hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 大家為什麼會成為巴士迷呢?(恭賀B22版成立~) ...
開啟左側

大家為什麼會成為巴士迷呢?(恭賀B22版成立~)

yunghin2004 發表於 2010-3-6 21:45 | 顯示全部樓層

我點解做巴迷就唔知 , 因為我細細個就唔知點解鐘意巴士
即使當年 ( 初小 ) 未識 Order 呢樣嘢 , 但係唔知點解會知 73P 係 37A order

不過影車就真係唔係影咗好耐 , 30/1/09 開始嘅 , 不過報特 / 行蹤就中一開始 ..
OTIS401 發表於 2010-3-6 22:08 | 顯示全部樓層
自己雖然唔係B版常客
但小弟都愛乘巴士的

細個鐘意遊車河
當時屋企有車,想去邊都得
之後部車湯左,去邊都要搭公交
也開始愛上了乘巴士,但唔係留意車務
而係留意車型,有咩新車臨退的車小弟都會去搭一次

不過,人同化學一樣有Substitutions
再加上家陣巴敗的流行
小弟沒有做全職巴迷,更不想有人知我係巴迷...
流星☆雨 發表於 2010-3-6 22:10 | 顯示全部樓層
我又黎講下先~

4歲時屋企買左本地圖
我無野做時會睇下
對巴士線認識多左

個時住係沙田第一城
個時未有馬鐵
去邊都係坐巴士
坐得多有感情

初小時開始識用電腦
會成日上巴士網
個時上得最多既係荃葵青巴士網(個名大概係咁) 荃灣巴士興趣網 祖堯巴士總站 巴士狂熱 等等

後來小三個陣搬左入東涌逸東
轉埋校
新學校D野比較深
無點上巴士網
巴士興趣消失左
不過對路線依然OK熟
身邊朋友當我係人肉地圖
我呢幾年都有KEEP住買地圖 買開通用

之後小學畢業 東涌無英文中學
唯有去沙田讀(沙田有親戚地址 可以跨區 成功率自然提升 )

日日都要坐LWB車
(以前多數係迫NLB38或步行)
開始諗點解部車點點點點點點...
後來識左個同學
一次偶然之下知道佢係巴迷
對巴士既興趣開始再出現

再之後因為感情煩惱同個位同學熟左好多(因為大家都有感情煩惱)
佢有時會叫我出黎玩
出沙田嘛...梗係坐巴士啦
而且我不嬲覺得MTR太多人太嘈
我開始避免坐MTR
間中就影下車...
影影下變返一個巴迷...
而家仲要係每日UNCH TIME同等車返放學時 都影下車=="
有時有活動去某某地方(例如陸運會入MOS 遲下去唔知邊度要去大學站集合...)
又會遊河
個位同學又會間中放學同我去遊河...

比幾年前只會上巴士網同買地圖既個個我"進化"左好多==
而且唔再係只識巴士路線
車型呀車務都開始知少少...

直接D講係重新開始巴士迷生活中
KA9827 發表於 2010-3-7 11:53 | 顯示全部樓層

也許是受哥哥影響吧.
小學時期(即是哥哥的中學時期), 他經常買巴士書呀, 用那F50影了一大堆的巴士相.
小時候的我對巴士以經對巴士有基本的認識.
中學的上/放學方法由地鐵轉小巴變成10号轉91M
上中後下久,70取消前一,兩個月, 在上水見到一大班巴士迷. 他們的熱誠深深感动了我. 所以我决定成為巴士迷的一份子.
從日常生活中慢慢增加巴士迷的生活習慣

KP3805 發表於 2010-3-7 21:38 | 顯示全部樓層
可能由於地域關係(南區),
我在幼稚園已經喜愛了巴士.

讀幼稚園時坐中記 595 返學(我住在香港仔),
剛巧阿媽又識 595 其中一位 595 carlo,
每日那 carlo 會向我講早晨, 好 nice, 再加舒服的 DA / LA / VA, 正到死

P.S.現在那 carlo 還是行新記 595 / 590A / M590.

搬到海怡半島時,
剛剛新記開始營運, 那些 10xx / 11xx 行 590 及後來的 590A / M590 後
我更喜愛巴士

P.S.
不過做巴迷那麼久,
仍然很討厭那些行 592 / 90B / 99 / 171 的絲絨豪

薯頭 發表於 2010-3-8 00:56 | 顯示全部樓層
首先恭喜 B22 版成立先!

點解我會成為巴士迷?
可能因為一出世就住天水圍,
出入都係靠巴士,漸漸就對呢部大巴有興趣

自從屋企有左電腦,就開始上巴士個人網頁,
到 04 年開始就上論壇睇,05 年自立門戶去開左個論壇,
與一班志同道合的人士係一個空間入面討論

我比較係鐘意香港巴士個歷史,多於什麼特見、機械方面既野
有時自已出街影車,唔講野幾粒鐘,都算係自已其中一個減壓方式黎

細細個就成日認為巴士係最好既,但係大個左,西鐵通車,
的確為我帶黎唔少的方便,但係巴士呢樣野,依然令我繼續去迷
9013-HT9707 發表於 2010-3-9 03:26 | 顯示全部樓層

點解我會成為巴士迷 ?
我諗應該係細細個搭得多 98
個時 98 D 車唔係短蘭就係短豪
望住個軸凹左入去都好似幾好睇
仲會有D 係白色無洞 ( 短蘭 ) / 有D 係銀色有好多洞 ( 短富豪 )
自從就鐘意呢批短車
亦因為呢批短車同埋搭得多呢條線而鐘意巴士繼而成為巴迷
仲會有陣時得意下點解短富豪中得 241 咁有型
最後仲成為愛車添

到左宜家 , 差唔多日日都搭 98 , 次次都選短富豪黎搭 , 搭唔到短富豪好似有點兒可惜咁
DA15 發表於 2010-3-9 21:39 | 顯示全部樓層
點解我會成為巴士迷?
可能係我細細個番學日日行薄扶林道
日日都見到巴士
所以成為巴士迷
3asv6 發表於 2010-3-11 17:07 | 顯示全部樓層
原帖由 KP3805 於 2010-3-7 21:38 發表

可能由於地域關係(南區),
我在幼稚園已經喜愛了巴士.

同你一樣都係住南區無地鐵到的地方搭得多就會鍾意,
當年80年代地鐵無0甘發達搭得更多巴士.我鍾意巴
士最主要原因係乜我去到今日都記唔反,不過肯定係後
天先鍾意巴士.83/84年去睇過九巴50週年展覽
都令我對巴士鍾情程度加劇.92年巴士城第一次上車
玩搞牌,91年入A會B會.95年買第一台搞牌機.
記得80年代中老豆送過部巴士比我令我更鍾意巴士.
..
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
千年 發表於 2010-3-15 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 KA9827 於 2010-3-7 11:53 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
也許是受哥哥影響吧.
小學時期(即是哥哥的中學時期), 他經常買巴士書呀, 用那F50影了一大堆的巴士相.
小時候的我對巴士以經對巴士有基本的認識.
中學的上/放學方法由地鐵轉小巴變成10号轉91M
上中後下久,70取消前一 ...
係最後一個point,你因為咁樣多了對巴士多左興趣,我都好感動!