hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有關通宵運行時使用全日通的問題
開啟左側

有關通宵運行時使用全日通的問題

lzengalau 發表於 2010-2-13 14:34 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-2-13 13:00 發表

我上面2張圖﹐都是車站可取到的單章﹐完全無提及係5:00前要完成整個車程。

硬是要把正常合法入閘的人﹐當作成持失效車票搭車就等如瞞票﹐港鐵一定要有條款講明。
可惜﹐上面2張圖都沒有任何地方講得清清楚楚﹐要罰款/補票港鐵 ...

根本日票既使用守則, 同好多有時限既物品既使用守則無分別. 你呢d根本係無野搵野黎講, 例如回鄉咭, 簽証, 八達通儲值等, 係果個界線失效就係失效, 你無可能咁樣拎住張回鄉咭同關員講 "我响有效期返內地, 就應該响失效後仲可以離開內地返香港", 關員實當你無証唔俾你出境, 所以當中意思並無問題, 毋須就"失效"定義再作更多解釋. 至於失效後的處理, 應有在一般車票使用條款上提及, 同日間發生同類情況的處理無分別.

lzengalau 發表於 2010-2-13 14:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-2-13 13:05 發表

120分鐘

即是日票有效時間是5:00前登車(開始車程)﹐120分鐘內完成車程﹐只要無兜路/回頭車等動作﹐便可以在7:00前都是一張有效車票 (理論上時間﹐實際因車程唔會有120分鐘長﹐所以實際上只會去到約6:00﹐視乎車程實際所需 ...

日票同單程飛及八達通唔同, 單程飛同八達通依然跟佢本身賣出/入閘時間黎計算其120分鐘有效期. 日票點都係計每日凌晨五點做終結.

JU6861 發表於 2010-2-13 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 NWCSS679 於 2010-2-13 14:34 發表
咁請問 我過左(年三十)12:00後,搭通宵MTR, 我可唔可以用老虎車票? 定係要 年初一早上六時後先用得??

每年都係一到年初一 00:00 就可以用

p.s. 我年年都係用紀念票搭港鐵去影N68

kei_hk 發表於 2010-2-13 18:36 | 顯示全部樓層

原帖由 lzengalau 於 2010-2-13 02:39 PM 發表

日票同單程飛及八達通唔同, 單程飛同八達通依然跟佢本身賣出/入閘時間黎計算其120分鐘有效期. 日票點都係計每日凌晨五點做終結.

可惜係﹐仲有有人可以講出乘客可以查閱到的條文﹐清楚講明5:00前入閘(開始旅程)便可用日票完成車程﹐還是有條文明確講明5:00前要完成車程。

仲有﹐在宣傳單張/條款所講 : 有效日期則以通宵行車服務完結為止(即早上5:00)為止於

這一句仲有一個爭議之處﹐便是是計列車於總站開出時間計算? 定係以入閘時間計算?

假如﹐我在屯門碼頭坐去某一車站﹐列車於4:50分於總站開出﹐好明顯我坐的列車是"通宵服務"的班次﹐只不過這一班車去到5:00都未完成服務﹐但一日未去到另一邊總站﹐於中途上車﹐這一班車都是"通宵服務"的列車班次。

所以﹐在通宵服務日子﹐在2天交界的時間﹐由於一定會有爭議﹐乘客有乘客的道理﹐MTR有MTR 的道理﹐在定下日票的條款時﹐根本無仔細想到通宵交界的問題上(或者因查票出問題機會太低而不作詳細講解)﹐所以沒有清晰講明如何處理﹐只是講出去有效到翌日5:00AM﹐但沒有清楚講明是5:00AM前要開始旅程﹐還是5:00前要完成所有的車程。

既然﹐MTR 官方都無明確公開講出處理方法﹐所以都會以彈性處理的﹐唔一定在查票職員身上使用這些彈性﹐可能是查身職員即時問上CENTER看看點處理﹐又可以是事後乘客向MTR提出不服。

原帖由 lzengalau 於 2010-2-13 02:34 PM 發表

根本日票既使用守則, 同好多有時限既物品既使用守則無分別. 你呢d根本係無野搵野黎講, 例如回鄉咭, 簽証, 八達通儲值等, 係果個界線失效就係失效, 你無可能咁樣拎住張回鄉咭同關員講 "我响有效期返內地, 就應該响失效後仲可以離開內地返香港", 關員實當你無証唔俾你出境, 所以當中意思並無問題, 毋須就"失效"定義再作更多解釋. 至於失效後的處理, 應有在一般車票使用條款上提及, 同日間發生同類情況的處理無分別.

八達通有效期是以日子去計算的﹐去到最後一天的23:59都不增值﹐一踏入第2天00:00 便是失效。而23:59前都可進行任何交易的﹐因為張卡仍是有效的。(唔好用此例子再去講﹐又係引申另一個討論﹐真係有效期入閘坐鐵路﹐出閘時張卡失效又點處理?)

