hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 606
開啟左側

brianso 發表於 2010-2-17 19:33 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-2-17 00:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

個人認為,路線規劃"區議員山頭主義"都應該考慮在內

如果一個好建議係咁易誕生既,咁我地仲駛乜咁頭痛?
單係車、quota都玩殘我地啦

天空之神兄講既絕對唔過份。(佢唔郁手咪算...)

其實,有好多明明改善交通既建議,但最 ...

不過又咁講,
本身2A/M722非繁係耀東的客量又唔係好的時候,
整多條特快線到時一樣死....

除非,
你拉個條694上黎..
不過到時筲箕灣道班人會唔會反對呢?

耀東我都要認係606難搞的主因,
不過又可以講,
本身606其實唔兜耀東係一定要做特快,
否則都係死路一條...

所以我先講:
先唔理耀東呢個因素我會贊成,
不過要至少塞D野比佢地.....
brianso 發表於 2010-2-17 19:36 | 顯示全部樓層
原帖由 marco31 於 2010-2-17 00:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

除非有新線入耀東(例如提供特快往CWB/MK/往返小西灣)
如果唔係加幾多轉乘都未必有用..."

同埋如果需要路線交換606...我諗路線選擇不是我要考慮的範圍吧?! ...

反而呢樣野2冇得講...
因為耀東非繁又係唔可能夠客開到新線...
你話新界個堆例外啦,
不過巴士公司會唔會咁得閒擺條新線兜耀東呢?
其實呢個都可以諗諗...

其實606唔兜耀東的時候,
BBI都未必解決到所有的問題,
相反我寧願開過條新的過海線,
不過唔知巴士公司夠唔夠資源,
同埋會唔會令耀東班人反感...

個人感覺,因為我係耀東人,所以606一唔兜耀東的時候我點都反對,不過如果有新線出去的話(講緊過海個堆),我反而會諗諗先,因為本身606對我幾重要,有時出入柴灣小西灣都係靠佢
kay 發表於 2010-2-17 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso 於 2010-2-17 19:36 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

反而呢樣野2冇得講...
因為耀東非繁又係唔可能夠客開到新線...
你話新界個堆例外啦,
不過巴士公司會唔會咁得閒擺條新線兜耀東呢?
其實呢個都可以諗諗...

其實606唔兜耀東的時候,
BBI都未必解決到所有的問題,
相反 ...

你身為耀東人,又覺得耀東有咩交通係唔夠?
問你總好過問其他人吧

其實,694都只係一個方向黎,大家可以再睇下有無其他資源放返耀東利誘耀東人放棄606

如果定線真係咁易,606早就踢出耀東,1A cut得,101唔駛走去觀塘啦

但既然,一個耀東養唔起全日過海線(有錯請指)
咁只係將1000-1500非繁既時段606飛走,
再係繁時開耀東特車/606X等咁應該無聲出。

非繁更可考慮善用694既車改善服務。

世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2010-2-17 20:42 | 顯示全部樓層

如果 606P 太安樓/太康樓落公路再加班(早繁 , 晚繁回程)

個人認為已經相當足夠 , 唔應該一刀切 要 606 咩都唔做
(當然 , 麻煩 606 自己拎車出黎行)
.
HW8373 發表於 2010-2-18 01:25 | 顯示全部樓層
係喎唔記得有 606P 694

不過燿東客要照顧
繁時九龍灣連續幾班都佔半架 12米車個堆返工客都應該照顧下

而家 606 每朝過九龍最繁忙個幾班
康山太古已經坐滿晒
則魚涌至北角要企
藍田觀塘同九龍灣後夾埋晒約半車客
九龍灣兩個站亦已有半車客
康山至北角 d 燈位又唔順
(由英皇道最後一站至渣華道個幾盞燈係一定要停晒)

繁時適當拆線
再運用 BBI
長遠計實賺得翻
(九龍灣客唔搭 606 就要 3程地鐵加 1程穿梭巴士到九龍灣,又貴又無得坐)

