hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞][轉貼]架空輕鐵紓元朗人逼人
開啟左側

[新聞][轉貼]架空輕鐵紓元朗人逼人

坤仔 發表於 2010-3-23 14:28 | 顯示全部樓層

回復 30# 的帖子

K73最多人上落就係元朗廣場
你居然話cut左佢擺第度
053h4 發表於 2010-3-23 14:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
樂仔〞 發表於 2010-3-23 16:01 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-3-23 13:58 發表
元朗大馬路係人多, 但車路就唔算塞

而輕鐵月台問題, 610/614/615 合併做一條線
分流乘客去兆康轉輕鐵好過啦
(即係前九鐵重組安排)

761P行左咁耐, 對縮短等車時間, 解決月台擠迫都有幫助, 重唔算係成功經驗?

另外, ...

761P 密成咁先危險
D 車成日行一行就因為輕鐵優先而要停車
相反 610 密極都係 8 分鐘 , 614 615 最密亦只係 16 分鐘
761P 個 D 1 ~ 4 分鐘一班搞到大馬路 D 燈時長時短 ..
053h4 發表於 2010-3-23 16:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
DIH 發表於 2010-3-23 16:17 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-3-23 16:01 發表

761P 密成咁先危險
D 車成日行一行就因為輕鐵優先而要停車
相反 610 密極都係 8 分鐘 , 614 615 最密亦只係 16 分鐘
761P 個 D 1 ~ 4 分鐘一班搞到大馬路 D 燈時長時短 .. ...

如果係班次問題,咁將761P+610做一列三卡車(元朗至塘坊村),
614+615做一列三卡車(元朗至兆康)咁樣聯合班次,唔知可唔可行?

Crazy idea:甚至係東行去到塘坊村見到咩車都拉埋晒夠四卡先一齊行,
西行亦無論如何都夾好四卡車先出發,咁又得唔得呢?
如此一來,列車整體班次會減少,但佔用路面時間較集中,
並能維持同一時段內同一路線的車卡數不變。
九龍人愚問:761P如果直接開四卡車,客量夠唔夠?會唔會有安全問題?
610/614/615呢三條線,本身開拖卡機會大唔大?連埋一齊開四卡又得唔得?

我覺得反而應該鼓勵汽車使用元朗南,減少出入大馬路的路口,
大馬路西行由大棠道至媽廟路劃做巴士專線,其他車輛調去教育路,
目的地非接近大馬路的應該使用馬棠馬田路。
然後,擴闊大馬路的行人路及輕鐵月台少許,減少路面過路處,使交通暢順而行人又有位行。

同意上面某板友所言,以我呢個九龍人來看,大馬路唔算塞車,
以改建輕鐵來「解放」行車線成效不大。

AVW56 發表於 2010-3-23 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-3-23 14:32 發表

元朗廣場, 同元朗(西)巴士總站, 兩者步行距離, 唔夠一分鐘wor.....
(就係多人, 先要改善等車環境啦)

四個字: 本末倒置.

巴士的最大優勢係咩? 點對點.
正正因為元朗廣場及其附近係K73乘客最常到的地方,
所以先至有咁多人上落車及等車.
咁即係證明K73站位正確, 方便到乘客,
所以先有咁多乘客支持及乘搭K73.
搬站, 咪即係向乘客加添不便?

仲有, K73的大部分搭客,
係元朗市3間英中的學生,
個3間英中的學生會肯定會各自發信, 甚至聯合發信予港鐵表示反對,
無可能搬得成站.

(唔知點解, 港鐵一向都好比面元朗區D中學學生會,
元朗另一間英中的學生會(元朗有5間英中), 係九鐵年代曾經去信九鐵,要求加密K75P班次, 結果真係有得加班,
係港鐵年代, 該校另一屆學生會去信港鐵, 要求加密K75P班次, 雖然無得加班,
但亦爭取到係其中兩班正常班次之間加插一部特別車, 變相加密班次,
相信元朗市3間英中的學生會出面, 港鐵應該都唔會採納你的建議)
aaa839 發表於 2010-3-23 16:38 | 顯示全部樓層

4卡行駛的話要成個月台改建,好多月台都要全部改
因為依家好多月台都只係容納雙卡
高架方案
期實都唔太有效舒緩到路面,因為都要佔用中間路面
地底方案我較為支持,但技唔清楚技術要幾淨,但長遠來誚地底會好過高架
希望解決到
有人話的2邊3對門的方案對現時的輕鐵來講差唔多要全部車改裝
到時車輛又被減小- -,又縮班到時d人又會嘈一餐
horta 發表於 2010-3-23 16:45 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-3-23 16:17 發表

如果係班次問題,咁將761P+610做一列三卡車(元朗至塘坊村),
614+615做一列三卡車(元朗至兆康)咁樣聯合班次,唔知可唔可行?

Crazy idea:甚至係東行去到塘坊村見到咩車都拉埋晒一齊行,夠四卡就開車,
西行亦無論如何都夾好四卡車先 ...

教育路,尤其大坑渠以西,好多車周街放,因為裝修材料店多,早繁和放學後都塞過大馬路。

老實購,大馬路車不算多,係交通燈令人流困在月台及相連的安全島

I love Fuji RVP vivid picture style!~
leochill 發表於 2010-3-23 16:50 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-3-23 16:17 發表

Crazy idea:甚至係東行去到塘坊村見到咩車都拉埋晒夠四卡先一齊行,
西行亦無論如何都夾好四卡車先出發 ...

我buy 你呢個 "3卡聯發" o既建議, 只係唔知技術上是否可行, 好似列車係咪咁易掛得埋, 同埋係咪個個站都可以加長到3卡。

以761P 咁密車來睇, 可以做到一班掛610, 一班掛614, 一班掛615, 再一班咩都唔掛, 咁上下O既比例。對客來講, 只要指示清楚, 應該影響不大。
053h4 發表於 2010-3-23 16:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