hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 向港鐵反映紅磡站月台黃昏繁忙時間上落車的秩序 ...
開啟左側

向港鐵反映紅磡站月台黃昏繁忙時間上落車的秩序

aaa839 發表於 2010-2-21 01:05 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

依個情況真係有左好耐
個之我去AGS真係唔夠時間上車
仲要俾人逼到我差D連隻手夾洛個PLSD到
ES464470X 發表於 2010-2-22 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2010-2-21 00:54 發表

荃灣線都一樣呀..
更甚者, 未播到普通話就按制閂門

港鐵d 時間表係唔係較到咁盡呀? 俾多10秒乘客上車都好呀...
等車上面d 人落哂車先上真係分分鐘上唔到 ...

前排有一輪我經常係早上繁時搭荃灣綫由太子/尖沙咀往中環,
有次我搭中班車, 係尖沙咀同金鐘站都俾得15-20秒乘客上落,
結果關門時都夾到好多未趕得切上落車的乘客...........
係金鐘站有女乘客落唔切車, 都忍唔住爆左一句,
搞錯啊....都未落晒車
係佢講緊呢句話時, 車門已經因為夾到人或俾乘客阻擋車門關上而要重開
重開後又播晒成段PA先關門,
證明繁忙時間以急功近利貪快關門, 根本就唔可以追返DELAY左的時間

有次下午繁時又係咁, 金鐘站往中環列車, 同前車相距6-7分鐘先入站,
對面港島綫往柴灣列車已經走左3班車, 月台上所有轉車客都一早清晒,
結果入站果班荃灣綫列車, 8卡全部頂閘,
月台上都積聚左一批去中環或坐倒頭車乘客,
果班車又係未等人落晒車已經播PA....請勿靠近車門......
DO...DO...DO時, 乘客開始入車一刻, 車門就關上
結果車門又夾到成堆人...又要重開,
再播晒成段PA先關得門....我見到都笑左下
根本明知95%會夾到人都仲要關門(好心轉人手關門啦),
最後咪又係要重開一次車門

所以港鐵都係唔好為左堅守99%班次準時 (地鐵 - 2分鐘誤差)
班車一遲左就縮減人流極多的轉車站的停站時間,
結果就出現乘客讓人落晒車, 絕大部人都上唔到車的滑稽情景XD
(果班車仲要因為落左好多客而有不少吉位俾人企XD)
例如有網民曾試過早上繁時係北角站轉港島綫往上環,
排頭位幾個乘客都等人落晒車先上車,
點知D人一落晒車, 車廂內已經DO完關門走人,
結果...下一班車一開門, 上唔到上一班車的乘客已經唔理咁多,
一窩鋒衝入車, 唔讓人落車了

上一版有人講起觀塘綫開門上落時間少,
其實之前已經有網民投訴過,
佢係星期六最多人搭車的中午時段由觀塘往九龍塘,
沿途有幾個站都有乘客因為等人落完後先上車而被車門夾到,
而車站的開門時間疑似用非繁時的開關門時間,
最後港鐵回覆的E-MAIL內容中只係話,
乘客聽到DODO聲就應該開始停止上車, 令列車可準時開出XDDD

我睇完呢個回覆, 我都明白點解咁多乘客唔等
被塞在車廂內的乘客落晒車後先上車了
(尤其落緊客時已經播PA, 部分係月台的乘客知道列車唔會等人上車,
必定第一時間撞入車廂

(好彩東鐵仲係用月台長扭鎖匙打蝴蝶燈指示車長關門,
所以乘客一定有足夠時間上落, 尤其下午繁時九龍塘站北行,
上落列車時間通常有35-40秒)

ahbong 發表於 2010-2-22 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2010-2-22 20:12 發表

所以港鐵都係唔好為左堅守99%班次準時 (地鐵 - 2分鐘誤差)
班車一遲左就縮減人流極多的轉車站的停站時間,
結果就出現乘客讓人落晒車, 絕大部人都上唔到車的滑稽情景XD
(果班車仲要因為落左好多客而有不少吉位俾人企XD)
例如有網民曾試過早上繁時係北角站轉港島綫往上環,
排頭位幾個乘客都等人落晒車先上車,
點知D人一落晒車, 車廂內已經DO完關門走人,
結果...下一班車一開門, 上唔到上一班車的乘客已經唔理咁多,
一窩鋒衝入車, 唔讓人落車了

上一版有人講起觀塘綫開門上落時間少,
其實之前已經有網民投訴過,
佢係星期六最多人搭車的中午時段由觀塘往九龍塘,
沿途有幾個站都有乘客因為等人落完後先上車而被車門夾到,
而車站的開門時間疑似用非繁時的開關門時間,
最後港鐵回覆的E-MAIL內容中只係話,
乘客聽到DODO聲就應該開始停止上車, 令列車可準時開出XDDD

我睇完呢個回覆, 我都明白點解咁多乘客唔等
被塞在車廂內的乘客落晒車後先上車了
(尤其落緊客時已經播PA, 部分係月台的乘客知道列車唔會等人上車,
必定第一時間撞入車廂

呢位板友,請你唔好又走出黎教我地香港人唔好讓人落車啦。

上面條片係紅磡總站,我想問一班車到達總站後,有幾何會唔夠時間俾月台上既人上車丫?

