hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2010-2011年度南區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2010-2011年度南區巴士路線發展計劃

JX9097 發表於 2010-1-28 14:49 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-28 13:38 發表
行彌敦道可以增加市場佔有率wor

講真,可以增加幾多?
970係新巴獨營,即係左手交右手
904新巴都有半條喺手,得番九巴時段可以有機會搶到客
不過971咁疏,可以有多幾多market share呢?
053h4 發表於 2010-1-28 14:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
FBI2 發表於 2010-1-28 14:52 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-28 14:51 發表

971同904唔重覆, 搶唔到幾多客
我認為, 可以吸引104, 小巴, 或者旺角以南地鐵過海轉巴士電車的乘客就真

講真, 有客就自然加班啦, 好似5x咁, 有客都巳經加過幾次班
而家事實巳經証, 971現在定線根本係死硬, 改線都 ...

971拉出去彌敦道執死雞,都好過行內街裝雞啦.

堂堂首相去到等車都俾人問價錢,仲有幾多人願意行入內街等半個鐘啦?

評分

參與人數 4aPower +10 收起 理由
da54 + 3 精警回文
區麗芝 + 3 回文風趣
68A + 3 內容風趣 , 反映真相
~誰@359~ + 1 風趣回文

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL100 發表於 2010-1-28 15:08 | 顯示全部樓層

講起970/971,既然而家建議971拉出彌敦道,即係代表quota問題已經有辦法解決,
其實將971縮去數碼港或者華富,970X變成上下繁特快往九龍單向,970還原,諗唔諗得過?

我唔係住果頭,但係幾年前有段時間成日搭970/970X(果陣一星期有幾日要HKU/CU兩邊走),
兩個方向成日兩架一齊埋站;如果970/970X還原,起碼可以繁忙時段玩梅花間竹埋站,
唔使成日等咁耐或者慢慢塞站位,無咁谷氣。

===

題外話:樓主介唔介意分享下,點解可以咁快收到唔同區RDP?記憶中往年無咁早晌呢度公開。
 樓主| da54 發表於 2010-1-28 15:26 | 顯示全部樓層
藍字為個人評論 (eric278)
紅字為回應

43X/46X (5月)!
 - 46X 只保留平日早上繁忙時間班次
 - 早上繁忙時間後 43X 由華貴經田灣用原路往中環後,不入金鐘,並以46X方式繞經灣仔北及採用43X方式回程,班次不變
 - 增設 43X<->90B 及 7/71->43X(往華貴) 轉乘,總收費 $5.8
1. 之前46X更改收費方式,目的原來是打算縮減服務
不見得兩者有直接關係
2. 是否早繁後改經田灣?(目前43X來回程不經田灣)
第一篇文已經寫了行車路線,你沒看見嗎?
3. 尾車時間會否延長至與現時46X看齊?若沒有改動,只會令乘客不滿。
我未有相關資料,或者可以留待其他板友作答。

971 (6月)
 來回方向改經彌敦道
1. 贊成建議,但有以下問題:
- 明顯地104號線由旺角/油麻地至西環/堅尼地城客源會被搶走(因104由西環去旺角實在太慢)
咁 904/905 已經搶緊旺角客源啦,有咩問題?服務唔係應該以客為本咩?
- 彌敦道部份巴士可能要減班配合,九巴未必會減班配合新巴
上得 RDP 即係運輸署已經計好數同意,你唔駛擔心
- 莫非新巴知道971行上海街/新填地街唔夠客?
我諗佢未開已經知,如果無 quota 制,我諗佢一開始就行左彌敦道
- 是否可能因上海街/新填地街治安欠佳,乘客未必敢搭971過海?
你真係幽默
nwfb1601 發表於 2010-1-28 15:27 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-1-28 14:51 發表

971同904唔重覆, 搶唔到幾多客
我認為, 可以吸引104, 小巴, 或者旺角以南地鐵過海轉巴士電車的乘客就真

有客就自然加班啦, 好似5x咁, 有客都巳經加過幾次班
而家事實巳經証, 971現在定線根本係死硬, 改線都叫一線 ...

就算 971 而家條線,0係九龍最多人落車0既站
係炮台街,證明0左西環去佐敦油麻地0既西隧
車係有一定0既需求。

所以如果真係將條線踢出彌敦道,未嘗唔係一
件好事0黎0既......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
3357。KS8450 發表於 2010-1-28 15:39 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-1-28 13:38 發表

行彌敦道可以增加市場佔有率wor

有得必有失喎
053h4 發表於 2010-1-28 15:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2010-1-28 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-1-28 15:26 發表
藍字為個人評論 (eric278)
紅字為回應

43X/46X (5月)!
 - 46X 只保留平日早上繁忙時間班次
 - 早上繁忙時間後 43X 由華貴經田灣用原路往中環後,不入金鐘,並以46X方式繞經灣仔北及採用43X方式回程,班次不變
 - 增設 ...

新43X晚間開30mins一班,應該跟46X時間表吧
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2010-1-28 17:21 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-1-28 15:08 發表
講起970/971,既然而家建議971拉出彌敦道,即係代表quota問題已經有辦法解決,
其實將971縮去數碼港或者華富,970X變成上下繁特快往九龍單向,970還原,諗唔諗得過?

我唔係住果頭,但係幾年前有段時間成日搭970/970X(果陣一星期有幾 ...

樓主post個日朝已經開左會喇
世界很簡單 人類很複雜