hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 評分功能設置不合理
開啟左側

評分功能設置不合理

3ASV196 發表於 2010-3-2 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 venetian 於 2010-3-2 00:00 發表
8 _! l7 u4 T* D0 [
! k7 _1 S8 a8 F. o4 E, M! O. ?  o2 Q' I' l5 N  Y

1 z- @  R- ]0 t你自己都有2套標準,証明該條文有漏洞。以此評分絕不合理。
& l6 L% e3 G/ p( N+ n3 u
3 Q7 X9 P' f! [- q再者,本主題係討論高級板友可評分數更高問題,唔係新聞轉載,你要討論請另開新文,唔好影響我發的建議! ...

; n1 ]* W! e" v4 P
; b9 ^5 `1 x& A) Y& B. i" |請問我那裡有2套標準....??
. m5 L0 o3 j- F7 n% ^2 }
6 d0 [" {0 g) S) C  l' o/ P/ @另外, 你一直都有回緊我ga wor? 為何突然到呢一刻先話我影響你的建議? 而且討論有關報導問題, 係你在#30 回答時講開先,
) h$ c2 R! P3 n  u8 l我見樓主你咁回應, 先同你討論ga wor..." `. Z) |9 P8 p: `- M" O

4 B% G; W7 ^6 q% Q! I2 \2 ^& o請唔好屈我吧, 不過既然你唔想在此繼續, 就咁算la...
7 r' a2 R3 c- d" ^# l+ L; X! ^9 I! a  ]% Z' Y/ o1 ]
講返評分, 每人評分都是因應自己喜好, 即使條文有漏洞, 都不影響評分本身的合理性
3ASV196.KE7270
 樓主| venetian 發表於 2010-3-2 00:23 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2010-3-2 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 venetian 於 2010-3-2 00:23 發表 / ?" ]) Z. d  X! S0 h% f
* ^/ J: f4 m/ k' p
: G( K; j: s- E! l3 d# V
通常人有問我一定有答,是禮貌表現。! D4 M# }& |9 q3 i, g+ C

8 A' M* R' g) G你無兩套標準?' q3 @1 W1 w: z+ c: l7 R
第一標準:#36,根本講緊鐵路的新聞報導就係「本身無意義」
7 c% _6 i  X9 e+ D9 Y: B第二標準:#41,都係新聞,因為突發就可以轉載
8 G& Q1 L3 f% ?% k) F' y& f0 U" |1 K) R9 X. D7 u* ~4 S2 m0 q  x
咁都唔係兩套標準? ...
& l3 W+ u8 S% @) n, Y7 y: g

" K9 n. v( c6 X+ `我並沒有講可以, 我回答你是, 係答你, 嚴格黎講, 都係灌水wor, 只不過站規執行上, 多數寬鬆d,
! u2 F( L$ Y+ d0 ?0 M, M我想閣下誤會吧....* [! Q1 e& e% ?
4 x- ^* ~- p8 z4 [
而我#36, 我是講:"唔係篇新聞報導本身無意義, 而是你無啦啦copy 一篇, 係其他地方都睇到的報導, ! z7 O- F# v9 j# F2 }
黎一個"討論區", 但閣下又不加任何個人意見, 沒有帶動討論, 其他版友根本唔知copy 黎做乜, 6 P) m  d& D5 U$ l  i, ^4 |
係這樣的無意義" 而唔係講, "鐵路的新聞報導就係「本身無意義」" 請閣下睇清楚...眇
4 o5 u2 U0 Y9 ?% I* S: L  w+ i" G/ q4 R+ R6 W
我一直都講緊, 唔係新聞無意義, 而是copy 問題, 但閣下則不斷重複誤解..
6 n/ D( R4 k: |1 M* x) b0 v
5 r! ~$ A4 _) e& @( V- T& w0 \. K我都是禮貌表現, 才答ga 咋, 請唔好話我影響你ar, 不過我都唔再在此回了5 D/ q6 N1 [; Y+ O: ~

6 ^9 T+ X7 a' k7 r8 y[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-3-2 00:36 編輯 ]
 樓主| venetian 發表於 2010-3-2 01:49 | 顯示全部樓層

3ASV196 發表於 2010-3-2 08:24 | 顯示全部樓層
原帖由 venetian 於 2010-3-2 01:49 發表
5 g& Q3 b  E; m2 ^
, F. e4 z) D0 \) l) M* j" X
0 q  b( w0 ^7 C咩叫其他地方都睇到的報導? 咁#41 da54的又是否只是在italk才可睇到?

