hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 討論[news]:港鐵轉乘陷阱假日無優惠
返回列表 發新帖
開啟左側

討論[news]:港鐵轉乘陷阱假日無優惠

樂仔〞 發表於 2010-3-4 18:46 | 顯示全部樓層

原帖由 venetian 於 2010-3-4 18:28 發表

嗱,這句我真係唔多認同。無人無公司做事係足夠的,做足係自己比自己的評語,港鐵唔係只為自己服務,佢有需要滿足每一個客,能做到就要做到,幸好這不是官方回應。

至於你話有人郁啲就投訴,咁就係另一層次的問題,到底點解小問題 ...

洗唔洗一上東鐵就痴哂廣告話假日 K12 冇轉乘咁樣俾你睇 ?
自己唔睇豬紙又賴人
呢 D 人抵死囉 !
admin28 發表於 2010-3-4 22:26 | 顯示全部樓層
觀乎樓主的出文, 雖然有多篇均為轉載報導, 在首次勸籲後, 也有加上個人意見,
因此其文章並沒有干犯板規.

雖然如此, 但仍希望樓主多加留意出文. 出文前應留意有關事實, 是否真的如報章所言.

其他板友亦都需要注意行文用語, 不應該作出離題討論, 並多加留意板規第39條所作出的建議

如再發現有離題討論, 或針對個別板友的言詞, 本人對有關板友將會按板規作出處分

R1板板主
admin28
hkbw

A4板,W板,Z4板主,hkbw
 樓主| venetian 發表於 2010-3-4 22:32 | 顯示全部樓層
on11358 發表於 2010-3-5 00:43 | 顯示全部樓層

原帖由 venetian 於 2010-3-4 22:32 發表

明白。本人會多加注意。

不過我要補充一點,本來本人發出本篇文章時,針對的問題有二:
1. 港鐵指示不清
2. 港鐵的回應

可能對第1點可能我未完全肯定事實,不過由這主題中,都有板友提及K12周日沒有掛出告示牌。所謂事實亦 ...

問題1,閣下有沒有親身到過大埔墟站搭K12?如果只係從別人口中聽到而不自行查證就加以指控十分不公平。(引用權威的謬誤)
反而閣下在天水圍遇到懷疑不禮貌對待一事還可以接受。
問題2,港鐵的回應只講出了基本事實(fact),可能港鐵本身都唔知到點解K12背後歷史問題,搞到轉乘優惠都o甘奇怪,
其實所謂充足定義真係好難講,有人認為唔搭港鐵既人都知就叫做充足,有人認為服務對象知就叫充足,唔知閣下對充足既定義又係點。
例如我對澳門好多野都唔知,o甘又係唔係代表澳門好多指示都做得唔充足呢?

如果閣下想搵表揚港鐵的事其實很容易,上官方網頁的新聞稿便可搵到。

最後你覺得我係保鐵都無所謂,因為我只係將心比己,將自己代入一間公司去了解投訴合唔合理,
係唔係有更好既解決方法避免同樣問題,又或者其實呢個問題投訴人自己付出少少就可以避免呢,
唔合理係要出聲,但如果將自己權利放到好大就會變得唔平衡,人地只會當刁民看待而唔會接納你既意見。

WinnieThePooh 發表於 2010-3-5 00:48 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2010-3-5 11:47 | 顯示全部樓層
原帖由 venetian 於 2010-3-4 22:32 發表

明白。本人會多加注意。

不過我要補充一點,本來本人發出本篇文章時,針對的問題有二:
1. 港鐵指示不清
2. 港鐵的回應

可能對第1點可能我未完全肯定事實,不過由這主題中,都有板友提及K12周日沒有掛出告示牌。所謂事實亦 ...

1. 個個指示清楚到不得了 , K12 假日係會掛收錢既牌 , 豬紙亦有寫 , 自己唔睇走去賴人仲要人俾番錢你 ... 咪傻啦
2. 港鐵都做盡哂本份去貼通告同人講 , 你仲想有咩辦法再清楚 D ? 痴滿成車既告示 ?
SSBT 發表於 2010-3-5 12:27 | 顯示全部樓層

事先聲明,我唔係保鐵

其實 K12 個假日收費已經行左好多年,
點解陳先生今時今日先嘈?
如果佢唔熟識大埔,
大可以出發/上車前check下資料,
咁佢應該會知道 K12 假日收費哩個事實

有時未必係間公司錯..
如果而家話要再加多d指示,
例如要響錢箱加告示,
難保之後又有人話睇唔到錢箱個告示, 要司機出聲提醒..
哩類無理既投訴..

既然假日收費咁煩,
不如直接由九巴開假日線啦...
=0=