唔好用其他例子比較﹐你用回鄉証/其他旅遊証件作比較﹐更加有問題﹐因為所有國家早已定下不同的處理方法﹐只要花少少時間你便可以找到你想知如何處理。

以回鄉証回鄉逗留時限﹐除了公安機關有所規定外(好似係180天定1年)﹐仲有是以証件有效期作為其中一個限制﹐以較短者為準。
http://www.ctshk.com/zhengjian/faq.htm (其他部份)

回鄉證快將期滿可否入境內地?
答:根據發證機關規定,《港澳居民來往內地通行證》或《港澳同胞回鄉證》有效期內及未有損壞,可以在各開放口岸入出境,並須在回鄉證有效期滿前返回香港。

人在內地所持回鄉證已到期,如何返港?
答:請攜同回鄉證或通行證卡和香港身份證明文件及近照,到當地公安機關出入境管理部門申領一次出境有效的《出入境通行證》出境。

持回鄉證可在內地逗留多長時間?
答:有關港澳居民來往內地的入出境和逗留的管理,由內地公安部門負責。據知,港澳居民在內地逗留,須遵守當地公安機關的戶口管理規定,至於具體規定可向逗留所在地的公安機關派出所查詢。

其他旅遊証件﹐有效期不足3-6個月﹐基本上已經可以拒絕入境。即使比你入境﹐可逗留時間也不會超過証件有效期。

lzengalau 發表於 2010-2-13 20:54 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

基本上, 日票在 0500hr 失效係鐵一般的事實, 不論你當時拎住張日票黎做緊乜野. 同搭邊班車, 幾時上車, 去到網絡中既邊度毫無關係. 車票有效期係唔會受呢d野影響.

車票本身既性質, 同旅遊証件十分相近, 既然伸引出咁多旅遊証件使用條文出黎, 就更加可以繼續講落去. 車票就如旅遊証件, 鐵路站出入閘機(輕鐵計月台範圍)就如國家既海關口岸, 既然一般入境逗留時間既計法(=入閘後使用鐵路服務時間), 係最多逗留至証件有效期(=車票有效期), 咁持証人理應在証件到期前離境(=在鐵路站出閘/輕鐵則落車離開月台), 不論該人身在何處做緊乜野. 因此我相信無人仲會問証件到期時幾時要離境呢個問題. 若果証件到期依然留低, 很自然當"非法逗留"計, 依當地法律處理, 如罰錢/坐監/即時send出境等.  所以當引伸到鐵路時, 車票到期失效, 自當依"非法逗留"辦事, 5點前唔出閘/落車, 過後被當成"非法逗留"呢點係毫無疑問的. 而有關"法律"是車票發出條件第 1.5, 1.6, 1.7, 1.8 .
ahbong 發表於 2010-2-15 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-2-13 18:36 發表

可惜係﹐仲有有人可以講出乘客可以查閱到的條文﹐清楚講明5:00前入閘(開始旅程)便可用日票完成車程﹐還是有條文明確講明5:00前要完成車程。

仲有﹐在宣傳單張/條款所講 : 有效日期則以通宵行車服務完結為止(即早上5:00) ...

其實條款上面已經寫得好清楚,有效日期至凌晨五點,亦即是踏正五點,車票就即時失效。

咁你話喇,凌晨5:01分拿著呢張日票搭輕鐵,我就諗唔到有咩理由可以當你持有有效車票,根本就係完全無灰色地帶。若果以你什麼開始車程、完成車程去浮動地解釋車票的有效時間,查票員點執法?你 4:59 拿著車票在輕鐵站等車,5:05 分先上車,又當唔當你 5:00 前開始車程?又假設你 4:59 在元朗站上輕鐵,5:10 去到水邊圍站被查票,咁查票員係咪要單憑你口述,就認為你唔係 5:08 分先在豐年路站上車而放你走呢?

Megabus 發表於 2010-2-15 22:48 | 顯示全部樓層

有效時間=使用的時間...

未出閘:
即係未搭完車,都即係使用中,何來有效?

張車票可以俾你入閘出閘,即係張車票仲"有效"...上面覺得有問題果幾位,請問有幾時你地搭MTR係只會入閘而唔出閘…

所以有冇寫到明係咪完成車程又點?
mmlcs36 發表於 2010-2-15 22:53 | 顯示全部樓層
Megabus 發表於 2010-2-15 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2010-2-15 22:53 發表
搭機鐵咪唔洗出閘lo  

不過,人地而家係情理法.
你同人地來法理情
點講都冇用...

咁有情,不如將所有flap閘機全部好似外國咁,default normally open,睇下可以打中幾多人...

唔係呢班人,洗乜咁多野都寫晒出黎,d signage密麻麻,售票機同出入閘機越貼越多野...都係果句,輸打贏要,冇又話冇,有又話睇唔到,睇到又話唔識字...
kei_hk 發表於 2010-2-15 23:37 | 顯示全部樓層

原帖由 Megabus 於 2010-2-15 10:48 PM 發表
有效時間=使用的時間...

未出閘:
即係未搭完車,都即係使用中,何來有效?

張車票可以俾你入閘出閘,即係張車票仲"有效"...上面覺得有問題果幾位,請問有幾時你地搭MTR係只會入閘而唔出閘…

所以有冇寫到明係咪完成車程又 ...

講真﹐為一年只有幾天才發生的問題去想這麼多為乜﹐所以上文我都唔回應。

只是講埋最後一句﹐條款上是沒有詳細交代5:00 前要完成車程﹐定係5:00 前開始車程。

比你入閘進入收費區﹐即係代表MTR 接受你持有一張有效車票﹐如果沒有有效車票﹐又點入閘?
所以因車程超出5:00 完成而當你沒有有效車票﹐MTR 其實在此理據是不足的﹐只要有人據理力爭﹐不論結果是如何﹐MTR 都會修改條款﹐會改到清清楚楚﹐唔會再有人有機會再在5:00 這個界線作出爭議。