hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞][轉貼] 機場快線試用 輕觸式智能車票 ...
開啟左側

[新聞][轉貼] 機場快線試用 輕觸式智能車票

kei_hk 發表於 2010-3-24 11:43 | 顯示全部樓層

原帖由 rickycheng 於 2010-3-23 05:32 PM 發表
MTR NEWSPRESS:
http://www.mtr.com.hk/eng/corporate/file_rep/PR-10-023-C.pdf

今日正式公布...

如果遲D 市區線都用就可解決 尖東/尖沙咀 轉車問題

不過佢冇話市區線會用 ...
原帖由 K仔 於 2010-3-24 10:14 AM 發表

唔係拎唔拎走單程票的問題,亦都唔係做唔做到多次出入閘的問題,而係有收費上的漏洞。
假設單程票被允許在尖沙咀/尖東轉線,有人想由屯門去尖東。
佢可以買一張由屯門去兆康的單程票,然後入閘搭到尖東扮轉線,出閘一走了之,
...

或者﹐我給一個真實例子﹐便可講到收費漏洞了。

(以下收費以成人單程票計算)
由 荃灣西去油麻地﹐$7.50
由荃灣西去尖沙咀﹐$9.00

如果我是想由荃灣西去尖沙咀﹐理應買$9.00 的車票﹐但如果單程票可在尖東轉車﹐我便可以用$7.50的油麻地車票﹐於尖東轉車﹐之後便在尖東/尖沙咀「失蹤」唔去轉車﹐乘客便可慳到$1.50的車資。

而八達通的做法是先在尖東時扣除$9.00(實際為$8.00八達通價)﹐於指定時間在尖沙咀入閘轉車﹐在油麻地出閘時會補回$1.50存入八達通卡(實際為$8.00-$7.30 = $0.70)﹐這樣便沒有「失蹤」的漏洞出現。

kychung 發表於 2010-3-24 12:53 | 顯示全部樓層
其實如果前提係真係要向單程票乘客提供優惠ge話
又唔係真係無辦法
我ge設想會係響尖東同尖沙咀站每邊各設專用補票機
買飛都要先俾前往尖沙咀/尖東站果程錢
出左閘之後
過到另一邊站補錢就可以用返同一張飛再入閘(只有"少補"無得"多除")

當然我唸咁做係不符成本效益
講下就算
南粵急行 rail.kychung.com
kei_hk 發表於 2010-3-24 14:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2010-3-24 12:53 PM 發表
其實如果前提係真係要向單程票乘客提供優惠ge話
又唔係真係無辦法
我ge設想會係響尖東同尖沙咀站每邊各設專用補票機
買飛都要先俾前往尖沙咀/尖東站果程錢
出左閘之後
過到另一邊站補錢就可以用返同一張飛再入閘(只 ...

不如叫人用八達通好過啦

solomon 發表於 2010-3-24 23:43 | 顯示全部樓層

好明顯, 回唔回收根本唔係問題, 而係需要一個實際營建測試.
以機快既人流, 使用車票既人數, 剛好足夠形成數據作分析,
為未來全面取代磁性車票作準備, 事實上現時大部份作讀寫
磁性車票既零件都是利用舊件循環再用, 最新既, 係將線既新
閘機內, 當年係另購加裝既, 至於前九鐵引進既, 應是另一套.

既然有咁多套零件, 無論庫存及維修, 都成本不非, 而且舊既
零件日漸短缺, 係時候利用現有聰明卡系統, 作一次低成本既
然轉移. 事實上, 保持舊系統, 係因為銷售紀念票既收益, 而八
達通又未能取代有關位置, 如果新既紙聰明卡, 在印刷上及成
本得宜, 而且證明有一定耐用程度, 淘汰磁卡已經事在必行!

觀乎內地, 台灣, 新加坡等, 早已用不同形式既聰明卡系統矣,
香港反而落後了!
Megabus 發表於 2010-3-26 04:30 | 顯示全部樓層
原帖由 CN9AMT100UP 於 2010-3-24 09:46 發表

一張咭(其實係一張紙,加一堆線圈,屬於RFID的一種)
成本唔算特別高,大約5毫一張,以機場快線的收費,車票唔回收都無問題。

的確以機場快線的收費,回唔回收都擺,而且開放式系統,預左會俾遊客作留念...

補充少少由一位在港鐵的朋友的小道消息,新車票唔係紙飛,而係膠飛,物料同現時八達通相約,但薄身一點亦會有兩種厚度...而成本...話晒唔再係磁帶,平左定貴左,心裡有數la...

kei_hk 發表於 2010-3-26 10:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2010-3-26 04:30 AM 發表

的確以機場快線的收費,回唔回收都擺,而且開放式系統,預左會俾遊客作留念...