總好過而家非繁時 606 604 拍晒島蠅等摺線咁款
繁時大半車客都要徙時間
(現時定線繁時小西灣至康山前已有 80-90人上車 -
四成人去藍田觀塘牛頭角會徙 20分鐘,五成人去九龍灣更徙左 30分鐘,淨翻一成人兜晒咁多度徙成 50分鐘)

再建議過:
606 縮去燿東
港島區路線不變
繁時過東隧後只做九龍灣兩個大站,可考慮加班但轉兩軸大車
非繁時九龍區路線不變,並轉單層車行減隧道費
(九巴大可以抽 224M 呢 d 頹線既車或九龍灣後備車做,城巴要搵總會搵到 13xx/15xx 做,慳翻一堆 8xx )
甚至非繁時都縮去九龍灣,但照做藍田-九龍灣,慳翻 d 車,其餘地方靠 BBI 做埋乜都夠)

606P 加回程、繁時加班
港島區唔做燿東-北角
過東隧後唔做九龍灣
非繁時小西灣至西灣河一帶乘客改搭 694 轉 606/其他東隧線,總車費 $9.8

606/606P 免費 BBI,東隧口互換乘客

1.694 非繁又多翻 d 人坐,可能可以唔使摺
(雖然每位唔再收足 12.8,但過海去東九龍快左,增加既轉車客應該彌保得到)
2.繁時 606 大部分乘客都慳到時間,巴士公司又慳到車 (如果兩軸雙層巴士普及到,用兩軸車行重連隧道費都慳埋)
3.非繁時 606 又可減車止蝕,推佢地免費轉 601/619/671 實夠車坐

只要巴士公司個 BBI 咪搞到只慳幾蚊咁寒酸

d 乘客企東隧口原地轉一次巴士
點都好過係車入面兜多大半個鐘 / 轉 2次地鐵又無位坐

brianso 發表於 2010-2-18 09:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-2-17 19:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你身為耀東人,又覺得耀東有咩交通係唔夠?
問你總好過問其他人吧

其實,694都只係一個方向黎,大家可以再睇下有無其他資源放返耀東利誘耀東人放棄606

如果定線真係咁易,606早就踢出耀東,1A cut得,101唔駛走去觀塘啦:lo ...

放棄606呀...

講真,
你開條去新界的線同埋開番84(當然定線唔好好似以前咁)
不過又大貪左少少
其實睇下77/99有幾多係耀東去南區的客就知道,
不過呢2條一整走耀東又比人插緊,
2A D客邊個清呀...

brianso 發表於 2010-2-18 09:04 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

早繁我睇唔出有幾大作為,
因為我都見過觀柴紅小係上唔滿...
不過又唔可以話冇ge,
只不過潛力唔大咁解...
相反下繁出去都幾大作為,
因為下繁.....(有時裕民坊都未到都可以上唔到車 )
brianso 發表於 2010-2-18 10:20 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

606城記時段都唔準架
成日都要等起碼半個鐘先有班車,
有時15分鐘,有時半個幾鐘...

九記時段大致都做到準時,
城記時段反而唔知點解做唔到...
天空之神 發表於 2010-2-18 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso 於 18/2/2010 09:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
早繁我睇唔出有幾大作為,
因為我都見過觀柴紅小係上唔滿...
不過又唔可以話冇ge,
只不過潛力唔大咁解...
相反下繁出去都幾大作為,
因為下繁.....(有時裕民坊都未到都可以上唔到車 ) ...

606 個客倉好似係鰂魚涌太古坊一帶嘛 ??
觀柴成日唔滿架啦 , 仲話攪全日特快 , 自殺咩
.
brianso 發表於 2010-2-18 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2010-2-18 12:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

606 個客倉好似係鰂魚涌太古坊一帶嘛 ??
觀柴成日唔滿架啦 , 仲話攪全日特快 , 自殺咩

講真,
其實好多人睇漏左小西灣呢個位..

觀柴做唔到,
某程度上係收費問題...($12你比錢我搭啦)
其實早繁的確有需求,
不過非繁唔可以否定冇,
不過係少....(因為柴灣非繁其實都叫做靠得住)

606的客源..
係鰂魚涌,
康山都有一班客上...

仲有,
佢條606X有兜鰂魚涌架