文明些少,要文明就係要每個人犧牲些少自己既時間,去造就一個有秩序既環境。拜托唔好將香港變成大陸,真係好掉臉。
ES464470X 發表於 2010-2-22 22:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2010-2-22 21:27 發表

呢位板友,請你唔好又走出黎教我地香港人唔好讓人落車啦。

上面條片係紅磡總站,我想問一班車到達總站後,有幾何會唔夠時間俾月台上既人上車丫?

文明些少,要文明就係要每個人犧牲些少自己既時間,去造就一個有秩序既環境。 ...

係啊, 總站又點會出現乘客未上得晒車, 車門就關上的情形呢~
所以我應該補充返, 總站係唔適用列車唔夠時間俾乘客上落車,
多謝提醒~

如果根據港鐵當時的回覆,
聽到DO DO聲時, 絕大部分乘客停止上車,
(就好似有個廣告講話聽到DO DO聲, 停低你至精)
到時咪睇下繁忙時間地鐵九龍塘站, 金鐘站月台點樣塞爆~
(呢D大站, 通常乘客一落完車, 已經隨時播緊關門PA)
AL_71 發表於 2010-2-22 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2010-2-22 22:00 發表

係啊, 總站又點會出現乘客未上得晒車, 車門就關上的情形呢~
所以我應該補充返, 總站係唔適用列車唔夠時間俾乘客上落車,
多謝提醒~

都唔係ga
試過幾次係紅磡由東鐵轉西鐵都出現「乘客未上得晒車, 車門就關上的情形」
結果等左5分鐘先有車.....囧
ahbong 發表於 2010-2-23 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-2-22 23:59 發表

都唔係ga
試過幾次係紅磡由東鐵轉西鐵都出現「乘客未上得晒車, 車門就關上的情形」
結果等左5分鐘先有車.....囧

你講既情況又點同樓主影片既情況?

永遠,當車門關上既時候總會有乘客在月台想上車的,但樓主影片既情況係一開門就衝上車,唔比車上既乘客落車,而唔係架車停左好耐,已經無人落車仲準備開出,乘客先衝上車。
ahbong 發表於 2010-2-23 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2010-2-22 22:00 發表

如果根據港鐵當時的回覆,
聽到DO DO聲時, 絕大部分乘客停止上車,
(就好似有個廣告講話聽到DO DO聲, 停低你至精)
到時咪睇下繁忙時間地鐵九龍塘站, 金鐘站月台點樣塞爆~

乘客是否聽到 Do Do 聲時停止上車,同是否爭先恐後上車與落車乘客做成衝突並無關係。

作為乘客,你依然可以先讓乘客落車,然後上車,然後聽到 Do Do 聲依然繼續上車,此時只會因為關唔到車門而令車門重開,而唔會出現上車同落車乘客對撞的情形。

唉,香港人,睇黎都係同大陸文化越黎越融合居多。思想上唔係諗下點樣可以文明一點,有秩序一點,而係諗住自己點樣上車先,仲要諗住唔爭住上車,月台就會塞爆,真係偉大。

B.B.B. 發表於 2010-2-23 01:10 | 顯示全部樓層
小弟遇到呢D 情況會企定定係門口中間
佢入唔到去冇位坐,自然俾位你行
不過要你企穩自好
最大簽名長度40文節最大簽名長度40文節最大
ES464470X 發表於 2010-2-23 02:23 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2010-2-23 00:39 發表
......
唉,香港人,睇黎都係同大陸文化越黎越融合居多。思想上唔係諗下點樣可以文明一點,有秩序一點,而係諗住自己點樣上車先,仲要諗住唔爭住上車,月台就會塞爆,真係偉大。 ...

早一排我日日朝早返工時間係九龍塘轉車往太子都係咁啦
有乘客係車廂入面太入, 俾好多人頂住未出到,
(有d人好鍾意等車門開左先係車廂最入位置慢慢迫出去.......)
但當時要落車的人大部分已落晒,
唔通叫月台的人等果一兩個人迫到出黎月台先開始上車?
係咁ge話, 月台上一定塞爆
(每次開門我俾10秒乘客落車已經好禮讓,
如果仲係有人未落車, 我都照上架啦, 起碼我無一開門就爭住上車先)

通常地鐵九龍塘站情況最好, 延長停站時間俾人上落
我見得最多乘客一落晒車, 車門就關的大站係尖沙咀站
星期日朝早荃灣綫5-6分鐘一班, 尖沙咀站往中環多人上落都快速關門,
結果咪又係夾到人要重開車門

ahbong 發表於 2010-2-23 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2010-2-23 02:23 發表

但當時要落車的人大部分已落晒,
唔通叫月台的人等果一兩個人迫到出黎月台先開始上車?
係咁ge話, 月台上一定塞爆
(每次開門我俾10秒乘客落車已經好禮讓,

我真係唔明,上車乘客先讓車上乘客落車,點解等於 "叫月台的人等果一兩個人迫到出黎月台先開始上車"

我亦都唔明,咩叫 "俾10秒乘客落車已經好禮讓",禮讓,係一種態度,唔係一個時限,過左預設既時限就唔禮讓,算咩禮讓?
唔好話俾幾多秒車上既乘客落車啦,因為上車同落車既乘客係平等,唔係要你施捨十秒俾佢落車囉。即使有乘客因為什麼原因延遲落車,作為一位文明上車既乘客,係咪應該都禮讓一下俾佢落車,而唔係好似上面條片咁無禮推番人入車廂入面丫?