hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2010-2011年度北區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2010-2011年度北區巴士路線發展計劃

JF1261 發表於 2010-3-6 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-3-6 21:13 發表
最好唔該非繁唔入埔工托里數...

最多人上車的站應該係寶鄉橋同林村河畔..
因為有分段

其實佢肯做到固定20分鐘一班, 都可以keep 到班客仔ge..(502 約10分鐘一班車,但返北區收9蚊)
但係九巴頹做, 真係抵佢比小巴搶哂d 客

70K 果到..
如果唔加70X 短途特班的話, 我諗九記個投訴熱線實俾人打爆..
宜家早繁70X 都爆到9 彩(比70K 更爆)

而且用區外線來做區內主力, 真係有點兒問題
如果吐公/ 觀塘塞車的話, 咁樣區內班人咪連車都無得搭

又或者搭273A 係清河村轉70K?
d 阿公阿婆無啦啦又要上落多次車
加上早繁273A 班次係嚴重不穩, 華明總站上車又要兜康明樓果面浪費時間

一句講哂, 唔該九記重組北區區內線, 唔好淨係搞埋d 無謂動作
影響一眾粉嶺南的居民

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
GM + 1 agree

查看全部評分

chan6723 發表於 2010-3-7 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2010-3-6 21:07 發表

依個當然係必要做的事啦..

全程$4.4(熱狗) /5.7(冷車)
分段照舊

不過諗諗下, 老九會唔會為左繼續搶錢, 所以先唔理條線

如果唔係因為有 502,我會有個反建議…

就係 73 照舊係太平做總站,但係經嘉福,放棄聯和墟,
大埔可以考慮縮短去到富亨,工業村果截就同 72A / 75K 轉乘。

不過而家咁樣,縮去聯和墟都有著數。
聯和墟去上水果截,我諗還是交返俾小巴做啦。

70K 就不如全日雙向,華明 - 清河,兩邊都經聯和墟。
佢同 273A 有轉乘就已經可以 cover 哂成個北區。

至於嘉福去聯和墟一段,可以交由 279X 做,回程就
反正一直都係冇車 (靠 70K / 273A 轉乘),有冇都冇
所謂。

我仲有個建議,就係連 73A 都縮短到華明附近。
位就可以擺雍盛苑 / 欣盛苑出面的華明路,反正車又
唔多,打電話 / 拍卡由華明站長 control 都得。
反正 73A 華明打後去彩園村都係冇乜客。
GM 發表於 2010-3-7 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 N38 於 2010-3-6 10:09 AM 發表

前2日放假先搭完。
我約下午4:00太平上車,
坐上層,
去到大埔落車。
全程10個客都唔夠。
中途只有另一人短暫坐過上層。

但係星期六、日73就好多客
好多班都要企
常備TCU 出行唔洗怕
AD18 發表於 2010-3-7 01:29 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2010-3-7 01:27 發表

但係星期六、日73就好多客
好多班都要企

73 係星期六日要企人就真係好難叫人信得過
反而平日早繁有人要企就仲叫做信得過

強烈希望 502 繼續加班 , 加至 20 部車 , 繼續搶奪 73 既客

要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
GM 發表於 2010-3-7 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2010-3-7 01:29 AM 發表

73 要企人就真係好難叫人信得過
反而平日早繁有人要企就仲叫做信得過

強烈希望 502 繼續加班 , 加至 20 部車 , 繼續搶奪 73 既客

唔好忘記星期六、日k12要收$$
當價錢+時間優勢都無曬的時候,
返粉南真係學生客都唔搭港鐵
常備TCU 出行唔洗怕
AD18 發表於 2010-3-7 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2010-3-7 01:33 發表

唔好忘記星期六、日k12要收$$
當價錢+時間優勢都無曬的時候,
返粉南真係學生客都唔搭港鐵

我都知呢樣野 , 但係咪真係話到 73 係星期六日好多時有人要企呢 , 呢個其實真係值得相榷
Gary_B 發表於 2010-3-7 03:06 | 顯示全部樓層

回復 56# 的帖子

今日 (6/3) 星期六搭左一次 73,順手數埋客,以供參考。

往大埔方向
時﹕1628
地﹕祥華上車
註﹕有架 73A 熱剛開走三分鐘

祥華上車
車上有 3 人,站上 2 人  (上水加埋聯和墟只有三人? )
塘坑  +2
華明  +1  -3    (好少見華明咁少客)
康明樓  +3  (前面唔見有502食左客 )
耀明樓  0   (通常都有人上)

九龍坑  +1  -1
南華甫  +5  (其中有一家四口)
大窩  +2
泰亨  +1
中心圍  +1
圍頭村  +1  (大窩西比平時較多人上)
帝欣苑  -2  (竟然有人落,大窩西上車既)
太和站  -4
大埔舊墟公園  -7  

落車時車上剩下 7 人,時為 1704。

資料僅供參考

PS  全程俾白威寶提左我四次

AD18 發表於 2010-3-7 03:18 | 顯示全部樓層

回復 57# 的帖子

睇番你果堆既數據 , 尤其是係粉嶺南果邊
通常 73 咁少人搭既原因 , 唔多唔少都係因為前面既 73A 食左客

係華明分站 , 其實係有唔少人見到有車出去沙田經大埔既都照上 , 即使係比 7.1 都好都一樣係有人上車
再極端 d 既 , 黎架冷氣車 , 比 9.2 都一樣係有人坐出去大埔
仲有既係 , 本身係因為 73/73A 班次間距咁大先比到個樣人地睇既係 , 係有好多客坐架喎

不過如果個班次密 d 既話 , 客量可能都未必有番咁上下 (若行定點班次另計)
Gary_B 發表於 2010-3-7 03:24 | 顯示全部樓層

回復 58# 的帖子

所以我寫明﹕「有架 73A 熱剛開走三分鐘」

亦都係九龍坑追到架 73A

barking 發表於 2010-3-7 10:29 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2010-3-6 13:03 發表

68X上唔到,69X和265B點都夠啦掛. 如果都係上唔到,先至開條晨早線由北區出西九囉.
不過,放工時間,68X,69X,265B,279X點都上到車返去掛.

如果上唔到,先開條晨早......咁好多線都開唔成了
問題唔係上唔上到, 而係根本無乜人肯咁樣轉乘去西九龍
一來又兜, 二來又貴, 三來去西九龍何解要屈就坐元天車的"剩位"?
唔需要再轉乘啦!
直頭把呢條 北區-8幹-西九龍線 畀新巴,嶼巴做仲好啦

睇咗咁多篇文, 大部份都係對北區巴士服務不甚滿意, 尤其區內線幾乎條條都無進步
以前273好地地, 換AV之後, 假日晚上開兩部車(AV+單層), 由等車到開車,要十幾分鐘, 真係步行好過

北區真邊條線做得好?
276A, 278X, 就係兩條
277X呢? 同5年前比, 非繁時班次一樣(感覺5年前班次準一些), 起碼當年清一色用AP+白豪2+2,
今日用3AD+膠扒+白豪+膠躉+都普+電豪, 總之一大堆...得淡笑
當佢非繁時12-15mins班次出8部車行, 每款車出一部都差不多了