hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵落馬洲支線總站應該改名
開啟左側

東鐵落馬洲支線總站應該改名

AVW56 發表於 2010-2-17 09:29 | 顯示全部樓層

我覺得大家諗得太多, 又政治層面又盛, 根本就唔關事.

回文#18 阿 FAI 講得好有道理!

o個幾個 口岸 (香港叫管制站) 之所以同名, 並不是什麼政治原因,
而是因為香港及深圳都有o個d地名,
中方及港方, 都只係因循地名而將其口岸及管制站命名.

至於深圳灣, 根本個管制站及口岸就在深圳市境內,
而該地地名是深圳灣, 咁當然就以該地名為港方管制站命名.

但係, 香港並沒有一個地方叫 "福田", 亦沒有 "皇崗",
河的彼岸才有這兩個地方, 有咩理由此岸的命名要跟彼岸,
自己有地方名就唔用? 用福田, 用皇崗為港方管制站命名是不妥當的.

而家兩個"落馬洲", 官方叫法,
一個叫 "落馬洲管制站", 一個叫"落馬洲支線管制站",
名都唔同, 點會混淆?
當日兩鐵未合併, 九巴277去"落馬洲", B1去"落馬洲支線".
九巴正正就是使用官方叫法.

所以, 係官方名字上, 兩個管制站名稱上並無抵觸, 亦無重新命名的需要.
但係, 港鐵站有冇改名需要呢? 呢個就值得討論一下.

落馬洲站我覺得並無不妥,
因為該站的而且確是位於落馬洲.

但係可唔可以有更清楚的命名? 我有一個心水: "落馬洲支線管制站"
呢個係官方命名, 是最標準的叫法,
當然, 港鐵公司未必肯用啦,
一黎港鐵唔承認 "落馬洲支線" 的存在 (只有九鐵才稱之為落馬洲支線)
二黎港鐵命名習慣係3個字以內, 要港鐵用 "落馬洲支線管制站" 似乎有難度
fai 發表於 2010-2-17 10:15 | 顯示全部樓層
再談多少少。至於深圳灣口岸,無論大陸方面定香港方面整個
口岸根本建設o係一塊由填海而得來的土地上,所以根本沒有
原有地名,最多只有未填海前既海灣名(正正就是深圳灣)。或
者有一個可以爭拗既地方係香港呢邊多數叫呢個海灣做后海灣。
而且要留意深圳灣係標榜一地兩檢,所以香港同深圳既檢查站
應該被視為「一個」檢查站既。

而將來將會建成既東部通道,深圳o個邊叫「蓮塘口岸」,香
港呢邊叫「香園圍口岸」,亦正乎合兩邊地名唔同既情況。
[i]影像.從心[/i]
 樓主| Phoenix 發表於 2010-2-17 11:04 | 顯示全部樓層

落馬洲西站

回復 21# 的帖子
名都唔同, 點會混淆?quote

但我相信絕大多數香港人不論是哪個管制站,
都只係會讀出"落馬洲"3個字

我既有不熟路的朋友坐東鐵線到落馬洲站找不到皇崗的"宏昌"  "皇御園"
亦有朋友坐了皇巴以為可以轉深圳地鐵.....
更有人問坐東鐵線到落馬洲站下車是否要再轉皇巴之類的問題...

支線兩個字對一般乘客根本沒有意義,亦不會刻意去記

若然兩鐵合併後前九鐵旺角站需要更名為旺角東站

點解重要到一個管制站/鐵路站不能改為'落馬洲西'?

樓主| Phoenix 發表於 2010-2-17 11:27 | 顯示全部樓層

城嶼兩巴的政治立場

原帖由 busfunfun 於 2010-2-17 08:39 發表

政治就是會區泥於一些小事之上
一幅漫畫,一句標語就是好好的體現

p.s.在於迪士尼上,把陰澳站改名成欣澳已給很多人反對了
但在迪士尼角度上,「欣」澳是政治正確
雖然兩者改名的出發點不同
但是改名可能會與政治層面 ...

