hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 石沉大海的板務處理 (二)
開啟左側

石沉大海的板務處理 (二)

edhong 發表於 2010-3-7 10:31 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
gn3509 發表於 2010-3-7 12:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-3-7 10:04 發表 0 v, Z( n* T' A. t5 M1 v0 p: R6 J
; F* c2 M2 e& Z7 ^  s) W

# B0 a1 @2 C: x! Q/ _( X) Z可能呢度大部份版友會用呢個角度諗:
- H6 a$ t1 }% I5 J! `& W外面的社會太過殘酷,冇法係現實上立足4 @# q- D3 ^9 u. Z  x1 p* y
得italk呢個虛擬世界能夠滿足他們的慾望
  ~/ p: h& w2 w* B) t9 ]) P+ y佢地既喜好係其他主流forum post
& s. b8 H+ U1 k2 D咪俾人狂插...e.g. lift膠,巴膠...etc; y$ |5 m7 o. b: i, K& y
結果對呢d主流forum 抱着 ...
  E+ \) q2 C5 {6 H' U5 U( ]
一個以交通為主既網站,講既高質當然係講交通討論
% {5 B; F8 f1 }主要既討論當然係focus响交通/攝影
8 C( I3 ~! l) H4 W2 k( R5 Q我要講影評、食評、外國劇交流、時裝分享可以响其他FORUM講
: K: T9 W; ]6 {" K. i2 _  p點解一定要响italk講不可?8 @9 a( f* V" L
正如要食炒河我會去茶記食,- v+ P3 O  a! z; b) f. ^/ g7 N) z
做乜硬係要迫人响M記食炒河?* G0 M/ S2 g4 I3 \5 z0 d$ A' I$ {
$ L. m8 t1 s' n% w( b, ~" ~  d3 L
同埋就算唔响ITALK貼都唔代表唔睇戲/外國劇/唔食好野/唔買靚衫: r0 p' {& s6 c7 Z3 q
亦唔代表係毒男,低收入3 ^; |! B9 I) b6 Q) v: v
生活係自己既,咩都要上網同人講先係毒男,
3 H4 M! t% }$ I, W7 y同埋有錢佬點會同你講自己有錢?
! A+ }! u' D- a2 Q$ b$ itoo simple,sometimes naive
. [' @9 p, e6 l8 B/ e9 S
2 W: k2 Q" C3 n* c7 kPS:& H, `# W4 ~' B4 m
係咪因為你上次响go登貼isquare篇野比人寸係巴x,
4 V2 K- N/ X9 Z9 \* M  G2 ?所以對italk個身份/地位咁耿耿於懷?
% f! p. E; J2 ?! {如果係既,你只要以後貼文唔好兩邊貼,$ V$ G* B' C6 G- a$ ?
甚至以後唔响ITALK出文咪冇事,升呢做潮人囉7 @  ]- f4 V5 h, K3 E) V& Y
對go登既野咁認真,你就輸了- s: V& A) F/ z, H6 ]# e
/ v, G5 w' g& E9 J0 S# t
今期流行:690是原罪
AL_71 發表於 2010-3-7 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2010-3-7 12:06 發表   B6 U6 d6 A0 S6 |& {( R! b( M
8 z6 U# e7 Y% m, D! [- s
一個以交通為主既網站,講既高質當然係講交通討論2 W, F/ a7 Z" e, Y
主要既討論當然係focus响交通/攝影' m% g  p2 W; q/ K& d" B
我要講影評、食評、外國劇交流、時裝分享可以响其他FORUM講
& O$ A2 j1 O3 \# t, ^' q9 O7 a6 O
! o. ?2 B6 J: m% j! M; J
其他FORUM我都有講ga
9 b, E5 i7 G/ P$ e, C4 ^6 v8 C6 T2 |不過我都會係呢度都講,睇下反應係點
3 p' U4 y6 i0 e1 j) P; K) j0 w) f不過似乎呢個「高質素」forum冇咩人講呢d, 甚至會欣賞呢d 2 o8 D. m) Y/ A2 j5 s, Z  Q
(而家都開始冇打算再post呢d)
) W0 o$ k7 Z. o/ V9 K' t有d唔係交通迷既人都會上呢度ma
& ]+ c: b- D- a/ r6 f6 `7 `7 g
& y( n7 m+ I* D" X7 V4 S+ X不過講真,呢個以交通為主既網站都有傳播媒介,飲食資訊 以至旅遊版
- E( n6 J0 q, a* o照計來看應該都有人講呢d: F( u/ W2 L, y
好似HKXPC, golden,av100fun都係以電腦/影音為主la4 k. g9 }6 g; n1 Y% w- P7 W
但點解人地都會講既話題都好平衡既? (一樣咁多post講外國劇,影評,食評,體育...etc)( D+ @% C5 T+ a6 G
莫非交通迷真係「與別不同」7 M+ U: X% `( L! x- B* e5 V
只focus係交通為主?!' I8 x( E/ m/ G: @

