hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有關通宵運行時使用全日通的問題
開啟左側

有關通宵運行時使用全日通的問題

Megabus 發表於 2010-2-13 04:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-2-12 14:11 發表

其他路線(即西鐵﹐東鐵等)由於要過入閘機﹐只要比你入到閘﹐便不會有問題﹐最多出閘時要去客補中心﹐但由於是車票生效期間入閘﹐最後咪又係放你走不用任何補錢罰錢(不包括逾時逗留引起出唔到閘)。

請各位切勿亂信
day pass係計出閘,公司instruction有寫到明係出閘計,所以之前好多人lai過野,博大冒4點11入閘,之後卻要補錢...而絕對唔會亂咁放人走,呢樣野係冇excuse...好簡單,leaflet都寫明係"翌日早上5時",係計整個車程,包括已出閘

所以請計好時間入閘上車

原帖由 kei_hk 於 2010-2-12 14:21 發表

這又真係好巧合﹐講到尾咪又係睇番你上車時間同下車時間是否合理﹐上車時是否車票仍然有效。

只要上車時車票仍然有效﹐用最直接的車程去你需要去的目的地 (即不重覆所經的車站﹐不兜路遊車河)﹐當你去到目的地時過了0500 都 ...

關合唔合理咩事,TIU查飛,總之0500之後見到你仲拎住呢張飛而仲未落車就可以charge你...

補充一點啦,現時TIU係唔會俾任何酌情權,尤其係輕鐵,見到就會開單,所以用day pass的乘客留意一下...
 樓主| lrt505 發表於 2010-2-13 11:35 | 顯示全部樓層
咁即係要帶埋既老虎票出街。老虎票有兩張,係唔係任何一張都用得?
kei_hk 發表於 2010-2-13 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2010-2-13 04:06 AM 發表

請各位切勿亂信
day pass係計出閘,公司instruction有寫到明係出閘計,所以之前好多人lai過野,博大冒4點11入閘,之後卻要補錢...而絕對唔會亂咁放人走,呢樣野係冇excuse...好簡單,leaflet都寫明係"翌日早上5時",係計整個車程 ...

問番你一個問題﹐假期我是坐西鐵﹐早上4:55入閘﹐坐完車後超過5:00 (例子南昌4:55入閘﹐去到元朗超過5:00)﹐究竟出閘時會要你補錢﹐定係照放你出閘?

如果在西鐵情況下是無條件放你走﹐或可正常出閘(5:00am 之後)﹐即代表只要5:00前入閘登車便代表車票有效﹐可以完成整個車程。

無理由我4:55分登上輕鐵﹐但車程去到5:00 後﹐便當作使用者途票處理。這一點如果不想同查票員爭論﹐大可以事後與港鐵投訴﹐甚至交由區議員/傳謀等代為處理﹐肯定最終不用支付任何罰款。

http://mtr.com.hk/chi/whatsnew/images/monthly_day_pass.pdf
這份單章(連同條款)﹐只是講5:00AM 作為分界線﹐無講這一個情況點處理的。

ASV50 發表於 2010-2-13 12:27 | 顯示全部樓層

好似你咁講,「區議員/傳媒等代為處理」
其實只係另類手法

但跟從最正常途徑
你post既第2張圖
第10、11點係唔係代表港鐵有最終決定權?
kei_hk 發表於 2010-2-13 12:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2010-2-13 12:27 PM 發表
好似你咁講,「區議員/傳媒等代為處理」
其實只係另類手法

但跟從最正常途徑
你post既第2張圖
第10、11點係唔係代表港鐵有最終決定權?

只要有人講到我第一條問題﹐在西鐵5:00前入閘﹐5:00後完成車程﹐究竟係可以正常出閘/無條件放你走(不論另外比張出閘票定係用職員通道比你走)﹐定係要你比錢補票?

如果是前者可以出閘﹐即係代表只要車票生效期間開始你的車程﹐便是正確合法使用﹐即使車程超出5:00這一個分界線﹐你都是合法使用有效的車票。

套用在輕鐵方面﹐為何不可以完成使用者的車程?

