hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 鴨脷洲大街與倫敦里交界整盞紅綠燈係咪浪費資源? ...
開啟左側

鴨脷洲大街與倫敦里交界整盞紅綠燈係咪浪費資源?

gn3509 發表於 2010-3-7 13:29 | 顯示全部樓層

原帖由 FP4790 於 2010-3-6 16:54 發表

唔可以咁講
綠燈閃吓閃吓時,有啲人唔知道綠燈會閃幾耐,會唔會好快紅,所以唔衝。
而整咗倒數燈,衝的人更加會衝(知道時間),本身唔衝的人亦因為知道時間而衝。 ...

而家個情況係閃下閃下,好多人都照衝,出現衝左一半轉紅燈既情況
裝左倒數燈,啲人見到時間唔容許衝,反而會停低
今期流行:690是原罪
FP4790 發表於 2010-3-7 15:11 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 7-3-2010 12:22 發表
提起倒數燈的問題,其實應該是有作用,正如巴士當駛過有衝燈相機的路口時,都會刻意收慢車速一樣,但是對於其他駕駛者來說便會加速衝過去,尤其是某些視交通燈為無物的駕駛者,正如昨天下午路過銅鑼灣,看到有一輛跑車在交通燈轉為 ...

我相信跑車司機見到衝燈相機都一定會停。
但係跑車司機見到倒數燈倒數黃燈,就必定不停!
hkaiw 發表於 2010-3-7 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2010-3-7 13:29 發表
而家個情況係閃下閃下,好多人都照衝,出現衝左一半轉紅燈既情況
裝左倒數燈,啲人見到時間唔容許衝,反而會停低
原帖由 FP4790 於 2010-3-7 15:11 發表
我相信跑車司機見到衝燈相機都一定會停。
但係跑車司機見到倒數燈倒數黃燈,就必定不停!

此終衝燈相機是有一定的阻嚇力。

不過提到衝燈的問題,罰則卻有不同,例如行人不依照燈號過路,不論是綠燈閃動下才開始過路,還是在紅燈時過路,都會被罰款2000元,而車輛衝紅燈則是罰款600元及扣5分;另外宣傳方面亦不同,近期只聽到在電台才有宣傳行人不依照燈號過路的罰則,反而車輛衝燈的電台及電視台均有宣傳,還有警方亦只會於繁忙地區間中派警員及交通督導員監察幾個小時便算(主要是在「交通日」時)。

喵...
cn2661_2d32 發表於 2010-3-7 17:26 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2010-3-7 17:13 發表

此終衝燈相機是有一定的阻嚇力。

不過提到衝燈的問題,罰則卻有不同,例如行人不依照燈號過路,不論是綠燈閃動下才開始過路,還是在紅燈時過路,都會被罰款2000元,而車輛衝紅燈則是罰款500元及扣5分;另外宣傳方面亦不同,近期只 ...

呢個我都覺得好唔公平.
話晒.行人衝燈都係死自己.最多後車剎唔切
但車衝燈可能會保靈球式死一堆人再加燈位炒其他街口的車
點睇都死得人多.點解車衝燈罰得少個人衝.....
a396 發表於 2010-3-7 17:34 | 顯示全部樓層
原帖由 diamond 於 2010-3-4 18:13 發表

但香港的駕駛者的「禮讓程度」已經好過澳門好多啦!
澳門D淨斑馬線仲恐怖, 十架車黎十架車都直行直過, 個斑馬線有等於無 想安安全全咁過條馬路都難過登天  香港至起碼有部分司機真係會停定讓人 但澳門個D司機 ...

馬交果邊o既過路設施點同香港比呢?
好似議事亭前地咁, 有 zebra crossing
o既, o的司機都會停一停畀人過啦.
獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2010-3-7 17:48 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-5 12:48 發表

見你比的相,條街都算係市內內街,
又小巴上落,又貨車上落貨
估計支燈可減少盲點.點都係有d用ge.雖然相中見咁近支燈都有人亂過.....應該係政府唔加欄的問題,唔係支燈問題

*見樓主真係影幅相番來支持個討論. 不論對於 ...

睇完樓主o的相, 證明o左一點, 就係客觀
環境同樓主所講o既有出入. 大家睇o下大
街附近o既環境, 有唔少護老院, 老人家久
唔久都要出去, 點都要一組紅綠燈啦.
獨派交通迷同政治學人
hkaiw 發表於 2010-3-7 17:49 | 顯示全部樓層

內地的就更離譜,即使行人過路燈是綠燈,但是大部份路口車輛是容許可以右轉,這樣就更容易發生交通意外。
喵...
OTIS401 發表於 2010-3-7 18:01 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2010-3-7 17:49 發表
內地的就更離譜,即使行人過路燈是綠燈,但是大部份路口車輛是容許可以右轉,這樣就更容易發生交通意外。

大陸的交通燈就真係有等於冇...
cn2661_2d32 發表於 2010-3-7 18:26 | 顯示全部樓層
係大陸過馬路最安全方法就係人群之中人過你又過.
好佩服佢地.果然係果個地方生存開的人自有一套生活的方法.
我地就咁睇就唔知綠燈過唔過好.幾時有車,但佢地係知幾時就算有車來緊都可預時間.
bananasims 發表於 2010-3-7 18:47 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2010-3-7 17:34 發表

馬交果邊o既過路設施點同香港比呢?
好似議事亭前地咁, 有 zebra crossing
o既, o的司機都會停一停畀人過啦.

我去澳門既經驗係
因為塞車,佢先會停比你
如果好空礦的話係唔會停…

好似你所講既大馬路係會停
不過喺氹仔,好似柯維納馬路等咗好耐先至過到馬路

原帖由 hkaiw 於 2010-3-7 17:49 發表

大陸嗰隻紅綠燈
假設係有條南北向、東西向既紅綠燈
如果南北向比車睇既燈係綠燈,比行人路睇既都係綠燈
啲車一轉右,行人又要停低,同有無整根本無分別
美國新澤西洲澤西城 (Jersey City)、尤寧城 (Union City) 同伊利莎伯 (Elizabeth) 又係咁
可能諗住慳錢 set 少幾次

仲有加拿大,有啲地方紅燈可以右轉,有時過緊馬路都有車轉入黎
好彩好多城,好似多倫多同滿地可既市區都已經唔比紅燈右轉

~~~