- ]6 s9 H! h! j' u. y, A# E! v
. Q, r- z1 @/ e. r( _直言, 我依家唔係回答你以上問題, 而想講下你的討論態度問題, 你不斷loop d一樣的問題, 6 }1 {# M2 T& ~. K4 e! T2 Y9 l( u
不斷loop 同一個誤解, 其實不但好無意思, 亦做唔到你想要的討論...; d8 E$ F3 X$ v! c" U

9 x) u# {  d" `! v7 T, G如有關"無意義"問題, 我係#34, 第一次回應你, 我係講"貼文者一D野都無打過, 只是COPY 人地成篇野,
/ p+ ], y# o" r  q; Q) Q5 T' k唔係無意義文章係乜..", 但閣下在#35誤會為"何解一篇新聞報導會變成無意義?無意義點解報紙會登?"
" \: V8 R* {+ [# @1 W4 j. i而我在#36澄清"你仲係唔明, 唔係篇新聞報導本身無意義, 而是你無啦啦copy 一篇, 係其他地方都睇到) r8 \3 }+ O  \0 p! u4 O/ U% V! F
的報導, 黎一個"討論區", 但閣下又不加任何個人意見, 沒有帶動討論, 其他版友根本唔知copy 黎做乜, , c" N' e3 N* ~7 c4 A
係這樣的無意義!"
但你係#52, 再誤解我係#36意思係"根本講緊鐵路的新聞報導就係「本身無意義" ,
* {# j  z; b: M1 z4 c. d% w但根本我都無咁講過....
' b4 |9 m- @' w5 b' n. T' e# L3 b
7 m" E! X- F- Y  [如有關"雙重標準"問題, 你係#43話我"真係多標準。", 而我係#44, 已經答左你"我已經答左你, 係(灌水)...   
! S3 }! j+ c# c7 b有幾多標準..."..但你係#49, 又講返我"你自己都有2套標準".., 到#53 我再一次澄清, 你又問返我以上其他野...: T+ N3 g) ^) d" p
唔知你之後又會唔會loop 返我雙重標準喇....
! D( x( d0 @0 b
, U* e, y8 n9 O再你以上#54的問題"咩叫其他地方都睇到的報導? ", 你係#38已經問左一次,"咩叫“係其他地方都睇到的報導”4 S* K$ h" `/ O  k1 e
,你見識廣博", 我亦於#41答左你一次, "咁你D新聞係邊度COPY? 邊度COPY 的地方, 咪其他地方lor...好似係/ U# U3 p8 H2 Q: G2 o. e
東方日報呵...", 但你依家又再問多一次....@@我根本唔明咩事, 亦無打算再答你...
: q8 Q: k6 }0 A" [
. i! {+ m& ^+ R9 A) Q你不斷咁loop 同一樣野, 拉開幾樣野不斷loop, 不但我回答你, 我都好辛苦, 你本身亦好難去集中返討論你想要的* M6 ?2 ^9 ~1 s5 P
話題, 唔只對我, 你係其他題目, 都係一樣咁....咁下去, 無人同到你討論....而閣下咁情況, 直言, 正如之前講, 我唔會8 G+ @# S- X* W8 O
咁討論下去, 不過希望閣下是, 睇清楚先回應, 而如果人地已經回應的問題, 就基於人地的答案再去討論, 而唔係
# Z  Z& U" n0 y" m0 }) y, |不斷loop返一樣的野....@@
3ASV196 發表於 2010-3-2 10:38 | 顯示全部樓層
回正題, 正如其他版友所講,  就每篇文而言, 無論什麼站友,  扣分(apower)多少, 都係限制於5分內, 而超過3分, 則需要有另外限制(就只是扣分而言), 而一篇文, 無論咩站友亦只可扣分一次,  就這角度而言, 並沒有不公平/不合理出現..
; W6 ]9 B" r$ C" Q9 n# i3 ]5 b' O1 e2 z- s  C- Y5 [# H- o
相信樓主所講, 係所能扣分次數問題, 但正如剛剛講, 即使扣分次數多d, 但所扣分的文章都不同, 似乎應該每單一文章獨立處理, 而高級d的站友, 可以用更多功能, 是十分正常的事....! l+ ~- {1 ?1 D
( [, J3 Y) l; ]) z7 k6 v% g2 X7 |1 X
(上文的"扣分", 亦可同時解作"加分")