X7 |! [% }2 j9 v) n
原帖由 gn3509 於 2010-3-7 12:06 發表 ( ~% O/ R  P8 l
go登貼isquare篇野
) c* w# ?) ?4 G& F( F2 t
( w. v3 f9 W1 ]. G8 o& \% L
係我擺明試下唔同forum既反應...xd (不過果邊既人真係有料度wo)
, Z( U3 D: A1 c9 G( f' n. @原來italk做member真係會俾人標籖ga:0): Q# u/ L) Q6 p; m, T
咩admin 唔會諗下d方法改善下呢度既形象咩?!7 E) z9 s# H/ K3 o; A  C
那麼繼續俾人標籖吧!% F$ x: ^2 L9 |( B7 i3 `. |+ k  I' o
# F$ G1 ]. r% w7 G7 i% ^
(已經離左題..orz 不過係為左回應才回文...)& v/ l* ~1 w& u7 f* a0 C1 {
" \* \2 ]# {. w: @9 V
gn3509 發表於 2010-3-7 12:38 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-3-7 12:33 發表 0 ]% K" |4 D2 b6 C$ m6 a5 V
6 z7 D# q' b# \# q
3 r1 K& C. x9 A+ M
其他FORUM我都有講ga; \/ \! o! b/ L# O* X
不過我都會係呢度都講,睇下反應係點
& I9 Q  k4 `' G  w& q$ z% n7 G不過似乎呢個「高質素」forum冇咩人講呢d, 甚至會欣賞呢d
. A3 G, a3 c7 A% }5 E, j2 ^2 L# ^(而家都開始冇打算再post呢d)
2 W" k- ^$ t4 \) ?: d有d唔係交通迷既人都會上呢度ma
) Z& W  Z( {2 H4 w; y& H( ^
5 ~+ A0 N- S9 {* x! j6 n不過講真,呢個以交通為主既網站都 ...

3 b, Y: a0 S7 V) I/ xgo登/EPC以電腦為主,上左咁多年都唔覺
" N/ ?& [6 H7 p聽到呢句就知此帖已完7 o* Z6 _9 p$ z8 W, c
0 T' ^8 `3 k8 a+ u# G" v
PS:明知go登班友見到講巴士講鐵路就話人係巴x鐵x都仲咁認真, e2 L8 G) Y) b. e5 }+ ?) N
咁你就輸了
% |; k! x. W1 U5 G9 g6 Q" h% F2 j, Y, S: g0 v# d
今期流行:690是原罪
AL_71 發表於 2010-3-7 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2010-3-7 12:38 發表
+ Q; C% i  j9 Z. D# _' \8 O2 R- a$ F
go登/EPC以電腦為主,上左咁多年都唔覺& l/ t" p' ^+ x- T: G
聽到呢句就知此帖已完
0 o) ]& x0 D6 R8 X% n3 X0 N

