本係無車到﹐無謂比錯誤資源給大家。

相反﹐如局部影響﹐是仍有列車服務﹐同台的DISPLAY 只是「暗呃」﹐只是報錯時間﹐但一定會有車來的。(反正平常運作﹐都係一直「暗呃」大家架啦 )

lau216 發表於 2010-1-21 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-1-21 22:17 發表

又唔好怨月台職員﹐他們都唔會知道幾時才有車的﹐所以他們一定會建議你去等接駁車的。

你只是巧合地剛剛復修完成﹐所以令到有一個錯覺﹐以為月台職員在整蠱你﹐要你行來行去。 ...
我唔係想怨佢地d乜野
不過我帶住兩位八十有六ge老人家咁樣行黎行去,相信大家係我ge話,都唔會想要老人家又行上又行落
238X 發表於 2010-1-21 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 cat666 於 21/1/2010 21:10 發表
係得呀、有指引呀。  

你回緊邊篇文呀
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kei_hk 發表於 2010-1-21 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 lau216 於 2010-1-21 10:29 PM 發表
我唔係想怨佢地d乜野
不過我帶住兩位八十有六ge老人家咁樣行黎行去,相信大家係我ge話,都唔會想要老人家又行上又行落

始終﹐大家都唔想的。

對方無意「老點」你去行﹐只是怕唔知幾時才有列車﹐怕你們等得太耐﹐所以才叫係去排巴士。只是巧合地列車服務又回復正常﹐才令你有被老點的感覺。

superbus 發表於 2010-1-21 22:57 | 顯示全部樓層
七點八我響又一城等巴士
見班職員響果時仲施施然貼張接駁巴士指示牌
7點11先見到有乘客上到又一城巴士總站排隊等接駁巴士
到8點都仲未有一架接駁巴士入到又一城
7點4有事,到8點鐘都仲未有配套,真係有點兒離譜喎
VA54-HN8897 發表於 2010-1-21 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2010-1-21 22:57 發表
七點八我響又一城等巴士
見班職員響果時仲施施然貼張接駁巴士指示牌
7點11先見到有乘客上到又一城巴士總站排隊等接駁巴士
到8點都仲未有一架接駁巴士入到又一城
7點4有事,到8點鐘都仲未有配套,真係有點兒離譜喎 ...
港鐵巴士,全部火炭出黎,晚繁又塞車,收到order 都有排塞出黎....
港鐵巴士唔夠,佢搵極都係得老冠同城巴,都唔會多得去邊,基本上預左一停駛就係咁,冇人想亦都冇得預,冇計
SSBT 發表於 2010-1-21 23:35 | 顯示全部樓層

小弟響七點四左右響旺角東站,
準備搭回頭車返紅磡再返上水,
一上車冇耐就話有延誤,
我以為有直通車塞住左, 就冇理到
之後就聽到有故障叫乘客退票,
我都繼續響車度等
點知等左九個字到就趕人落車
上到地面, 見到 79K 個站頭有人排隊等接駁
我問職員佢話要等 15 min 先有第一班接駁,
但係果時已經八點鐘, 即係事發後九個字先有第一班接駁去旺角疏導乘客
第一班接駁上左客之後,
排頭位班人無啦啦衝返入車站,
原來又整返好 ..

我覺得今次安排好差
由始至終車站廣播都冇講到話要整幾耐
淨係話故障, 叫乘客轉搭其他交通工具
又冇話有接駁巴士, 又冇講接駁巴士邊度搭
我上到大堂果時一個職員都冇,
票務處又落晒簾,
閘口得一個差人企左響度俾乘客圍住 ..
成個大堂乜野指示都冇,
故障幾耐又冇寫,
其他交通工具點搭/去邊度搭又冇寫,
安排真係好差 ..
=0=
B-KAA 發表於 2010-1-21 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2010-1-21 23:20 發表
港鐵巴士,全部火炭出黎,晚繁又塞車,收到order 都有排塞出黎....
港鐵巴士唔夠,佢搵極都係得老冠同城巴,都唔會多得去邊,基本上預左一停駛就係咁,冇人想亦都冇得預,冇計 ...

無計, 撞正晚繁, 九巴都要顧住自己 ... ... 若果唔係就實行即刻私牌做 E. Bus;
而 POOA  ... ... 本身晚繁都要做村巴/ 廠車.

撞正呢 D 時間壞車, 真係 "神仙都難救"!

唔係好見有職員 ... ... 無計啦, 個個 "前 K 站" 都 cut  head-count,
唔好再指望好似以前咁有咁多職員去招呼你啦 ... ...

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
smal + 2 實話實說~!! :)

查看全部評分

B-KAA 發表於 2010-1-21 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-1-21 22:25 發表

今次是全線停駛﹐即係同台的DISPLAY 一定係「明呃」﹐因為根本係無車到﹐無謂比錯誤資源給大家。

相反﹐如局部影響﹐是仍有列車服務﹐同台的DISPLAY 只是「暗呃」﹐只是報錯時間﹐但一定會有車來的。(反正平常運作﹐都係一直「暗呃 ...

所以呢 d 時候, 通常都會熄晒月台o既 PIDS, 以免 "誤導" 乘客.
B-KAA 發表於 2010-1-21 23:54 | 顯示全部樓層

原帖由 pakchi70 於 2010-1-21 20:54 發表
雖然而家已經無事
不過有無消息話邊度信號故障到,要全線暫停咁嚴重?

剛剛睇過新聞, 話係 "數據網絡傳送故障",  即係ERCC Control Console 與訊號系統傳遞間出了問題 ... ...

當 OCC Console 未能監控於軌道上之列車時, 基於安全問題, 就會制停系統內的所有列車 (safety interlocking),
其實以前在某線都試過, 不過都只係 system halt 數分鐘, 今次因為咁停了差不多一個鐘頭, 都算幾嚴重.