hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 大家為什麼會成為巴士迷呢?(恭賀B22版成立~) ...
開啟左側

大家為什麼會成為巴士迷呢?(恭賀B22版成立~)

Alex01 發表於 2010-3-5 21:47 | 顯示全部樓層

首先恭賀此板成立
因為細個時見到D巴士好型,而我又中意巴士玩具
所以我就做左巴迷
MP7638 發表於 2010-3-5 22:39 | 顯示全部樓層
以前細細個陣...每個星期日朝早同老豆飲完茶都會去坐66既熱狗之後周圍去

每次坐車都聽到吉蘭吉都把聲都覺得幾好聽....

之後就對D路線開始有興趣...

不過自從開始影車之後,就鐘意影相多D...
SK 9216
KMB-ATE1 發表於 2010-3-5 22:49 | 顯示全部樓層
恭賀此板發帖節節上升!

幼稚園果陣因為經常從天后坐地鐵落上環所以漸漸對鐵路產生興趣。
後來偶然同屋企人坐巴士(重記得果架係中巴熱狗),當年未夠3歲,不過由於我生得高大,所以車長要我比車費......
可能就係呢段「巴士奇遇」,令到我後來就開始留意巴士。
KXEnviro | @KX675
a55695569 發表於 2010-3-5 23:11 | 顯示全部樓層

以前細細個個陣...每次一跟父母出沙田個陣,係都一定要扭住佢地話坐83K出去
當時嘅83K重係冷熱混合,好懷念當時果批吉籣...
再加上以前跟住工人落街買餸,又好鐘意扭住工人停係廣源邨個條天橋
望住廣源巴總D巴士出入..

DW8306 發表於 2010-3-5 23:16 | 顯示全部樓層
如果陳自瑜冇出巴士書,Ken Fung冇開HKBDB.
我未必係度出post,更加未必對巴士咁有興趣
傷情路 發表於 2010-3-6 00:09 | 顯示全部樓層
我好細個已經好鍾意d車,,
係小學,,有個同學同我傾巴士
之後做埋好朋友,,一齊研究巴士
日日去圖書館,,都係睇巴士書
去到而家,,由於太鍾意巴士,,
所以好多時候,,禮拜五放學/放大假
都會同我由小學到而家既好朋友去遊車河
有時仲會帶埋相機影相同錄聲=]
由於我太熟悉自己住個區既巴士路線
所以d同學有時迷路都會打黎問邊度有車搭番屋企-.-"

係啦,,有d野想問下各位巴士迷
唔知你地有冇睇版圖+地圖既習慣架呢?
我就有啦;]
MAN(13-230) 發表於 2010-3-6 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 傷情路 於 2010-3-6 00:09 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我好細個已經好鍾意d車,,
係小學,,有個同學同我傾巴士
之後做埋好朋友,,一齊研究巴士
日日去圖書館,,都係睇巴士書
去到而家,,由於太鍾意巴士,,
所以好多時候,,禮拜五放學/放大假
都會同我由小學到而家既好朋友去遊車 ...

我去香港嘅時候會拎住本版圖查,周圍坐車,真喺好有用架。
www.facebook.com/sybuschannel
da54 發表於 2010-3-6 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2010-3-5 23:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果陳自瑜冇出巴士書,Ken Fung冇開HKBDB.
我未必係度出post,更加未必對巴士咁有興趣

細細個已經鍾意睇地圖,所以識路線,三歲就帶唔太識搭巴士的祖母搭 21 號去太古城歡樂天地玩。
因為無相關知識,唔係好識分型號,整係識分有 d 巴士車尾凹左入去 (珍寶),凹左入去的又有窄門闊門 (LF vs XF),
同埋 19 號的巴士車頭凹左入去 (LX),另外亦記得坐過有巴士的側牌係隻窗下面 (後來知道係 DD1),
九巴的過海車就係三隻門 (但唔識分 3N/3BL...)

去到小學,維園有巴士城,老豆帶我去玩,先知道巴士都可以係興趣....
小學最尾兩年,唔再搭冠忠校巴,改搭 27 返學,開始真係認得 d 巴士點分。

去到中一,就用零用錢申請加入 B 會,咁岩我收到的會訊就係介紹巴士迷網頁,
當時好似連 BDB 都未成立,最記得就係 619 Bus Page.... 無耐我就成日去
學校圖書館、星光(ISP)的免費上網、網吧(唔似而家咁雜)上網睇新開的 BDB,
當時仲係其中一個年紀最細的 BDB 會員...

巴士書我反而係靠睇 Mike Davis,陳生著作對我相對影響不大
我到而家都鼓勵巴迷應該睇 Mike Davis 書,必可增強巴士知識!
N968 發表於 2010-3-6 02:10 | 顯示全部樓層
以前無無聊聊上網睇巴士相,睇下睇下自己上左隱,之後自己開如用手機影相
E+開如儲錢買部PRO CAMERA,
希望2012年影到熱狗最後的日子
PC39516 發表於 2010-3-6 09:56 | 顯示全部樓層

原帖由 a55695569 於 5-3-2010 11:11 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
以前細細個個陣...每次一跟父母出沙田個陣,係都一定要扭住佢地話坐83K出去
當時嘅83K重係冷熱混合,好懷念當時果批吉籣...
再加上以前跟住工人落街買餸,又好鐘意扭住工人停係廣源邨個條天橋
望住廣源巴總D巴士出入.. ...

廣源個巴總細到嘔電.....