hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 機場快線本月起換新裝
開啟左側

機場快線本月起換新裝

孔慶祥 發表於 2010-2-2 20:32 | 顯示全部樓層

除左D字外 新標誌同舊ge有乜野分別 講到好似重新設計咁樣
KZ9314@YCC 發表於 2010-2-2 21:44 | 顯示全部樓層
雖然我係一個黑體既忠實支持者
不過,新logo「機場快線」四個字真係好不倫不類,仲要隔得咁開
用返原本果隻粗銳體先夠氣勢
Kaix 發表於 2010-2-2 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-2-2 19:53 發表
而當年都有意見認為, 過海段可以暫援, 三條過海鐵路打爆晒先起

香港有d人真係好搞笑,
相信全世界只會有香港人要求自己d鐵路迫爆,
不特止,仲要求現有鐵路迫爆哂先好開始規劃新線

連人地3500萬人口嘅東京,長遠最終目標係繁忙時間人人有空間睇報紙,
700萬人口嘅香港?? 目標竟然係三條過海鐵路迫爆
h2o 發表於 2010-2-2 22:17 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

話 "過海段可以暫援" 正正是當年的地鐵公司, 皆因佢地話三條隧道的飽和時間係 2020   (現時沙中線過海段預定 2019 通車 )
DIH 發表於 2010-2-2 22:43 | 顯示全部樓層
我都認為曲線唔好再玩喇,見好就收吧(不過可能從未「見好」)~
不過各板友有言論自由,我唔會因為咁而扣人分。

我都覺得合併後的黃色制服有點不妥,次次我眼尾望到都以為係清潔工......
新的機鐵字型,我就冇乜意見,最緊要人地認到個brand。
正如成田特快用咩字體咩設計,我都係搵「N'EX」架嗟~
ctb8107 發表於 2010-2-3 01:22 | 顯示全部樓層
有d"香港郵政"feel
Cantona 發表於 2010-2-3 01:46 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2010-2-2 15:19 發表

今日今日仲有好多政棍講西鐵機鐵馬鐵係載空氣架

未知可否提出一些例子?
a_drew 發表於 2010-2-3 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Cantona 於 2010-2-3 01:46 發表

未知可否提出一些例子?

你睇下黃英琦、公共專業聯盟反高鐵時

成日都講 西鐵、機鐵好少人坐
Kaix 發表於 2010-2-3 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2010-2-3 11:21 發表

你睇下黃英琦、公共專業聯盟反高鐵時

成日都講 西鐵、機鐵好少人坐

機鐵較少人坐係真,但同一條軌上面嘅東涌線呢??
有幾多香港人會諗起機鐵係同東涌線共軌?? 所以就咁比人誤導左

香港人一向不諳交通,因為香港交通機構一直用有車你就搭嘅營運方式,所有技術上嘅都係商業秘密

香港有幾多人知道咩叫標準軌?? 交/直流運作上有咩分別?? 呢d係日本直頭係常識

香港仲有大把人以為鐵路要扭軚踩油門踩brake,仲會急brake/停錯位個陣鬧個鐵路司機點渣車

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
DIH + 1 激發思考

查看全部評分

DIH 發表於 2010-2-3 12:14 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2010-2-3 11:50 發表

機鐵較少人坐係真,但同一條軌上面嘅東涌線呢??
有幾多香港人會諗起機鐵係同東涌線共軌?? 所以就咁比人誤導左

香港人一向不諳交通,因為香港交通機構一直用有車你就搭嘅營運方式,所有技術上嘅都係商業秘密

香港有幾 ...

都唔好話秘唔秘密喇,要搵一定搵得到(正如呢度咁多位),
問題係一般香港人有冇心去理解身邊的事物,唔係學校教你先去學,學校唔教就事不關己。

講返機,搭客係少呀,但收費多過東涌綫好多喎,車種一樣、能耗一樣、大部分路段共用,
只要東涌綫迫過沙甸魚,機少人搭有咩浪唔浪費?

生活、社會,係一環扣一環,唔可以話唔切身就唔去認識,
我13年前對鐵路產生興趣(1996年第一次搭「高鐵」:IC225 then IC125),
都諗唔到而家會send email同港鐵理論啦。

朝朝搭同一班車,在沙田站入1號月台,待避同一班直通車,
佢地會唔會由此推斷到鐵路有時間表?「列車調度」不是偶然?I don't think so.
月台幾多號,香港人都未必識,東京各站動輒1x個月台又唔見佢地話指示不清喎,唔通香港人母語係日文?
不過又全部漢字,可能香港人認識山手線多過觀塘綫,去新宿池袋多過觀塘旺角。

又扯起我條筋喇,那班反高鐵,有冇自小對鐵路、保育、環保、政治等等項目有個概念?
我話立法會討論十年,點解唔認清呢個事實?
議員被誤導?咁易誤導就咪做議員啦,我話你畀議員誤導都得架嗟,個個都係律師,咁易畀人誤導?
日常溝通上,我都隨時可以「誤導」到我的朋友,例如反西港島線群組。

有菜園村村民表示不滿外來人(指保衛菜園村的青年)每逢周末入村打鑼打鼓,提早破壞寧靜生活,
又指有人多年來不關心村務,突然間話要另選村長,班反高鐵又有冇聲出?

反高鐵人士表態參與「公投」,這不是政治騎劫基建是甚麼?
心情本已擱下,頭先睇新聞見到呢句又無名火起。

我話港鐵淨係識做公關,實務無九鐵(田二少年代)做得咁好,一般香港人又見唔見得到?
Can they see that?

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
KR4210 + 3 Good point

查看全部評分