hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) KTL脫班問題
開啟左側

KTL脫班問題

ES464470X 發表於 2010-1-26 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 KR4210 於 2010-1-26 00:06 發表
搭KTL我都係寧願搭M-Train,
K-Train繁忙定非繁忙時間都係慢d

如果K-Train後面係M-Train,
通常後車好快就到又冇咁多人

不過早上繁時我係九龍塘站等車往油麻地方向時,
我就比較想K-TRAIN入站,
因為早上繁時M-TRAIN停九龍塘站時
重開車門的次數普遍都比K-TRAIN多1-2次
(車門夾到乘客物件/企得太貼車門的人要重開, 唔係因為有人衝門)
ES464470X 發表於 2010-1-26 01:37 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

因為而家仲係一鐵兩制,
地鐵同前九鐵係星期六的時間表仲係同合併前差不多,
結果星期六只有在早上繁時後至下午初段地鐵市區線會加密的班次,
到左下午3,4點就開始收車調整班次~

而前九鐵路線就大致跟返星期一至五的時間表,
採用上下午繁時制度,
結果星期六下午4,5點我由粉嶺搭東鐵去九龍塘果程多數大把位坐
(羅湖開出的列車都有機會有大把位坐)
而下午5點左右西鐵係紅磡站的班次都會加密至4.5分一班,
但往屯門方向人流唔多,
所以你係九龍塘轉東鐵, 去到紅磡站再轉西鐵去美孚,
兩程都好大機會搭得舒舒服服

相反星期六下午5-7點九龍塘地鐵站月台就好多人,
但班次又唔係特別密,
(前後車係唔同車款就仲大鑊)
結果往油麻地列車的擠迫程度同返工時間有得比
KR4210 發表於 2010-1-26 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2010-1-26 01:15 發表

不過早上繁時我係九龍塘站等車往油麻地方向時,
我就比較想K-TRAIN入站,
因為早上繁時M-TRAIN停九龍塘站時
重開車門的次數普遍都比K-TRAIN多1-2次
(車門夾到乘客物件/企得太貼車門的人要重開, 唔係因為有人衝 ...

通常早上繁忙時間KTL往YMT方向係WTS已經上爆,開始要不停開關門,
然後往LOF途中就要行下停下, LOF通常都上唔到車, 關門又係要不停開關,
往KOT途中更加唔洗講要行下停下, KOT上落車人多, 關門又係要關幾次.
正因為咁, 非繁忙時間車程比繁忙時間車程為快
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
mmlcs36 發表於 2010-1-26 14:12 | 顯示全部樓層

bananasims 發表於 2010-1-26 16:20 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

我嗰次喺樂富等車,初頭都係中間,後尾等咗架唔對路行去車頭第一對門,都係上唔到
根本個問題唔係唔平均,而係啲人死都企喺門口
座位中間仲有大把空間
~~~
NWCSS679 發表於 2010-1-26 16:26 | 顯示全部樓層
樂富站只有一個位上大堂,D人落到去自然集中企在車中間等車。

好多人都因為咁而堆晒係中間,自然成日開幾次門,九龍塘站,你連落車都難落,D人上車唔係等人落晒車先上,而係狂逼入嚟! 都懷疑D人咁冇禮貌,好多時開幾次門,就係因為呢批冇禮貌的人。
HE7921 發表於 2010-1-26 22:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2010-1-26 01:37 發表
因為而家仲係一鐵兩制,
地鐵同前九鐵係星期六的時間表仲係同合併前差不多,
結果星期六只有在早上繁時後至下午初段地鐵市區線會加密的班次,
到左下午3,4點就開始收車調整班次~

而前九鐵路線就大致跟返星期一至五的 ...

所以我強烈要求加密星期六TWL班次以疏導人流
原本以26抽車行駛時段增至29抽(班次由2分30秒加密到2分20秒)
19抽時段增至22抽(由3分33秒加密至3分鐘)
14抽時段增至17抽(由5分鐘加密至4分10秒)

期待香港出現載161人的E500 MMC
DR1666 發表於 2010-1-26 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-1-25 21:48 發表
樂富係我坐過咁多個站最恐怖既站 黃大仙、鑽石山都無咁恐怖(我諗唔到其他形容詞代替恐怖,所以唔好扣我分…)
金鐘、佐敦都唔會好似我嗰次既經驗咁
上個禮拜二 10 點幾坐免費巴士去樂富等車,等咗 12~15(唔太記得啦)分鐘五 ...

樂富站點解咁恐怖, 其實可以理解
當繁忙時間大部分乘客都是往西走的時候
西行列車由九龍灣站開始多人
經過彩虹, 鑽石山
去到黃大仙剛好塞滿一個車廂
(其實已經去到 "夾沙甸" 地步)

之後架車去到樂富, 由於未到轉車站
所以唔會好多人落車
但上車的人就好難先迫到上車
結果, 就出現左一個不斷開門 / 閂門既情況
我試過一次在樂富站開門 / 閂門七次, 先可以開到車...

其實同樣情況都出現在石硤尾站
當九龍塘乘客轉完車後
車廂繼續迫爆
結果石硤尾又去返不斷開門 / 閂門的情況...

所以, 我覺得有時脫班未必係完全關 K-train / M-train 既事
面對住個個站都咁開開閂閂
脫班, 有何出奇?

不過我承認, 有時見到個顯示屏打出來的班次
真係令我好有衝動即刻打電話去投訴
我試過朝早繁忙時間在黃大仙站, 見到班次顯示 4 分鐘
計埋最後冇顯示那一分鐘
即係最少五分鐘先有一班車...
但呢個係朝早八點左右既繁忙時間...
最後結果如何, 相信大家都估得到...

究竟港鐵可唔可以做到好似日本咁, 列車準時到達, 準時開走呀?

502 發表於 2010-1-26 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 DR1666 於 2010-1-26 22:30 發表

樂富站點解咁恐怖, 其實可以理解
當繁忙時間大部分乘客都是往西走的時候
西行列車由九龍灣站開始多人
經過彩虹, 鑽石山
去到黃大仙剛好塞滿一個車廂
(其實已經去到 "夾沙甸" 地步)

之後架車去到樂富, 由於未到轉 ...

如果計關門關唔到重開既次數..
個人係M TRAIN遇到既機會多好多..
試過黃大仙起西行連續幾個站都要3次先關到門開車..

星期一至五日日都好準時坐8:02 觀塘去調景嶺既車
試過有一次成班車DELAY到8:06左右先到
前面果班8:00..夾埋相差6分鐘都有
成架車爆到觀塘都上唔晒人

不過日日坐觀塘線所見DELAY左黎到既車都係K TRAIN...
cat666 發表於 2010-1-26 23:25 | 顯示全部樓層

其實、真係好慘、有時幕門再等十秒可以刪晒、你遇着新手、一見刪吾晒門又即刻襟番開。無啦啦又無左半分鍾。只要幾個站開関門幾次已足以構成delay