強行收罰款﹐都要合情合理的。雖然港鐵可有最終決定權﹐不過唔會同市民"企硬"的﹐因為在此情況港鐵根本唔夠理據去收你罰款的﹐如果不同乘客和解﹐大家都不服﹐便有機會要交法庭處理﹐介時雙方都成為輸家(法律費用及時間)。

而法庭都會在使用條款﹐使用者使用時是否合理﹐以及其他因素去判決的。在這情況下﹐只要乘客可以講出是5:00前已登上輕鐵/已入閘(西鐵)﹐即表示合法使用車票﹐是一件合情合理的事﹐最終判乘客勝數機會非常高的。

至於找人幫手算唔算另類方法﹐見仁見置。你自己唔怕煩﹐願意自己支付一些時間及費用﹐一樣可以自己去據理力爭的。這一件事去看﹐理在自己一方﹐只是你有沒有時間同金錢同大公司去玩這個問題。

lzengalau 發表於 2010-2-13 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-2-13 12:03 發表
問番你一個問題﹐假期我是坐西鐵﹐早上4:55入閘﹐坐完車後超過5:00 (例子南昌4:55入閘﹐去到元朗超過5:00)﹐究竟出閘時會要你補錢﹐定係照放你出閘?

如果在西鐵情況下是無條件放你走﹐或可正常出閘(5:00am 之後)﹐即代表只要5:00前入閘登車便代表車票有效﹐可以完成整個車程。

無理由我4:55分登上輕鐵﹐但車程去到5:00 後﹐便當作使用者途票處理。這一點如果不想同查票員爭論﹐大可以事後與港鐵投訴﹐甚至交由區議員/傳謀等代為處理﹐肯定最終不用支付任何罰款。

呢度根本無野好爭議, 條款講到明凌晨五點車票就失效, 持失效車票搭車就等如瞞票, 所以話知你搵邊個黎攪, 理虧的點都係持票人, 如果攪到上法庭, 好大機會持票人輸.
lzengalau 發表於 2010-2-13 12:53 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

成個case根本同平時"車票時限"條款無分別, 輕鐵飛賣出後120分鐘自動失效, 話知你第119分鐘至上車, 只要一過鐘, 查得中就可以罰, 呢d野買左飛就要遵守.
kei_hk 發表於 2010-2-13 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2010-2-13 12:48 PM 發表

呢度根本無野好爭議, 條款講到明凌晨五點車票就失效, 持失效車票搭車就等如瞞票, 所以話知你搵邊個黎攪, 理虧的點都係持票人, 如果攪到上法庭, 好大機會持票人輸. ...

我上面2張圖﹐都是車站可取到的單章﹐完全無提及係5:00前要完成整個車程。

硬是要把正常合法入閘的人﹐當作成持失效車票搭車就等如瞞票﹐港鐵一定要有條款講明。
可惜﹐上面2張圖都沒有任何地方講得清清楚楚﹐要罰款/補票港鐵都要有足夠理據(例如取出使用條款給乘客查看)﹐講唔出理據便企硬唔支付﹐等警察來處理﹐如果到場處理的警察都無法即時決定﹐便由警察按既定程序﹐記錄資料稍後再作跟進。

kei_hk 發表於 2010-2-13 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2010-2-13 12:53 PM 發表
成個case根本同平時"車票時限"條款無分別, 輕鐵飛賣出後120分鐘自動失效, 話知你第119分鐘至上車, 只要一過鐘, 查得中就可以罰, 呢d野買左飛就要遵守.

120分鐘

即是日票有效時間是5:00前登車(開始車程)﹐120分鐘內完成車程﹐只要無兜路/回頭車等動作﹐便可以在7:00前都是一張有效車票 (理論上時間﹐實際因車程唔會有120分鐘長﹐所以實際上只會去到約6:00﹐視乎車程實際所需時間而定)。

NWCSS679 發表於 2010-2-13 14:34 | 顯示全部樓層

咁請問 我過左(年三十)12:00後,搭通宵MTR, 我可唔可以用老虎車票? 定係要 年初一早上六時後先用得??