hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 向港鐵反映紅磡站月台黃昏繁忙時間上落車的秩序 ...
開啟左側

向港鐵反映紅磡站月台黃昏繁忙時間上落車的秩序

ES464470X 發表於 2010-2-24 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2010-2-23 23:18 發表

我真係唔明,上車乘客先讓車上乘客落車,點解等於 "叫月台的人等果一兩個人迫到出黎月台先開始上車"

我亦都唔明,咩叫 "俾10秒乘客落車已經好禮讓",禮讓,係一種態度,唔係一個時限,過左預設既時限就唔禮讓,算咩禮讓?
唔好話俾幾 ...

地鐵會唔會好似東鐵咁, 一定等好多乘客上晒車先會打蝴蝶燈關門?
答案係唔會, 既然係咁, 排係頭一兩位的乘客自然會頂住後面成堆人,
排頭果幾個等到播PA播到就黎"DO DO DO"先上車,
(因為要等埋落車落得好慢的人都落埋車先開始上車)
後面咪隨時成堆人俾車門夾?
我自己係金鐘站都試過一次, 不過果次係成堆人落車(過對面轉港島綫),
排頭位的我都無奈等到差不多所有人落晒先攝到位係左門邊上到車,
我踏入車廂第一步時車門已關上(剛剛DO完就關門),
唯有眼白白睇住後面D乘客俾幕門夾囉~
(好彩佢都縮得快, 否則俾車門夾隨時受瘀傷)

之前有人投訴地鐵開門時間少, 港鐵回覆都講到明,
聽到DO DO聲就唔好繼續堆上車, 阻礙車門關閉&開出,
既然係咁, 讓人落車都有個限度係好現實的問題,
我都要顧下排係我後面的乘客的感受,
見到絕大部分乘客落晒車我就開始上車架啦,
落得太慢的乘客我多數唔理~
(就算你仲繼續企係月台頭位等人落車
都一樣隨時俾企係你後面的乘客推/撞入去)

當然樓主片段中的情況係唔會適用我以上的論述,
班人只係為左想爭位坐, 根本就唔係爭取係極為有限時間內上車,
尤其係總站, 東鐵每班車最少停成分鐘俾人上車,
如果唔夠時間俾月台上一早已經等緊車的乘客上車...根本係笑話~
只係有其他網民講起地鐵唔等客上車就關門走人,
我咪講地鐵客多人唔等大部分人落晒車先開始上車,
有一部分原因係同列車唔等人上車就關門走人的現象有關~

VA54-HN8897 發表於 2010-2-24 08:24 | 顯示全部樓層
呢個根本就係長久問題,唔只紅磡站,大多數站都有o噎既問題
以前未有月台幕門,上車乘客都仲要企開D ,落車o既乘客都仲有少少位走下,依家有左幕門,個個都好似好鐘意聞下對門有幾香,其到埋一埋,一開閘就算冇向前推,落車o個D 乘客都已經冇位行,如果上車o既推前的話就更煩

每次去到繁忙時間,所謂o既1分十幾秒一班車,其實就做唔到,下下你要爭上車,我又落唔到車,浪費晒D 時間,停一個站都起碼兩分鐘,港鐵只求加密班次,唔諗下根本就係月台上落時阻慢晒D 班次...

早年去過一次台北,當地幕門以外o既一兩米先至會劃上排隊位置,一來D 會人排隊,二來D 唔可以隊埋度幕門度係咁聞,落車客又方便左,停站程序又暢順,個人認為港鐵好應該學習下...
nickk 發表於 2010-2-24 11:07 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

我都會咁做,仲要起埋掙,佢一衝入來我就會兜野批埋去,等佢衝得咁開心吖喇!
gn3509 發表於 2010-2-24 11:59 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2010-2-24 08:24 發表
早年去過一次台北,當地幕門以外o既一兩米先至會劃上排隊位置,一來D 會人排隊,二來D 唔可以隊埋度幕門度係咁聞,落車客又方便左,停站程序又暢順,個人認為港鐵好應該學習下...

以香港人既公民質素,咁搞同唔劃排隊位置冇分別
今期流行:690是原罪