* D) W5 ^4 }; @3 P- S佢地開站果陣都係電腦為主吧..." v  C5 @  \! R( H
italk照計都應該係咁la
) }/ Y* F( v/ x
$ X. m/ B4 R# T% ~* C, {/ H不過係後期發展方向唔同罷了/ P" ?( i( r; ?1 o, T
一個發展正確...一個就....0 X( H! w9 ^' P" p
+ N0 j1 Z. @. k" T% G) G
原帖由 gn3509 於 2010-3-7 12:38 發表 6 Z  {7 N- k* R- F( q9 d
明知go登班友見到講巴士講鐵路就話人係巴x鐵x都仲咁認真
& q$ {  J' ~$ S  y( M9 _
! }+ k8 h/ s5 w
出面外界既人點睇交通迷1 S8 z8 {3 x: [) F. \* P6 B0 \
大家心裡有數la
- E! Q7 l# L& v! v- C
8 N' v7 L6 z- F, H& ~* F[ 本帖最後由 AL_71 於 2010-3-7 12:45 編輯 ]
WinnieThePooh 發表於 2010-3-7 14:08 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2010-3-7 15:39 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-3-7 12:43 發表
: F+ Z; f+ T( y' w* }1 _. v  u- a0 V# X; X: [& [
  Z/ o0 }/ U% ~- l6 v5 R& `
佢地開站果陣都係電腦為主吧...6 {2 X5 U0 ^# r5 u' `8 d: y% n5 `# P* r
italk照計都應該係咁la! I! X) e- f( x- s' Q; |
- Q; j% Z5 N8 z( N* e
不過係後期發展方向唔同罷了9 g( n( I$ I/ i6 P% Y
一個發展正確...一個就....
+ K8 ~( G# i* D. ?2 D' P
- O" W# [, q0 @1 m3 z, w! m0 L2 G; F. ^( k. ]# u
# `4 W8 a& D; R
出面外界既人點睇交通迷
  }; }, x" J( k3 ^, i大家心裡有數la ...
. C2 b, W5 Y4 v6 Y, K
; d. E% e/ r' A, d) f
其實見你咁多時間係度繼續回應, 不如正如之前講, 你另開文講d 實際d的建議la..
# ]; z6 I# ]/ p1 R' ^( k! e! @( ]3 Q( B6 ^& M  m
其實發展邊有話是否"正確", 只是唔同方向.....始終唔明點解閣下認為討論區只, }4 i7 u8 W3 Q* p( y
可以有一種?
3ASV196.KE7270
091320906 發表於 2010-3-7 18:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2010-3-7 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 091320906 於 2010-3-7 18:00 發表 * ~* y/ H& i" U' ^
先回AL71,
7 I' u) \- d' h% K9 h: y" X其實你成日話italk響出面俾人標纖,
" b9 ?1 [6 P$ c' [你而家咪又係標纖緊呢度既人做毒男,lift■,巴■,
& O+ t3 C, W) K% C! Y黎呢度討論呢d野一定係■人咩...! [  r6 o: b3 \& k; g" L/ \
又標纖緊出面以電腦為主,) E/ V2 O: g( T" ]: Q) F
高登個例子,佢開站的確以電腦做核心,但而家好明顯唔係,
) F7 z8 I3 x2 g. q$ ?而且 ...
1 Q7 z8 E) {2 Q' B# P
hkexc自不斷死server同admin處事手法問題已開始走下坡。
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2010-3-7 20:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-3-7 10:04 發表
) T8 b4 v7 d) U: G2 [( D/ k/ Q
' n) `2 l- x  {) B
4 e$ Y: S6 \. j6 z0 Q可能呢度大部份版友會用呢個角度諗:5 G3 ]& ~0 J! p% N0 t$ U) w6 @
外面的社會太過殘酷,冇法係現實上立足
- o6 o; h8 X  B6 z& o' B得italk呢個虛擬世界能夠滿足他們的慾望
. N% b& M" d+ f  p佢地既喜好係其他主流forum post
# K3 a5 g7 _# s0 k7 g$ ]咪俾人狂插...e.g. lift膠,巴膠...etc
4 i+ l4 T+ N& O( Y9 p& O結果對呢d主流forum 抱着 ...
. ~1 m0 L4 S$ K8 z# ]
你呢句點睇都只係閣下的想法吧....) W' Q. Q& H9 B8 P" {
人係有選擇權架,加埋依家呢個社會標籤風氣咁勁,$ ?7 k+ q8 M" ^+ F  O
如果真係睇唔開呢個標籤咪唔好做某d野,係咁多。
0 r% `8 t3 F& [
- ~5 @1 s/ v' t( x& ?* {又例如:我影我既巴士相,比人望下,話下幾句,so what?
. X. r: d1 s' f- H4 s7 o6 X5 x/ X4 ], Z: b: U7 g
唔做違規/虧心事,我對得住天地良心,我唔怕一切任何標籤!$ r0 ]8 X& i1 E2 l

6 V, _9 Y$ G9 t2 [+ z( s$ F如果閣下執意唔尊重呢個版友既人既選擇權,我深信大家已經無野好傾。9 b' T1 d( `9 H
比機會你提建議,你又走左去邊?; C0 H# r1 P/ ]
# c% o! \% s8 p* z0 C3 u( e, i
正等於人地諮詢你,你唔回人,轉頭出事就只識話人,咁邊個理虧既,唔駛講。6 o- R; c2 T  h/ w# {$ g$ x
6 n; N: \7 U. x
同埋,你又有evidence,知道上得黎呢度既人多數只係玩呢度?
- v5 p5 T2 ]" U4 O無人申報=yes呢個立論我覺得唔掂囉。4 Q, Q$ g4 A5 |8 X; k

& [$ \9 v% R& ]# s  V咁italk近年面對其他論壇既風氣,好多人玩其他forum兼玩埋呢度,條數已經唔係咁簡單計啦。
* f5 X9 v0 m" C7 D. y" C% H1 j
. |) A# O; }& V9 {' y- P! S5 L[ 本帖最後由 kay 於 2010-3-7 20:34 編輯 ]
世界很簡單 人類很複雜