hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 Netbook購買及使用問題
開啟左側

Netbook購買及使用問題

091320906 發表於 2010-3-29 16:48 | 顯示全部樓層

OTIS401 發表於 2010-3-29 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 091320906 於 2010-3-29 16:48 發表
回上面#9,jawa game同jawa圖係咩黎
facebook十個有十個都係flash game,
好難有java game,更加唔會有jawa game,
而flash廣告,影響其實唔太大,甚至有方法去block

回#10
都係同桌面機一樣,都係睇返樓主用xp,vista,7 ...

netbook就通常都係32了...
宜家用得64好多都係桌面機

原帖由 AVD1 於 2010-3-29 04:35 發表

3) 我反而認為買 Netbook, 而家應該好好 考慮 SONY
因為自己已經受害, 非常後悔點解當左冇要到 SONY ~

我自己而家都用緊 netbook (仲要係當普通手提電腦咁用, 原因之前已經講過)
問題係市面大多數 netbook 10.1"  ...

Sony...對我來說一向都唔係好得去邊
之前係空襲度見過好幾部機,係就係靚
不過成部機一拎起就好似塊梳打餅咁,BB都夠力成部pak斷...

kay 發表於 2010-3-29 20:14 | 顯示全部樓層
況且,依家既netbook,話就話多牌子揀,但咪又係個堆config...
要買,都得,最好揀配ION既,不過想要好d既CPU效能,CULV或者會好d,

同埋,部機只係屋企用既,點解唔考慮desktop replacement既notebook?
世界很簡單 人類很複雜
OTIS401 發表於 2010-3-29 20:42 | 顯示全部樓層

另外仲有既係OS方面
用XP的通常都唔駛多理
但係7,因為係用Starter的緣故
有好多XP用得既Function,反而係7唔用得

至於效能方面
基本上網都冇問題
但係唔好諗到睇高清,lag死都似
解像度...如果唔係上面講到我都唔知...

OT:
之前我個itouch plan俾老豆搞破左
佢叫我不如買netbook算...
(大佬...兩樣野都唔同)
kei_hk 發表於 2010-3-29 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 091320906 於 2010-3-29 04:48 PM 發表
回上面#9,jawa game同jawa圖係咩黎
facebook十個有十個都係flash game,
好難有java game,更加唔會有jawa game,
而flash廣告,影響其實唔太大,甚至有方法去block

回#10
都係同桌面機一樣,都係睇返樓主用xp,vista,7 ...

真係撞鬼﹐明明打 flash player﹐點解會之前打左jawa game 架

ps. 原文已改

樓主| fm1234 發表於 2010-3-29 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-3-29 20:14 發表
況且,依家既netbook,話就話多牌子揀,但咪又係個堆config...
要買,都得,最好揀配ION既,不過想要好d既CPU效能,CULV或者會好d,

同埋,部機只係屋企用既,點解唔考慮desktop replacement既notebook? ...

係,今日我睇番d餡部部都差唔多係個d (CPU、RAM、Display etc.),我同個sales講開佢都係咁話,
佢話要留意最主要舊電同RAM。

其實我見依家有d notebook都有出好細部 (有d好似12吋 mon),所以睇下會唔會俾多d去
買小型notebook instead of netbook。
zoom...zoom...M6
AVD1 發表於 2010-3-30 07:19 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2010-3-29 22:47 發表

係,今日我睇番d餡部部都差唔多係個d (CPU、RAM、Display etc.),我同個sales講開佢都係咁話,
佢話要留意最主要舊電同RAM。

其實我見依家有d notebook都有出好細部 (有d好似12吋 mon),所以睇下會唔會俾多d去
買小型note ...

