hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 聞:地政署出網上地圖
開啟左側

聞:地政署出網上地圖

樓主| 1005 發表於 2010-4-1 00:29 | 顯示全部樓層

初步睇過
呢個地圖試用版 0既野都幾多

例如搜尋燈柱所在位置(輸入燈柱號碼)
WIFI熱點(包括付費的)
單車徑
行山的標距柱
圖書館
便利店等等

唯一不足的是地圖只能顯示其中一種語言
即係中文版只有中文字
英文版只有英文字
快樂有時,唯有Timely
AVD1 發表於 2010-4-1 10:48 | 顯示全部樓層
Sorry, Empty ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVW56 發表於 2010-4-1 13:56 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-3-31 01:31 發表
如果地政總署肯同 Google 合作就好....
不過以佢地果種保守思維......  唉.....

嘩, 而家咩時候呀, 風頭火勢,
比你做官, 你都唔敢同 Google(谷歌) 合作啦
kei_hk 發表於 2010-4-1 23:37 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2010-4-1 01:56 PM 發表

又唔好拉上政治之上﹐講到尾「一國兩制」﹐基本法已經講明香港有資訊流通自由。

而地政總署在未有電腦的電代﹐都已經不停製作及更新地圖﹐原因係供政府本身用﹐再加上有出售服務(好似早於上世紀80年代已經有此服務)。

當然﹐大家要用香港最準確的地圖﹐便要向地政總署(政府)購買。一般市民簡單的可到政府的銷售地點(附圖為其中一個)﹐也可買其他市面可買到的地圖產品(標明由地政總署授權使用)﹐用作私人用途。

當然﹐你要用作商業用途﹐例如印制刊物(如發行地圖集)﹐網上查閱(如附圖的黃頁地圖)﹐便要與地政總署討討使用權及相關費用。
Google是否便用﹐都有很多因素﹐例如他本身早已有另一世界性的地圖供應商﹐所以不需用其他供應者的地圖﹐又可能投權費用問題﹐所以唔用﹐這一點不要猜測吧﹐更不到政治問題之上。

一點不得不提的﹐地政總署可供出售的地圖是有多個版本的﹐供不同需要的使用者購買使用。例如只有最基本的街道及門牌號碼﹐這是最便宜的。加上大廈名的又會貴些少﹐再加上不同的資料又會貴一些。

購買者可按自己需要買有不同資料的地圖﹐之後可再自己加上補充的資料作其他用途﹐例如黃頁地圖上的便利店等資料﹐都是根據基本的地圖再加上自己的資料組合面成的。

on11358 發表於 2010-4-2 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-4-1 13:56 發表

九巴又唔怕?
AVW56 發表於 2010-4-2 08:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-4-1 23:37 發表
又唔好拉上政治之上﹐講到尾「一國兩制」﹐基本法已經講明香港有資訊流通自由。

呢層我當然知道啦, 我自己對基本法都略有認識.

不過, 做官要有政治智慧,
當然, 我同你都唔可能知道地政總署有冇考慮過呢個問題

有時候, 合法, 唔一定代表合適GE,
做官要諗GE野, 比常人多好多架.
AVW56 發表於 2010-4-2 08:13 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2010-4-2 00:07 發表

九巴又唔怕?

九巴原來係官黎架?

真係第一次聽, 多謝賜教WO兄台
kei_hk 發表於 2010-4-2 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-4-2 08:12 AM 發表

呢層我當然知道啦, 我自己對基本法都略有認識.

不過, 做官要有政治智慧,
當然, 我同你都唔可能知道地政總署有冇考慮過呢個問題

有時候, 合法, 唔一定代表合適GE,
做官要諗GE野, 比常人多好多架. ...

GOOGLE 要用地圖﹐5年前已經要做野啦。一開始都唔用﹐總有他們的原因。

AL_71 發表於 2010-4-2 10:49 | 顯示全部樓層
同樣地,1-2年前中文維基都想同香港政府合作
要求將政府部門+新聞署的圖片及文字資料採用自由版權
不過最後香港政府都拒絕左.....
而引用政府部門的圖片及文字都要去申請 :0)

香港政府似乎都唔係好想免費而自由地share d資源俾市民
kei_hk 發表於 2010-4-2 11:20 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-4-2 10:49 AM 發表
同樣地,1-2年前中文維基都想同香港政府合作
要求將政府部門+新聞署的圖片及文字資料採用自由版權
不過最後香港政府都拒絕左.....
而引用政府部門的圖片及文字都要去申請 :0)

香港政府似乎都唔係好想免費而自由地shar ...

好簡單的原因﹐便是政府製作的錢是由你同我身上支付的﹐而且製作地圖的成本都唔平的﹐有時更加要出動飛行服務隊派出定翼機拍攝高空照片。

如果個別機構要支付費用﹐個別機構不用支付費用﹐是一個不公平的問題。
如果全部都不用收費﹐也有違用者自付的原則﹐更加對所有市民不公平﹐要市民支付費用給予他人作營運。

所以﹐這一方面是一定要收費的﹐不能輕易決定免費提供。否則現時支付費用的公司便會齊齊不交費用﹐要大眾市民支付製作成本給他人營運甚至牟利﹐是一個不公平的問題。

反而﹐私人機構在這一方面可以非常寬鬆處理﹐要對方提供出處便可。因為他們營運資金不是來自大眾市民﹐不需同市民政府交代﹐只需同自己的股東交代便可﹐免除了很多的爭議及其他問題。