離題搞野一問

其實城巴嶼巴究竟是政治不正確?(地名層面)
還是政治十分正確?(用中方的名稱)

因為B2/B2P/B3/B3P/B3X根本不能到達深圳灣『口岸」

而只能到達沒有90/217/245/M206/B602等線的深圳灣「管制站」?

leochill 發表於 2010-2-17 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 Phoenix 於 2010-2-17 11:04 發表
回復 21# 的帖子
名都唔同, 點會混淆?quote

但我相信絕大多數香港人不論是哪個管制站,
都只係會讀出"落馬洲"3個字

我既有不熟路的朋友坐東鐵線到落馬洲站找不到 ...

再一次贊同你o既講法, 真係好多人都唔熟地理架, 唔好將普羅大眾o既接受能力睇得太高

至於口岸/管制站o既命名, 我重申, 我係贊成兩地用同一個名的, 而不需拘泥於什麼地理名稱,
讓我簡單地說明現在的名稱是如何混亂:
香港有A, B, C, D, E, F 六個管制站
深圳又有A, G, H, D, E, F六個口岸,
其中A, D, E, F 好明顯係互通的,
但另外兩個則要附加說明, B管制站通往G口岸, 而C管制站則通往H口岸,
而明明B永遠通往G, 和C永遠通往H, 為什麼還到分兩個名呢?
叫做 "落馬洲東/西" 口岸/管制站是一個好提議,
如果還不能接受, 我建議叫做 "一號管制站/口岸" 和"二號管制站/口岸" 好了!
 樓主| Phoenix 發表於 2010-2-17 13:02 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2010-2-17 12:51 發表

再一次贊同你o既講法, 真係好多人都唔熟地理架, 唔好將普羅大眾o既接受能力睇得太高

至於口岸/管制站o既命名, 我重申, 我係贊成兩地用同一個名的, 而不需拘泥於什麼地理名稱,
讓我簡單地說明現在的名稱是如何混亂 ...

絕對同意閣下所言!

最煩的就係港方的B和C兩個管制站的名字幾乎一樣,但卻完全不能互通

唔同深圳,福田口岸與皇崗口岸用上不同的名字,就算是兩地不互通,你都吹佢唔脹

因為深方並沒有誤導市民!

情況就如前港鐵時代的九龍塘站一直都不用改名,因為彼此之間一直互通!
DIH 發表於 2010-2-17 21:19 | 顯示全部樓層

我都覺得兩個名有混淆--問題不在於是否和深圳一致,
而是香港這邊兩個不相通的管制站,用上同樣的地名(懶理後面加了甚麼)。
其實我家人日常溝通,鐵路那個會稱為落馬洲,公路那個稱為皇崗。
如果係去福田周邊消費,就直接話去福田,不論之前由甚麼口岸過去。

而似乎報新聞時,公路那個通常都稱作皇崗口岸,近年已甚少聽到「落馬洲管制站」。

正式改名是否必要,我先不評論,但現實似乎係「落馬洲」漸漸變成指鐵路那個,公路那個漸漸變成「皇崗」。
syp 發表於 2010-2-18 00:35 | 顯示全部樓層
如堅持用 "皇崗" 是 "喪權辱港" 的話, 個人建議落馬洲管制站 (道路那個) 也可以考慮改稱新田管制站 。

或以過渡方式, 先叫 "落馬洲 (新田)" 一段時間, 再叫 "新田"。
下一站係西營盤
kmb113 發表於 2010-2-18 00:56 | 顯示全部樓層
小巴一開始已經叫支線那個做"新田管制站"啦...係後來先又改返用"落馬洲支線管制站"
地理位置上支線是在鄗田範圍入面,一開始就應該叫"新田管制站"啦
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
AVW56 發表於 2010-2-18 08:32 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2010-2-18 00:35 發表
如堅持用 "皇崗" 是 "喪權辱港" 的話, 個人建議落馬洲管制站 (道路那個) 也可以考慮改稱新田管制站 。

或以過渡方式, 先叫 "落馬洲 (新田)" 一段時間, 再叫 "新田"。 ...

新田管制站呢個名應該係比 "落馬洲支線管制站" 用, 而不是比 "落馬洲管制站" 用 (如改名的話).
而落馬洲站就可以改名做新田站.

因為個邊D圍村人, 都視落馬洲站的位置為新田,
既然要改名, 可以考慮將落馬洲支線改名做新田.