補充少少由一位在港鐵的朋友的小道消息,新車票唔係紙飛,而係膠飛,物料同現時八達通相約,但薄身一點亦會有兩種厚度...而成本...話晒唔再係磁帶, ...

在物流業﹐早已開始用一些附有rfid的lable 貼在貨品的包裝上﹐以方面當貨物出入指定位置是被rfid reader 讀取資料﹐用作倉存紀錄。

這一些rfid lable 每張成本都只是$5.00 樓下﹐反而背後所用的硬件軟件比較貴同複雜﹐每部rfid lable printer 最少要2-3萬﹐reader 又成萬﹐逐件計係唔貴﹐但計計埋埋又真係幾貴。

不過﹐背後運作成本﹐分做多年去灘分﹐相對地唔會太大問題。而一張車票成本又只是幾蚊﹐也不是一件很貴的成本。

講真﹐內部測試已經做晒﹐運作上唔會有技術問題的﹐而且非常可靠。

而家想試的﹐便是公開給乘客試用﹐看看實際給乘客用﹐會唔會有一些內部測試唔到的問題出現﹐令到運作上出問題﹐例如車票的損耗損壞率是多少﹐乘客會否容易令車票損壞(如屈摺車票)。

如果效果良好﹐我相信一定會推展到整個港鐵網絡。

OTIS401 發表於 2010-3-26 10:58 | 顯示全部樓層

據我所知
新加坡地鐵、廣深鐵路同北京地鐵都係用呢種機快車票
不過前兩者係可以「帶出車站」,後者需要在出閘時回收
新加坡更要在每張車票加一蚊做按金,用完後係售票機退錢

如果港鐵要用輕觸單程票
加按金,只係俾一眾專貴的議員話乘機加車費...
(可能有好多人唔記得退票)
出閘時回收,又要改部機的硬件
咩都唔做,車票流失率高
kei_hk 發表於 2010-3-26 11:14 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-3-26 10:58 AM 發表
據我所知
新加坡地鐵、廣深鐵路同北京地鐵都係用呢種機快車票
不過前兩者係可以「帶出車站」,後者需要在出閘時回收
新加坡更要在每張車票加一蚊做按金,用完後係售票機退錢

如果港鐵要用輕觸單程票
加按金,只係俾一眾專貴的議員話乘機加車費...
(可能有好多人唔記得退票)
出閘時回收,又要改部機的硬件
咩都唔做,車票流失率高

你硬是不去退票的﹐也沒有辦法﹐點算加車費

當然﹐唔好要求要即日(用後)要即時退回﹐可以某個時限內﹐儲齊一堆才一次過去退回收回按金便可。

反而用出閘機收回車票﹐真係要大改所有出入閘機。因為現時所有閘機都係於入票位入票後﹐會在機內卷動﹐會屈曲車票﹐於出票位彈出車票 (或跌入閘機內的收集箱)。

偏偏rfid 車票內的rfid 晶片及天線是唔屈得的﹐屈斷天線可能只是接收電波差一些﹐未必用唔到。但屈爆晶片﹐係會連data 都讀取唔番﹐完全用唔到。

所以﹐日後真係推廣至整個鐵路網絡﹐應該會用按金方式處理。

Megabus 發表於 2010-3-27 02:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-3-26 10:32 發表

在物流業﹐早已開始用一些附有rfid的lable 貼在貨品的包裝上﹐以方面當貨物出入指定位置是被rfid reader 讀取資料﹐用作倉存紀錄。

這一些rfid lable 每張成本都只是$5.00 樓下﹐反而背後所用的硬件軟件比較貴同複雜﹐每部r ...

咁"聰明card"呢樣技術,其實已經越來越普及,而且都開始平,但相對磁飛黎講,真係貴好多好多倍...

但以機場快線呢批飛黎講,有一個類別係要print字,擺到明係冇可能reuse...
hkalankc 發表於 2010-3-27 02:20 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-3-26 11:14 發表
偏rfid 車票內的rfid 晶片及天線是唔屈得的﹐屈斷天線可能只是接收電波差一些﹐未必用唔到。但屈爆晶片﹐係會連data 都讀取唔番﹐完全用唔到。

要屈爆好難..要摺到斷天線的話, 基本上磁卡的也報銷
另外就是每張 RFID 的 "天線" 只是印在膠片上的薄薄一層的金屬(類似電腦內的集成電路)
晶片方面, 小側 1mm x 1mm 以內, 要在厚1mm的卡屈爆約 0.1mm的晶片談何容易
還有是閘機設計, 基本上除短身版 (ISL 常見), 其他的閘機所提到的向上屈的角度是很輕微