hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 緊急, 23/2 (今天) deadline, 救救歲月神偷中的士丹頓街 ...
開啟左側

緊急, 23/2 (今天) deadline, 救救歲月神偷中的士丹頓街/永利街

bustop 發表於 2010-2-23 14:41 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2010-2-23 10:12 發表
我敢問, 呢度有幾多個站友, 當時 (唔係而家) 係有比錢親身去戲院睇過呢部戲?
我相信, 如果唔係因為佢得獎, 大家可能都而家都唔知有呢套戲.

《歲月神偷》只係舊年十二月靜雞雞做過神秘場,
部戲3月11號先正式上畫.

話時話, 我想問下「尖碼之聲」係咪一個只關注尖碼前途的「保育團體」?
其他項目就一概不理?
政府當初宣佈話拆永利街,
點解又唔係好見「尖碼之聲」出聲?
反而到最後一日先緊急呼籲網民反對清拆?
永利街之外, 日後應該仲有唔少舊建築要拆,
「尖碼之聲」又會唔會早著先機做下野?
3ASV196 發表於 2010-2-23 14:59 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2010-2-23 14:41 發表

《歲月神偷》只係舊年十二月靜雞雞做過神秘場,
部戲3月11號先正式上畫.

話時話, 我想問下「尖碼之聲」係咪一個只關注尖碼前途的「保育團體」?
其他項目就一概不理?
政府當初宣佈話拆永利街,
點解又唔係好見「尖碼 ...

其實leslie版友本身又未必是以「尖碼之聲」的代表去講gei,
我又覺得唔好拉埋黎講...
3ASV196.KE7270
 樓主| leslie 發表於 2010-2-23 15:23 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-2-23 14:59 發表

其實leslie版友本身又未必是以「尖碼之聲」的代表去講gei,
我又覺得唔好拉埋黎講...

呢件事是表以我個人身份去提出, 站在支持朋友, 支持保留城市景貌而講, (不過又同尖碼之聲有少少關係)因關注此區發展的團體中西區關注組, 與我們一同於去年四月一同到河內出席Forum Unesco, 因而與他們結識(某程度上也是因為他們, 我們才知有Forum UNESCO一事), 當時他們的題目是市集, 嘉咸街, 但他們關注的不只一條街, 而是整個中西區

我地呢d, 晚輩吧...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
ming 發表於 2010-2-23 17:00 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-2-23 14:39 發表

同意閣下所講討論的概念問題, 不過我想睇返實際情況,
唔知閣下對利永街項目, 又有什麼意見? 有什麼價值保
留的地方而其他香港地區是沒有的?

對於URA 倡議保留其中3座樓活化, 閣下又認為是否足夠,
或有無其他建 ...

坦白講
對永利街不認識
所以自己來說是沒有意見的

我只是在意有些朋友
總是將保育推向極端
對「遲發表的意見」抱不滿、甚至厭惡的態度
這雖然並不構成阻撓相反意見者發言
但某程度上亦是一種標籤
唔多公道地貶低對方意見

是的
香港每日有這麼多議題要討論
市民未必會逐一留意
關注組織有責任盡早提出有價值的問題
但如果在最後一刻有人提出
社會上亦有意見反對這些項目上馬
作為決策者應該思考的

若然夾硬做個「共識」
基建方面可能發展得會比較順利
但社會矛盾亦會隨之不經不覺地產生
怕且對香港整體發展亦未必有利

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
HV7025 + 5 評論中肯, 我很同意

查看全部評分

053h4 發表於 2010-2-23 17:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV196 發表於 2010-2-23 17:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ming 於 2010-2-23 17:00 發表

坦白講
對永利街不認識
所以自己來說是沒有意見的

我只是在意有些朋友
總是將保育推向極端
對「遲發表的意見」抱不滿、甚至厭惡的態度
這雖然並不構成阻撓相反意見者發言
但某程度上亦是一種標籤
唔多公道地貶低 ...

其實同意任何極端都是不好......

但直言, 係香港呢個多元社會, 我未見過一個項目是只有一方意見,
所以正正呢個原因, 社會需要一d制度去解決...

以現時睇, 我自己對於個情況係感到沮喪....其實政府已經做緊大量
咨詢, 好似啟德, 已經做左三輪咨詢, 又有幾多人知? 但當以為有一
個共識, 開始再做的時間, 情況又會係點? 我想將會正如同高鐵一樣....
大把人出黎講, 我唔知, 我反對......這樣, 對之前咨詢作出努力的人(包括
官員及俾過意見的市民), 亦十分不公平...

再到之後, 香港已經無野發展到...好似啟德, 西九, 空地一篇....

又例如, 我問下, 現在新界北有乜大型項目進行緊咨詢? 相信大把人都答唔到,
我答埋la, 係粉嶺北, 古洞北同坪輋發展....(睇下遲下又有無人嘈呢D項目?)
(上規劃署網會見到)

我想好多朋友們都十分尊重其他人的意見, 不過同時都希望大家香港人
係明白咩叫權利同義務, 去點樣實踐自由的運用...