實際上, Notebook 唔只 12"
仲有 11" 機
例子有貴 o既 Sony Vaio X 系及 TT 系*, Lenovo U110 (去年舊款)
平 o既有 Lenovo ThinkPad X100e, Acer 部份 CULV 等等, Asus eeePC 都有 11"

12" 機其實係一直以黎都有 o既 Portable Notebook
好多牌子都有 12" 機

部份 netbook 一樣有 12" 機
如 Lenovo S12

當然 11" ~ 12" 機解像度已經唔再係 1024x600
所以可以唔需要擔心 e 樣野

不過如果樓主 Budget 有限,
可以考慮 CULV

CULV 係 Netbook 同傳統 Notebook 中間
比 Netbook 貴, 但價錢方面及電量方面比 Notebook 平及長
同時 CULV 效能比 Netbook 好 ~

CULV 價錢大約 $ 5,000 ~ $ 7,000
部份牌子有 d 只係四千幾已經有

如果要拎出拎入,
同時唔需要話用黎做非常高級 (多數都係屋企有部高級 Notebook 或者已經有部 Desktop)
如打機 (online game - 畫質要好), 用到 PhotoShop 個 D 等等,
根本上 CULV 係一個唔錯 o既 Choice ~

PS1.
* - Vaio X 系根本就係一部 Netbook, 都係用上 Atom
只不過佢做得輕, 加上日本做而賣到咁 o既 價, 個人認為一 d 都唔值
如果有能力去買 X, 不如買 TT ~

PS2.
如果樓主係因為 Budget 問題先考慮 Netbook
其實而家一直都有 notebook (15") 做緊大減價
四千幾已經可以買到一部 15" Notebook, 仲要係大牌子 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2010-3-30 07:24 | 顯示全部樓層
原帖由 091320906 於 2010-3-29 06:54 發表
解像度係就係扁d(我果部Benq u101甚至得1024x576)
但影響又唔係真係咁大姐,
可能有d 全螢幕flash網頁先有影響

我用緊你部孖生機
Fujitsu M2010

不過我個部就係新版 - 1024x600

點講都好, 1024x600 真係好唔方便,
就算成日做文書處理 - Microsoft Office 2007 就知

條 bar 又大 (已經冇左半頁), 睇又睇得唔多
就算講橫向 (Excel), 都唔係話睇得好多行 ~

你個部 1024x576, 據講有 d 軟件係裝唔到 ~
記得之前某討論區有講
1024x600 對應傳統軟件係 800x600 解像度
而 1024x576 就要落多一級

我自己要再搵下有關資料先可以詳細再講落去 ~
 樓主| fm1234 發表於 2010-3-30 09:17 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-3-30 07:19 發表

實際上, Notebook 唔只 12"
仲有 11" 機
例子有貴 o既 Sony Vaio X 系及 TT 系*, Lenovo U110 (去年舊款)
平 o既有 Lenovo ThinkPad X100e, Acer 部份 CULV 等等, Asus eeePC 都有 11"

12" 機其實係一直以黎都有 o ...

明白。基本上上網、同睇台劇 會係99%,文書都好少機會用到。

唔好意思比較多野問  
其實個d細尺寸既12" notebook,會唔會其實個名就notebook但料就netbook?
因為比多d錢唔係問題,最緊要係解決各ching講netbook既缺點。
zoom...zoom...M6
AVD1 發表於 2010-3-30 12:07 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2010-3-30 09:17 發表

明白。基本上上網、同睇台劇 會係99%,文書都好少機會用到。

唔好意思比較多野問  
其實個d細尺寸既12" notebook,會唔會其實個名就notebook但料就netbook?
因為比多d錢唔係問題,最緊要係解決各ching講netboo ...

睇劇就睇下你用咩睇啦
如果 PPS 個 D, 其實普通 netbook 都尚可, 因我自己有時都係咁 ~

E 一樣野最重要係買機個陣睇清楚佢個規格
以 Intel CPU 黎講
行 Atom 就叫 netbook (如 Atom N450, N470 等等)
CULV 多數都係 SU 字頭 (如 SU4100)
notebook 而家多數係行 Core2 Duo (i3-330, i5-520, i7-620 等等), 當然平機就會行上年 o既 (Pentium T4100, Core2 Duo T6600, T7100 等等) ~

如果去大型連鎖店,
通常佢地 d 單張都信得過, 不況用黎參考一下

我自己覺得, 而家你知道左 Netbook, CULV, Notebook 之後,
你應該重新考慮下你個 budget
睇下而家應該可以買咩機咁 ~

PS.
如果多數都係放屋企, 當然 notebook (Desktop replacement) 係最好選擇
效能都係會最高 ~