hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 一位大埔居民回答一個不認識大埔的人的問題 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

一位大埔居民回答一個不認識大埔的人的問題

timewater 發表於 2010-2-7 22:36 | 顯示全部樓層

其實可以講返佢認識既地上, 九龍塘北面(上d)就是沙田, 沙田的北面就是大埔
又或者深圳南邊就係上水, 上水南邊(落d)就係粉嶺, 而大埔就係粉嶺再南d

佢問係咪地鐵, 而家費時煩, 可以答以前唔係, 而家就係港鐵東鐵綫
畢竟現在車站,路牌都用了前地鐵的標誌,
sunnykam 發表於 2010-2-7 23:58 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

AVW56兄誤會了, 我並不是歧視, 呢個的而且確係社會現實, 天水圍, 東涌甚至深水埔, 好多窮家庭足不出戶, 活動範圍只在自己社區, 比起好多版友拎住部單反, 經常去各區影車, 我地真係好幸福
FD_8592 發表於 2010-2-8 09:01 | 顯示全部樓層
原帖由 sunnykam 於 2010-2-7 23:58 發表
AVW56兄誤會了, 我並不是歧視, 呢個的而且確係社會現實, 天水圍, 東涌甚至深水埔, 好多窮家庭足不出戶, 活動範圍只在自己社區, 比起好多版友拎住部單反, 經常去各區影車, 我地真係好幸福 ...

師兄,係香港公認的窮困地區係深水步(有調查根據).至於天水圍,及東涌..請容許我講一句,窮心不窮人,何解?
先講天水圍,自從早幾年的倫常慘劇發生之後,天水圍,特別係天華以北的一帶,成日被人標籤為"悲情城市",但事實上又是否這樣?我可以講不,因為成個天水圍北絕大部份都係領取綜援的新移民家庭(1 層40戶,有3/4都係).也許又有人會講,攞綜援唔慘嗎?真係唔慘.因為基本生活支出-水電屋租政府有資助,小朋友番學又有資助.而家連搭車都有政府資助(全港18 區打工的基本都要誇區工作,唯獨天水圍以此作為爭取資助理據,天理何在??)
那麼就算月入5,6千,已經生活冇憂.以個人親身經歷,係個度仲可以搵番N 年前大家大打開門打牌的溫馨鄰里關係.何慘之有?

至於東涌,最多問題都係逸東一帶,情況同天水圍北差不多.搞成咁,都係政府問題,有什麼理據可以每天容許150個新移民名額居港??

我不是歧視新移民,只是針對有關政策的不足.~~
OTIS401 發表於 2010-2-8 17:36 | 顯示全部樓層

睇完之後肚痛去左廁所...

個人覺得有點難怪
家陣幾個貧民社區係哂香港邊緣
加上貴得驚人的交通費,D人想出下去好難...
不過我絕不覺得係果D咩「悲情城市」的問題
我學校係馬鞍山,班上有幾個同學
屯元天都未去過,甚至以為銅鑼灣係尖沙咀...
唔知係讀書讀到上哂腦定係點...

但奇怪的係有人竟然連沙田(甚至九龍同香港島)呢D地方都唔識
難道是宜家小學的常識課冇教香港的地方名?
我以前小學都有教呢~~
JH3666@71K 發表於 2010-2-8 22:47 | 顯示全部樓層
唔好再離題講天水圍"城"問題喇!
以下係小弟同一個住係半山區嘅有錢friend嘅對話:
佢:你住大埔架
ME:係呀!
佢:大埔係邊架
ME:大學站北面
佢:O!咁係埋仲係種緊田架?

令外,我仲聽過 荃灣線變咗做中環線...

煙神 發表於 2010-2-8 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-2-8 17:36 發表
睇完之後肚痛去左廁所...

個人覺得有點難怪
家陣幾個貧民社區係哂香港邊緣
加上貴得驚人的交通費,D人想出下去好難...
不過我絕不覺得係果D咩「悲情城市」的問題
我學校係馬鞍山,班上有幾個同學
屯元天都未去過,甚至 ...

部份原因可能係教育問題, 我記得以前小學仲有社、科、健嘅時候,都有課文講地方,新市鎮,隧道之類
因為考試要考,所以點都背到啲,唔知依家程有無

另一部份係家庭問題,要睇下啲父母閒時有無心情,時間帶子女到遠啲嘅地方見識下
h2o 發表於 2010-2-9 00:35 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

小學會教地方名, 再詳細的話可能有地圖讓你填係正確的位置上. 但問題係呢D同遠離九龍/港島 = 鄉郊的思想係冇衝突的. 小學生如何才能理解村 (屏山) 村 (廈村) 塘 (南生圍) 海 (后海灣) 中間係一個現代化新市鎮 (天水圍). 要教都得, 但而家的課程未必容得落 lu ......
sylvan 發表於 2010-2-9 21:51 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

咪咁講,我見過一個住三聖的人(Form3)不懂去愉景新城,要呀媽陪!!