hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [news] 港鐵車長濫藥 飛站遭停職
開啟左側

[news] 港鐵車長濫藥 飛站遭停職

venetian 發表於 2010-2-8 06:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

kei_hk 發表於 2010-2-8 10:50 | 顯示全部樓層
究竟係報紙佬「老作」﹐定係真的有內幕消息?

點解會講到列車司機開工前濫藥?

個人想法 :
做列車司機都有一定學歷及智慧﹐唔會把自己的前途去「博」﹐因一出事(濫藥)是必死無疑﹐一份過萬人工的工作便會化為污有。
加上﹐列車司機每去到總站便要由車的一邊行去另一邊﹐如果在繁忙時間﹐都要用一個幾快的速度離開車卡出月台。濫藥的反應比較慢﹐我真係怕行唔到出月台。
行車時﹐由於行ato﹐所以又要定時拍制﹐濫藥的人又識得定時拍制又唔會拍鉑制﹐都算此人好叻。

因此﹐我唔係太相信會濫藥出事。正如mtr所說﹐應該只是一般輕鬆的人為錯誤﹐如忘記按開門制。

UCR683 發表於 2010-2-8 11:13 | 顯示全部樓層
其中一個可能是司機患上感冒需要服藥,但報導寫成「濫藥」則有點太超過。
我覺得鐵路公司可循法律途徑,控告報社報導失實,誹謗鐵路公司聲譽。
gsrc0525 發表於 2010-2-8 11:15 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-2-8 10:50 發表

個人想法 :
做列車司機都有一定學歷及智慧﹐唔會把自己的前途去「博」﹐因一出事(濫藥)是必死無疑﹐一份過萬人工的工作便會化為污有。
加上﹐列 ...

我都唔係好信個車長真係有濫藥,
有可能係報紙佬因應前排多宗的士司機濫藥案件而加以「推斷」車長都真係有濫藥。
除非之前0個幾個站開閂門特別慢,
又或者佢閂門之前連「請勿靠近車門」PA都無播/響唔適當時候播,
咁就有濫藥既可能。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
053h4 發表於 2010-2-8 11:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2010-2-8 11:30 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2010-2-8 11:15 AM 發表

我都唔係好信個車長真係有濫藥,
有可能係報紙佬因應前排多宗的士司機濫藥案件而加以「推斷」車長都真係有濫藥。
除非之前0個幾個站開閂門特別慢,
又或者佢閂門之前連「請勿靠近車門」PA都無播/響唔適當時候播,
咁就有 ...

你講的情況﹐都好難推斷是否濫藥的。

有時機件故障﹐都會出唔到pa的。

準備關門開車比正常慢﹐有時係整列列車﹐其中一隻門有人上落慢﹐其他車卡的人是不知的﹐又或者要未有前進訊號要等時間﹐又可能要等對面月台的車。

所以﹐我極有理由相信報紙佬係老作的。

zz567 發表於 2010-2-8 11:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-2-8 10:50 發表

個人想法 :
加上﹐列 ...

印象中,只有東西馬SP1900/1950列車要定時拍掣,東涌線好似無呢個設計,同埋,東涌線列車應該係
到站自動開門,司機係無需按掣的,今次情況,可能係列車唔識自動開門,司機又無發覺即刻改用人手開。
UCR683 發表於 2010-2-8 13:16 | 顯示全部樓層
東方日報:車長烏龍港鐵又飛站 (2010-2-8)
這篇報導是來自讀者報料,並指港鐵方面「否認涉事車長曾飲酒」。

前KMB員工家屬 發表於 2010-2-8 14:14 | 顯示全部樓層
我個人認為這是列車過於全自動化的後遺症, 由列車加速, 減速, 停車,

開門, 關門, 都有ATO一手包辨, 再加埋司機的一隻手指, 那就成事了

當然, 司機亦有責任去觀察列車的運作. 但過於自動化亦不是一件好事
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
DIH 發表於 2010-2-8 15:23 | 顯示全部樓層

我想問,月台人員見到此等情況,能否作出相應安排?
例如用通訊設備叫車長開門。

如果濫藥都做到港鐵車長,咁不如真正無人駕駛ATO啦(各位做緊的唔好怪我多口)~

不過我早幾日都見到「細路女」(一名外表年輕的女車長)操控一列12卡千九,
開車只需拍個掣,我自己就覺得好兒戲,可能我保守啦。