hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 美國遠期目標:2萬5千公里高鐵網
開啟左側

美國遠期目標:2萬5千公里高鐵網

053h4 發表於 2010-2-6 23:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
yuenchiu6 發表於 2010-2-7 12:56 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-2-6 23:59 發表

美國唔係高高州都好似加州咁想起高鐵

Actually there is a huge demand for the people traveling between Northern and Southern California.
For example, I often need to go to Southern California to business meeting but now I have to
do the video-conference or email back and forth. With HSR, I can go to Southern California to
come back in the same day.

PS: For me, it takes 4.5 hours one way to drive from SF to LA
070179620 發表於 2010-2-10 09:53 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
leochill 發表於 2010-2-10 10:35 | 顯示全部樓層

原帖由 070179620 於 2010-2-10 09:53 發表
呢D先至係真正嘅「和諧」(講到底美國人口係集中曬響城市入面,唔似中國內地咁)

如是者美國一旦起好高鐵,速度上有機會贏中國內地(正正因為人口集中曬響城市入面,因此由A站到B站嘅平均速度可達300km/h,最高速度可達360 ...

剛剛去左一趟意大利, 佢地o既高鐵網都剛剛o係去年十二月來左一次提升, 開左d 新路段, 加密左班次。
有趣o既係, 即使高鐵行專用路段 (如roma - firenze, firenze - bologna之間), 但roma 同firenze o既高鐵站依然停返入去市中心o既掘頭大站, 例如一班由napoli 去milano o既高鐵列車, 就要分別o係roma termini 同 firenze S.M.N 兩站分別掉一次頭, 只有少數班次會飛呢兩個站, 可見佢地高鐵o既定位同大陸差得遠, 係十分重視市中心o既客路。
3ASV196 發表於 2010-2-10 17:02 | 顯示全部樓層
其實雖然中國鐵路站, 好多都遠離現時市中心, 不過同時亦
可以留意返, 中國本身仍是發展中國家, 其實新發展地方
的可能性仍然好大gei, 呢方面, 唔同美國歐洲
3ASV196.KE7270
S3BL100 發表於 2010-2-10 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-2-6 12:20 發表
其實,雖然美國係電腦大國,但論資訊科技,香港好過佢(早幾年當香港各大專院校都有無限寬頻時,美國某部分大學仍然限quota甚至係窄頻);
論環保科技,日本歐洲好過佢(睇下日本的混能車同歐洲的超乾淨柴油機車);論人均碳排放,呢個第一我唔敢要。

美國,科技上其實好落後。

事實正是如此。

問題癥結在於:
1. 美國人自以為聰明,實質scientific literacy極低(早前看過調查報告,人口有95%都是scientifically illiterate)
2. 保守主義猖獗,其中一個後果是,相當比例的美國人口不相信全球暖化(大家可以上網找找climategate或climate scandal,
結果肯定令人震驚;當然保守派政客有份宣揚全球暖化不存在,或downplay其後果,這也連繫到第一點)。就連通用汽車
破產保護前,CEO也講過「global warming is the greatest hoax」,如果不是被日本車廠搶佔巿場佔有率,搞到三大車廠有兩間
要申請破產,我肯定他們不會嘗試開發fuel efficiency更高的環保車種。

===

說回高鐵,前幾日逛書店,見到「107動力」出一本新書,結集網上反高鐵言論。當中有一個,大意是:

「美國總統奧巴馬都話美國落後十年……咁係因為美國唔會好似中國咁,亂使錢晌呢d地方上面」

呢d人好明顯對世界格局、國際政治,一無所知,單憑主觀意願胡說。
 樓主| Kaix 發表於 2010-2-13 12:19 | 顯示全部樓層

原帖由 070179620 於 2010-2-10 09:53 發表
呢D先至係真正嘅「和諧」(講到底美國人口係集中曬響城市入面,唔似中國內地咁)

如是者美國一旦起好高鐵,速度上有機會贏中國內地(正正因為人口集中曬響城市入面,因此由A站到B站嘅平均速度可達300km/h,最高速度可達360 ...

請分清楚城市同市中心嘅分別

美國人口冇錯係集中響城市,但唔係集中響市中心,
美國城市嘅市中心/內城人口數字係好低,正如香港中環人口係零一樣,
美國城市人口係低密度散佈在市郊,離市中心50公里遠都仲係起滿屋

反而大陸城市人口好多時都係集中響內城

另外真係諗唔到人口分佈同車速有乜關係,
車速唔係應該同站距/飛多少站有關咩

DIH 發表於 2010-2-13 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-2-10 21:39 發表
說回高鐵,前幾日逛書店,見到「107動力」出一本新書,結集網上反高鐵言論。當中有一個,大意是:

「美國總統奧巴馬都話美國落後十年……咁係因為美國唔會好似中國咁,亂使錢晌呢d地方上面」

呢d人好明顯對世界格局、國際政治,一無所知,單憑主觀意願胡說。

睇完呢句引文,都唔知作者想表達的意思係乜,戾橫折曲。
奧巴馬話美國落後十年,究竟作者覺得係好定唔好呢?
「落後」一詞普遍都覺得係貶義、唔好,難道作者以為奧巴馬同佢一樣,想「擁抱落後」?
騎劫完香港民意,想騎劫埋美國總統意願?好大想頭喎。

係咁喜歡自然的話,唔該去貴州山區幫農民耕田。

樓主| Kaix 發表於 2010-2-13 13:37 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-2-13 12:49 發表

人地奧巴馬係話美國落後10年,要急起直追
S3BL100 發表於 2010-2-16 11:28 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2010-2-13 12:49 發表

睇完呢句引文,都唔知作者想表達的意思係乜,戾橫折曲。
奧巴馬話美國落後十年,究竟作者覺得係好定唔好呢?
「落後」一詞普遍都覺得係貶義、唔好,難道作者以為奧巴馬同佢一樣,想「擁抱落後」?

係咁喜歡自然的話,唔該去貴州山區幫農民耕田。

又唔使叫佢地去幫農民耕田,既然佢地咁擁抱落後,騎劫美國總統以至美國國民意願,
不如叫佢地去美國(最好係去失業率兩成果幾個州)住返半年,領會一下咩係真正的fiscal conservatism,
睇下佢地心目中推崇的「唔徙錢」,後果係基建殘破不堪(美國工程師學會評為grade D,僅僅合格),公共交通服務不斷削減,收費大幅增加兩三成;
醫療(就算有保險都)無保障;學校大幅加費32%,搞到有人無書讀被迫輟學,睇下「節省公帑」的後果係點。

P.S. 上星期收到第一間grad school的rejection,好驚今年走唔到……