hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴真係咁唔想做?(小感)
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴真係咁唔想做?(小感)

053h4 發表於 2010-3-7 01:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
orange 發表於 2010-3-7 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-3-7 01:10 發表

除左流水線, 有幾可係下層企爆, 上層好吉
而家一般都係插跨區線落單層, 呢d真係上下層都坐滿啦
273, 273A用單層, 根本無咩大爭議

而且,單層同雙層, 如果人工係固定, 成本分別根本唔大(如果有明顯分別, 新巴就唔會 ...

買單層最大慳唔係人工,而係各類原料消耗,試諗下一架車開少一層
光管冷氣,行少一條車軸兩條胎,加上車價,就算繁忙時間爆晒,加埋慳
唔少錢,正如而家引入兩軸空調巴士一樣,少一支軸唔係純粹慳隧道錢

始終而家巴士唔再係以前成日任何時間都爆滿,繁忙時間只要班次
密度足,點都好過純粹一架雙層去載
益童學校,全民教育
AD18 發表於 2010-3-7 02:01 | 顯示全部樓層
73/73A 呢兩條線既班次基本上唔執既話
都仍然會係 , 一係就好耐唔黎 , 一黎就打孖上既情況
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
cn2661_2d32 發表於 2010-3-7 02:47 | 顯示全部樓層

車買左翻來就係Sunk Cost,車價已唔係問題.
唔通為左小部份行單層著數的線,間硬買批車番來,車型唔同,維修成本高,行的線又唔靈活,
即係例如單層車每個月省10蚊油費,人工不變, 但係維修果度訂零件係小批,一個月保養變番15蚊,
仲要例如1A呢d大線唔夠車要支援,但你細車過多,調入去人又唔載得多,要和番條數就推多幾部過去
點知油錢同司機斷unit計又多左..(記住.16座同100座都係1個司機, 單層車唔係用少雙層車一倍油咁筍)
所以寧願擺堆ADS係度都冇可能擺堆Dart係度.因你ADS話就話游街油貴.
但你ads可去支援大部份線.Dart唔得

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
nickhei + 1 用車靈活性(FLEXIBILITY)當然會影響交易費 ...

查看全部評分

nickhei 發表於 2010-3-7 14:33 | 顯示全部樓層
WinnieThePooh 發表於 2010-3-7 14:42 | 顯示全部樓層
cn2661_2d32 發表於 2010-3-7 16:47 | 顯示全部樓層

原帖由 nickhei 於 2010-3-7 14:33 發表
用雙定單當然要睇各自NET GAIN邊個大D。
有人話少人搭用雙層係DEADWEIGHT LOSS ,但如果非繁轉單層衍生TRANSACTION COST(例如要花時間轉車又食油)大過DWL,鬼去轉單層咩?
基本上PUBLIC TRANSPORT好難避免一時頂爆閘一 ...

E~兄台. Econ出身?
DWL/ Social Benefit/Loss 同最重要"Transaction Cost"呢個term你唔提我都冇晒印象.
都冇讀幾年lu.
Mahoumatic 發表於 2010-3-10 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-7 02:47 發表
車買左翻來就係Sunk Cost,車價已唔係問題.
淨係車價已經係問題,
九巴將其中500部車轉單層,當一部單層平過雙層100萬,500部慳5億,
17年車齡計,每年都慳近3000萬。
重未計其他任何可以節省的支出。
小軒 發表於 2010-3-13 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 33XX 於 2010-3-6 12:25 發表
上年仲係訪客嚟呢度睇RDP個陣,已經發覺九記/運吉既建議根本係攞出嚟俾人ban...

到今年,依然如是;雖有36B改行大埔道這些好建議,但係,7號,33A同72轉單層呢啲咁既騎呢建議,同埋對40P,73系等問題隻字不提,又係咪離譜咗 ...

73 轉單層好,但$7.3 ,MTR $3.5 ,已輸,D班次21-28,19-30,好難預
ASV63 發表於 2010-3-13 15:31 | 顯示全部樓層

其實7號根本就冇需要轉單層,客量幾時都咁好,我真係唔係好明點解九記唔唸清楚先好做呢?
假若新創建收購九巴同埋龍運,佢地的服務態度一定好好多。(起碼都要有一個積極進取的心先至叫做好的服務態度)