各位有自由同權利去表達意見同時, 都希望明白返本身是有義務去了解
時事, 了解各項目(好似永利街, 上URA網已經有資料, 2008年亦出過晒新聞)
...而唔係聽到人講, 係wor, 先黎俾意見....

可能閣下覺得遲無問題, 但有D情況, 遲左表達就係遲左, 好似天星, 咩合約都
出晒, 仲點停個PROJECT? 唔係話政府唔聽你意見, 而是真是太遲, 好難做到,
但D人又永遠只覺得政府衰, 製造矛盾, 又唔會睇下係自己真係太遲GA WOR

我唔係話禁止人地俾意見, 而只是希望香港可以有更成熟的表達意見情況
當然, 唔係話政府無責任, 政府亦有責任去有效宣傳清楚資訊....

始終咨詢, 討論, 係雙方gei, 但我反而睇到, 現時好多人只是睇到一方面,
就係, 政府唔o岩, 政府無問我....

或是這個時間, 政府同市民大眾都仍在一同學習點樣做得好咨詢/表達...
可能要一段時間, 香港才會有好的咨詢制度

去解決社會矛盾, 香港人本身自己就要人人都行前一步, 而唔係只識
投訴, 同示威.., 亦唔係只靠晒個政府....

P.S. 我本身唔係唔同意你講的, 但希望都明白我的感想...同點解有版友不滿....

----------------------------------------------------------------------------

另外, 由唔知幾時開始, 香港的確多左班反對發展的人, 拆樓? 唔好,
填海? 唔好, 開山? 唔好....起地底鐵路? 貴, 唔好...移走有危險的樹?
唔好....翻新個商場? 都係唔好....

試問, 海又唔可以填, 山又唔可以開, 舊樓又唔可以重建, 當任何事物都話係
"回憶", 樣樣都有"價值"的時候, 咁香港會點?

樓主| leslie 發表於 2010-2-23 18:03 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-2-23 17:42 發表

其實同意任何極端都是不好......

但直言, 係香港呢個多元社會, 我未見過一個項目是只有一方意見,
所以正正呢個原因, 社會需要一d制度去解決...

以現時睇, 我自己對於個情況係感到沮喪....其實政府已經做緊大量
...

問題在於 - 如何咨詢, 公眾可否參與, 定還是只有所謂專業團體參與?

不是甚麼都不可以拆, 只是問應該如何真正改善環境, 生活.

有人出錢出力維修的舊樓, 竟然被無理指為危樓, 實在是是有問題

土瓜灣夠多舊樓, 無人理果隻...又唔見 URA 要拆要重建?

一個字-錢...中環地值錢,土瓜灣ma...點都唔夠中環值錢

用值唔值錢去作為重建的方向, 不是出了問題嗎?

L. Chan - 我們堅持才有希望!
053h4 發表於 2010-2-23 18:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV196 發表於 2010-2-23 18:28 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2010-2-23 18:03 發表
有人出錢出力維修的舊樓, 竟然被無理指為危樓, 實在是是有問題

土瓜灣夠多舊樓, 無人理果隻...又唔見 URA 要拆要重建?

一個字-錢...中環地值錢,土瓜灣ma...點都唔夠中環值錢

用值唔值錢去作為重建的方向, 不是出了問題嗎?

全部不能同意以上, 如果咁講, 點解URA 要重建深水步一帶?

http://www.ura.org.hk/html/c800000t31e.html

馬頭角, 土瓜灣, 紅磡一帶又真係無?
http://www.ura.org.hk/html/c800000t38e.html

http://www.ura.org.hk/html/c800000t37e.html

呢d什麼porject 黎ga? 唔係URA ga?
我相信係批評之前, 要首先尊重事實吧....是否真係無係你講的那一帶做?

即使講永利街項目, 真的有錢賺? 真係講錢?

根據2008年11月25日的星島:
(星島)11月25日 星期二 05:30
[url=]市建局
[/url]昨日亦宣布,將士丹頓街重建項目的地積比,由原本八倍大幅降至低於四點五倍,
住宅單位將由二百多個減少至一百三十個,預料整個項目將「轉盈為虧」,由賺一億多元轉
而虧損約一億七千萬元。
source: http://hk.myblog.yahoo.com/ecyyiu/article?mid=1800

對不起, 原來係2008年, 降左地積比後, 預計係蝕ga wor...

leslie兄, 似乎你講的都不是事實wor
當然, 唔否認錢都係其中一個因素, 因為唔可能長期虧蝕, 但唔係閣下講到咁嚴重吧..

另外, 想問返, 你講的"危樓", 是否指屋宇署頒令的"危樓"? 係被邊個指為"危樓"?

至於咨詢, TPB d 咨詢人人做得la, 唔係專業團體la, 但又點解到最後一日先叫
人"緊急"反對呢? 我連想討論下點解要反對都無乜機會wor(太趕), 都係講唔通wor...

Wright---AVW16 發表於 2010-2-23 19:34 | 顯示全部樓層

一個無聊問題:城規會有能力阻止市建局進行重建計劃嗎?

隨著這部電影牽起熱潮,加上可能有電影工業人士的反對(坦白說,我認為張某的說話對政府頗有殺傷力),不知道城規會能否行使其權力去力攔狂欄?